Dit doet muziek met je brein

Cas Smit | 21 januari 2016
blogs

Dat muziek wat met ons doet is algemeen bekend. Maar wat gebeurt er in ons brein wanneer we naar muziek luisteren? Waarom willen we bewegen als we muziek horen? En wat zijn de effecten op ons brein als we muziek maken? Ik bezocht een lezing van Prof Dr. Erik Scherder over muziek en ons brein. Scherder kan op een heerlijke wijze en met veel humor spreken over het brein. Vanavond gaf hij met muziek van Finse violist Pekka Kuusisto een kijkje in het muzikale brein. 

De invloed van muziek

Muziek heeft een grote invloed op ons brein, vooral bij het maken van muziek is de activiteit in ons brein bijzonder. Het maken van muziek zorgt voor een opleving in de verbindingen in onze hersenen, wat er voor zorgt dat de zelfstandigheid bevorderd. Deze activiteit helpt ons bij functies als plannen.
Bij het improviseren van muziek vallen er bepaalde gebieden in het brein uit om andere gebieden op vol tempo te laten werken voor de improvisatie. Het is bijzonder dat het brein dus deactivatie nodig heeft om op andere gebieden te pieken.

Henry

Muziek kan heel bijzonder zijn. Scherder geeft een voorbeeld met betrekking tot alzheimer. Henry is een man die dag in dag uit in zijn stoel zit. Met zijn hoofd laag staart hij naar de tafel, er is weinig leven in hem te vinden en op vragen kan hij geen zinnige antwoorden geven. Wat doet de favoriete muziek van Henry met hem? Dat kun je in de bijzondere video hieronder zien: 

Hoe is dit mogelijk? Scherder legt uit dat muziek onder anderen wordt opgeslagen in het motorische deel van het brein. Bij de aftakeling van de hersenen blijkt dit gebied altijd een soort save-zone te zijn. Henry herkent de muziek en daarbij komen herinneringen vrij uit die tijd.  

Verschil in activiteit 

Er is ook een verschil in activiteit bij muziek die je leuk vindt, niet leuk vindt en wat je favoriete muziek is.Vooral bij de favoriete muziek valt op dat er een samenwerking van 2 gebieden is die ervoor zorgt dat je jezelf in de muziek kan verliezen. Daarnaast zorgt dit voor creativiteit en komen er netwerken naar boven waar ideeën uit voortkomen. 

Verbindingen 

Waarom we willen bewegen als we muziek horen? Dat komt doordat de plek die emotie van muziek opvangt naast het motorische deel van het brein ligt. Hierdoor is muziek de verbinding tussen die twee en dat zet aan tot beweging. De emotie kan bijvoorbeeld ook zorgen voor rillingen in het lichaam of kippenvel bij het horen van muziek.

Je heb vast wel eens dat er een liedje in je hoofd zit toch? Ook dit inbeelden van muziek zorgt voor bijzonder veel activiteit in het brein bij sommigen, zelfs meer dan wanneer je echt muziek hoort. Dit laat ons zien dat zelfs wanneer je geen muziek hoort, muziek altijd bij je is en er voor zorgt dat ons brein actief bezig is. 

Meer weten?

Ben je onder de indruk van wat muziek teweeg kan brengen in het brein en wil je meer details weten? Op 7 juli geeft prof dr. Erik Scherder nogmaals een lezing in het Amsterdamse concertgebouw. Kaartverkoop begint 4 februari om 10 uur. Wees er snel bij want de interesse voor deze lezing is bijzonder groot. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws