#FreeKickingTheHabit: de embed-tax van BUMA/Stemra

Partyscene Redactie | 25 januari 2013
blogs


Nederlandse muziekwebsites liggen onder vuur door de verontrustende nieuwe plannen van BUMA/Stemra rond embedden.

Vorige week brachten de collega's van Kicking The Habit een brief van BUMA/Stemra naar buiten, waarin ze gesommeerd worden te betalen voor het embedden van audio en video. BUMA/Stemra meldt dat deze werkwijze wordt uitgebreid naar 'duizenden commerciële websites'. De juridische basis voor deze plannen rammelt echter aan alle kanten. Bovendien is de samenstelling van de tarieven niet transparant en zijn ze gebaseerd op criteria die willekeurig lijken te zijn gekozen. Ook wil BUMA/Stemra geen toelichting geven op hun huidige gesprekken over embedden met YouTube zelf.

Uit de brief aan Kicking The Habit blijkt verder dat BUMA/Stemra dreigt met een rechtszaak als de website niet aan hun verzoek voldoet. De meeste kleine commerciële muziekblogs weten net het hoofd boven water te houden met een paar advertenties. Ze beschikken vaak niet over de financiële middelen om zich voor de rechter te verdedigen tegen een machtige organisatie als BUMA/Stemra.

Ondanks alle juridische en financiële onduidelijkheden rond deze licenties zullen veel muzieksites in de praktijk dus gedwongen worden een regeling met BUMA/Stemra te treffen. Een andere optie is het vermijden van embedde content. Maar dat heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de website een groot deel van de lezers verliest aan buitenlandse websites of websites zonder 'KvK-inschrijving', die zich niet aan deze regels hoeven te houden.

BUMA/Stemra zegt op te komen voor artiesten. De vraag is wat ze met deze plannen willen bereiken. Partyscene promoot al sinds 1995 met veel plezier de muziek van (dance-)artiesten. Onze geschreven teksten worden daarbij vaak ondersteund door video's of streams. Meestal gaat het om artiesten die nooit exposure krijgen op de mainstream mediakanalen, maar die wij van harte een dik belegde boterham gunnen.

Het is een mooie wisselwerking, voordelig voor alle partijen. Daar komt nu misschien een einde aan, omdat we in feite moeten gaan betalen om promotie te mogen maken voor artiesten. Promotie waar trouwens ook auteurs en uitgevers -en dus BUMA/Stemra- van profiteren, omdat het de verkoop van releases stimuleert.

We roepen Nederlandse artiesten die bij BUMA/Stemra zijn aangesloten daarom op om te protesteren tegen de nieuwe plannen. Voor lezers die graag al het muzieknieuws op hun favoriete muzieksites willen blijven volgen, is er een online petitie met een nieuw licentievoorstel. Tot slot hopen we dat het nieuwe bestuur van BUMA/Stemra snel een vleugje 21ste eeuw in de vergaderzaal weet te brengen.

*Update*: ook Sena wil nu geld ontvangen voor embedde audio/video.


 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws