Met Hardwell op Ibiza

Anna Zhuravel | 19 december 2015
blogs

Beeld door Gerard Henninger.

Als je de kans krijgt om een dj-topper op de voet te volgen op Ibiza dan doe je dat gewoon, al duurt deze pret slechts twintig uur. Afgelopen zomer, op dinsdag 8 september, sloot dj Hardwell zijn Ushuaia-seizoen af. Wij waren erbij en vonden deze ervaring een heen-en-weertje Ibiza zeker de moeite waard!

Een halfuurtje vakantie

In slechts 2,5 uur vliegtijd verruil je de bewolkte stad Amsterdam voor een prachteiland Ibiza. Rechtstreekse vlucht tussen deze twee plaatsen is een must voor celebrity spotters. Bekende dj’s en overige meer en minder bekende Nederlanders pakken geregeld een reguliere lijndienstvlucht naar de zonnige eindbestemming Ibiza. Zonnig is het trouwens niet altijd. Dinsdagochtend was het eiland nog bewolkt en regenachtig, maar in de twintig uur van onze marathon hebben wij daar gelukkig niets van gemerkt.

Bij een ultieme Ibiza-ervaring mag een luxe hotel als Torre del Mar niet ontbreken. Prachtig zeezicht vanaf het balkon geeft meteen het ultieme vakantiegevoel, al is het maar voor dertig minuten. In dezelfde dertig minuten wordt iedereen verwacht in de hotellobby: gedoucht en wel en feestelijk gekleed in Ibiza-stijl. Menig dj heeft tijdens een tour een vergelijkbaar schema: aankomst een halfuurtje voor de show en vertrek direct daarna.

Rock the Road

Een kwartier later sta je op het dakterras van een ander chique hotel genaamd Es Vive te genieten van culinaire hapjes, lekkere drankjes en een prachtig uitzicht. In deze informele setting arriveert de hoofdrolspeler van het dagprogramma. Robbert van de Corput, in de hele wereld beter bekend als dj Hardwell, begroet iedereen, maakt praatjes met kennissen en vrienden en neemt plaats aan tafel voor een korte persconferentie. Hardwell, die naar eigen zeggen gekker op snelle wagens dan op snelheidsbeperkingen is, vertelt over zijn nieuwste collab. Deze keer bundelde hij krachten met de Spaanse schone en autocoureur Carmen Jorda voor een reclamecampagne van het bandenmerk Vredestein.

‘Ze hebben mij benaderd en gevraagd om een plaat te maken voor hun nieuwe campagne’, vertelt de dj ons na de persconferentie. ‘Het was even zoeken naar hoe wij dat precies zouden gaan doen. Toen kwamen ze met het idee om ook Carmen erbij te betrekken. De data van haar auto werd tijdens het racen opgenomen en omgezet in een midi-file die ik heb gebruikt om de plaat ‘Rock The Road’ te maken. Deze wordt in oktober uitgebracht.’

Twee uur voor een top-plaat

Ondanks Hardwell’s ervaring met produceren ging deze onderneming niet vanzelf. ‘Als dj werk je met bepaalde patronen en tempo’s, maar Carmen rijdt gewoon. Ze remt wanneer ze moet remmen en in haar rijstijl zit helemaal geen patroon. Ik kreeg de data van haar auto met allerlei grafieken erbij. Het was helemaal niet gelinkt aan een bepaald tempo of ritme. Ik heb nog nooit met zulk soort data gewerkt, maar ik moest wel een hele plaat daaromheen bouwen. Dat was een behoorlijke uitdaging, maar dat maakte deze samenwerking voor mij interessant.’

Een uitdaging om iets tot een muzikaal leven te brengen hoeft bij Hardwell geen maanden te duren. ‘Met ‘Rock The Road’ ben ik in totaal vier dagen bezig geweest, waarvan twee dagen alleen met de data. Ik moest het naar mijn eigen sound omzetten en proberen om er iets logisch van te maken.’ Vier dagen is volgens Hardwell begrippen al best lang. ‘Sommige platen van mijn album heb ik binnen twee uur in elkaar gezet’, verklaart de dj. ‘Soms duurt het ook wat langer. Mijn plaat met Tiësto heeft bijvoorbeeld vier jaar geduurd. Tijdsbestek ligt vooral aan de inspiratie, want die kun je niet bedwingen.’

Inspirerend werk

Inspiratie put Hardwell vooral uit zijn dagelijkse werkzaamheden: ‘Meestal haal ik nieuwe ideeën op tijdens het draaien. Tijdens een lange tour zie je elke dag het publiek voor je neus en merk je welke platen wel en niet werken. Ik maak veel opzetjes die ik naar mijn shows meeneem. Tijdens het draaien kijk ik welke het goed en minder goed doen bij het publiek. Met de goede ga ik door.’ 

Hardwell vindt inspiratie ook in het werk van zijn collega’s. Nu de nieuwe DJ Top 100 voor de deur staat is hij net als wij heel benieuwd naar de toppers. Hij vindt het een eer om de nummer één te blijven, maar gunt deze positie zijn muzikale collega’s net zo graag. Hardwell: ‘Als ik mijn top drie moet kiezen dan staat Dannic voor mij op één, W&W op twee en Dyro op drie’. Voor de onderbouwing van deze keuze heeft de dj geen tijd meer. Hij moet snel door naar Ushuaia. Daar hoort een bijzonder transfer bij: vandaag wordt Hardwell gereden door niemand minder dan Carmen Jorda zelf in een luxe rode sportwagen.

Feestterrein voor rich & famous

Ons vervoer naar Ushuaia vertrekt iets later en is een stuk minder spectaculair: na een barbecue-sessie komen de busjes met de blauwe semi-discoverlichting aan. Om tien uur ‘s avonds is het terrein van een van de hipste clubs op Ibiza helemaal vol. Daar zijn is al een ervaring op zich. Het kost namelijk niet niks, zeker in de vip-zone waar je de dansvloer om het prachtige zwembad met de rich and famous van de hele wereld mag delen. Voor een nachtje slapen in het Ushuaia Hotel ben je al gauw minimaal 400 euro  kwijt. Het feest heb je er dan wel gratis bij.

Als Hardwell een intro-knipsel uit een van zijn grote hits start, gaan alle handen de lucht in. Vervolgens gloeit de Ushuaia-stage met haar superscherp lcd-schermen twee uur lang in alle kleuren van de regenboog. Op confetti, vuurwerk en mooie danseressen wordt bij Ushuaia niet bezuinigd, evenals op co-2, vuur en de combinatie daarvan. Het publiek is daarbij bereid om diep in de buidel te tasten: de bediening blijft heen en weer rennen met dure flessen drank en culinaire hapjes. Wie uitgeput raakt wordt ter plekke gemasseerd door een mooie dame, uiteraard ook niet voor niets.

Nachtje doorhalen is een must

Hardwell heeft er duidelijk zin in. Twee uur lang knalt hij een megamix van lekkere dansplaten. Zijn eigen nummers als ‘Follow Me’, ‘Don’t Stop The Madness’, ‘ Call Me A Spaceman’ en ga zo maar door wisselt hij in rap tempo af met creaties van zijn collega’s. Het publiek hoeft zich zeker niet te vervelen. Vlak voor het einde van de show verschijnt ook dj Afrojack op het podium ter ere van zijn eigen verjaardag. Een mini-back-to-back-set met Hardwell is het ultieme cadeau zowel voor Afrojack zelf als voor alle feestgangers. De twee masters breken de tent af.

Rond twaalf uur sluit Hardwell het feest af met de zomerhit ‘ Drank & Drugs’; een toepasselijke verwijzing naar de beroemde afterparties in Ibiza-stijl. Voor hem is dit het laatste feestje na twaalf dinsdagen lol en hard werken op het eiland. Na dit optreden gaat de wereld-dj een paar weken genieten van een welverdiende vakantie. Het Ushuaia-publiek verlaat het hotelterrein om een nachtje door te halen in een van de spraakmakende clubs. Dat is zeker een must: de zonsopgang op Ibiza is werkelijk waanzinnig! Neem dan meteen een verfrissende duik in de zee of in het zwembad en je bent er helemaal klaar voor een nieuwe sprankelende vakantiedag...of voor een retourvlucht. Eén ding staat vast: zelfs voor slechts twintig uur is Ibiza is altijd de moeite waard!

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws