DJ tips van Stephanie: 'Luister dag en nacht naar muziek'

Lucas Boon | 3 januari 2016
blogs

Beeld door Q-dance Chili.

Onze edm-scene is groter dan ooit, met meer dj's dan ooit, dus hoe zorg jij ervoor dat je buiten het maaiveld uitsteekt? Hardstyle dj Stephanie (Scantraxx Recordz) heeft jarenlang ervaring in het produceren en live draaien van muziek en geeft jou graag acht onmisbare tips! 'DJ'en is niet iets wat alleen maar hip of in de mode is, dj'en is een echt vak. Een goede dj kan het publiek bespelen en entertainen met zijn of haar kennis van muziek en is iemand die zijn passie voor muziek met de hele wereld wil delen.'




1. Fundamentele kennis van muziek


Het is belangrijk om muziek in al haar 'kleuren' te kennen. Ik was vroeger niet helemaal wild van muziek uit de jaren '80. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat zelfs in muziek die je niet leuk vindt, melodieën zitten die je kunt gebruiken en je kunnen laten dromen. Deze kennis heeft me de inspiratie gegeven om verschillende soorten muziek te produceren. Produceren betekent niet louter en alleen dat je behendig bent met apparatuur. Het betekent ook dat je de juiste melodieën en lyrics weet te vinden in de muziek. En wanneer je in het weekend ergens moet draaien, kun je meteen uitproberen of je producties ook live werken. En zoniet, dan kun je daar de aankomende maandag weer aan werken in de studio! 



2. Luister alles


Luister dag en nacht naar muziek. En koop de muziek die je vet vindt! Stop niet na het beluisteren van de top 10, bekijk en beluister alles!



3. Serious business


Wat mij de laatste jaren ergert in het dj-vak, is iets wat veel van mijn collega's ergert: modellen, pornosterren, mensen die het 'Big Brother huis' verlaten... Mensen die zichzelf out of the blue dj noemen en daarmee stapels geld verdienen. Of het blonde meisje met blauwe ogen die op een ochtend wakker wordt en denkt: nu ga ik dj worden! 'Ik druk een paar keer op de sync knop en draai een voorgeproduceerde cd.' In de scene hebben wij geen professionele modellen nodig. Ik bedoel: beluister je eigen tracks, bestudeer ze, kom nooit met een tracklist op de proppen. Hou daarnaast in het achterhoofd dat de dj na of voor jou misschien wel dezelfde tracks wilt draaien.

4. Geen hits


Maak nooit maar dan ook nooit de fout om puur en alleen top 10 hits te draaien. Tenzij je zelf live op de radio bent en het je gevraagd is om te doen.

5. Entertain!


Entertain je eigen muziek! Mix en creëer je muziek met je eigen persoonlijkheid. Bespeel het publiek, lach met ze. Er zijn genoeg copycats, maar er is maar één original!



6. Durf!


Breng kwaliteit in je eigen dj-set en hol niet achter de meute aan. Durf in je live set een beetje te experimenteren wanneer de situatie dat toelaat; als het niks wordt, dan heb je het tenminste geprobeerd! De techniek hierin is belangrijk. Wanneer het misgaat, bedenk je dan dat je ook maar een mens bent en je in ieder geval hebt laten zien niets te hebben voorgeproduceerd.



7. Gratis?


Laat je niet misleiden. Ga niet een hele avond gratis draaien, of voor 50 euro. Ik heb mezelf jaren opgesloten in de studio, dat was zwaar, maar ik ben in ieder geval voor de volle 100% voorbereid op het dj-vak. Daar mag iets tegenover staan.



8. Wees voorbereid


Tot slot: Wees goed voorbereid. Luister naar house, pop, alles wat maakt dat je muzikaal 100% bent onderlegd. Ga naar feesten, luister naar je favoriete dj's. Wees geen dj om het dj zijn, maak de markt niet kapot. Wees professioneel. We hebben professionals nodig in de scene!

 

Nog meer Stephanie? Check onderstaande mix afgelopen zomer op Defqon.1

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws