7 hoogtepunten uit de carrière van Avicii

Mark Hofman | 9 april 2016
blogs

Het is hét onderwerp geweest van de afgelopen twee weken: Avicii stopt met touren en performen. Avicii was, en is nog steeds een grote en gevestigde naam in de scene. Maar wat waren nu eigenlijk de hoogtepunten uit zijn carrieré tot nu toe? Wij zetten er zeven voor je op een rijtje!

'Bromance' (2010)

In 2010 wist Avicii zijn allereerste hit te pakken, al was de naam Avicii destijds nog niet bekend. Onder de naam Tim Berg releasde de Zweedse dj het nummer 'Seek Bromance' en die wist keihard te scoren.

'Levels' (2011)

In december 2010 bracht Avicii een instrumentale track uit op Essential Mix waarvan hij niet wist dat het zijn definitieve doorbraak zou betekenen. Het nummer werd voorzien van vocals en zag voor het eerst, in deze vorm, het levenslicht op Ultra 2011. Op 28 oktober van datzelfde jaar werd de track gereleased en wist hij alle dancecharts te overrompelen. We hebben het natuurlijk over 'Levels', wat een plekje binnen de top 10 wist te veroveren in de hitlijsten van landen als Oostenrijk, België, Kroatië, Nederland, Zwitserland, Italië, Engeland en Noorwegen. 'Levels' bevatte vocals van 'Something's Got a Hold On Me', een nummer wat in 1962 werd uitgebracht door Etta James.

Grammy-nominatie 'Sunshine' (2012)

Avicii kon zijn geluk niet op in het jaar 2012, want na het grote success van 'Levels' wist hij ook nog eens een nominatie binnen te slepen voor 'Sunshine' dat hij destijds met David Guetta maakte. Het nummer verscheen op Guetta's vijfde studioalbum Nothing but the Beat en werd genomineerd voor de categorie 'Best Dance Recording'.

True & Grammy-nominatie 'Levels' (2013)

Twee jaar na het uitbrengen van 'Levels' komt Avicii dan toch eindelijk met zijn allereerste album: True. Het album staat vol met lekkere tracks en bevat samenwerkingen met onder andere Adam Lambert, Aloe Blacc, Nile Rodgers en Al Fakir. Het album werd wereldwijd goed ontvangen en wist in tien landen de top 10 van de hitlijsten te eindigen. Een jaar na het uitkomen van zijn eerste album dropte de dj een remixalbum (Avicii by Avicii) en ook deze wist een groot succes te worden.

In hetzelfde jaar als de release van zijn debuutalbum wordt Avicii ook nog eens genomineerd voor een Grammy. Dit keer is het voor zijn grote hit uit 2011: 'Levels'. Ook hier was hij weer genomineerd voor een 'Best Dance Recording'-award.

'Wake Me Up' (2013)

True kende een groot succes, maar een specifieke plaat wist ontzettend goed te scoren. Het nummer 'Wake Me Up' werd op 17 juni 2013 uitgebracht en werd voorzien van de vocals van Aloe Blacc. Het bijzondere aan het nummer was dat het opgenomen was door een liveband en dat het een beetje afweek van datgene wat men destijds profileerde als dance. Ondanks de boze reacties uit de dancewereld werd het nummer in maar liefst 51 hitlijsten opgenomen, waarvan hij grotendeels de nummer één positie invulde. De videoclip en lyricvideo van de track is bij elkaar meer dan 1,1 miljard keer bekeken.

'Hey Brother'

Na een eerste album, nummer één hit en een Grammy-nominatie, is met gemak te zeggen dat 2013 het jaar van Avicii was. Toch blijft het hier niet bij en wist hij in dit jaar nog een gigantische hit te scoren: 'Hey Brother'. Het nummer wat, net zoals 'Wake Me Up', op het album True te vinden was, stond genoteerd in 46 hitlijsten. Het nummer is geschreven door Avicii zelf in samenwerking met Ash Pournouri, Salem Al Fakir, Vincent Pontare en Veronica Maggio. De vocals werden verzorgd door Dan Tyminski.

Stories (2015)

Het tweede studioalbum van Avicii kreeg de naam Stories en kwam uit op 2 oktober 2015. Het album werd gereleased via het label PRMD en bevatte samenwerkingen met Martin Garrix, Dhani Lennevald en Carl Falk. Van het album zijn vier tracks als single gereleased: 'Waiting For Love', 'Pure Grinding', 'For a Better Day' en 'Broken Arrows'. Ook dit album wist lekker te scoren, maar wist het success van True niet te evenaren. Toch werd dit album het op vier na meest gestreamde album op Spotify dat jaar. 

Wanneer je deze hoogtepunten op een rijtje zet, is heel duidelijk te zien dat Avicii een hele mooie carrière achter de rug heeft. De Zweed zal op muzikaal gebied toch wel een beetje gemist gaan worden in de scene, take care Tim!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws