EXIT Festival – dag 4: de laatste dag

Céline | 15 juli 2016
blogs

Exit Festival – Dag 4: De laatste dag

Na 3 intense dagen Exit Festival maken we ons klaar voor de allerlaatste dag. Vandaag is het de warmste dag tot nu toe en volgens de organisatie belooft het tevens de drukste dag te worden. We pakken de taxi richting het Petrovaradin fort, welke ons brengt tot aan de Varidin brug. Hier mengen we ons in de gigantische stoet festivalgangers en wandelen richting ingang.

Iets wat we de afgelopen dagen al veel hebben gezien zijn de mondkapjes die vele bezoekers dragen. In eerste instantie vroegen wij onszelf af “waarom,” maar dit is ons inmiddels wel duidelijk geworden. Door het vele zand in het fort in combinatie met het warme en droge weer stuift het zand omhoog waardoor je onder andere behoorlijk last van je keel kunt krijgen. Als je goed kijkt dan zie je het stuifzand door de lucht heen dwarrelen. Met name deze laatste dag is dit heel erg zicht- en merkbaar.

Mainstage

We komen aan bij de mainstage op het moment dat Wiz Khalifa on stage staat met een losgerukte blouse en behangen met gouden kettingen. Op het podium zien we megagrote joints en door de boxen galmt de beat van “Black & Yellow”. Voor de rest gebeuren er weinig verrassende dingen. Wat ons betreft een typisch optreden van een Amerikaanse rapartiest. Enfin, leuk om een keer gezien te hebben en het publiek lijkt zich prima te vermaken. Het echte wachten is op The Prodigy...

The Prodigy is extreem populair in Servië en de liefde is overduidelijk wederzijds. De band heeft zijn tourplannen ter promotie van haar nieuwe album The Day Is My Enemy speciaal omgegooid om ook dit jaar op Exit Festival te kunnen spelen. The Prodigy trad medio jaren 90 voor het eerst op in Servië in een tijd waarin het politieke systeem vanuit alle hoeken van de wereld werd geboycot. Dit heeft de band dermate respect vanuit de Serviërs opgeleverd dat ze tot op de dag van vandaag op handen worden gedragen.

De mainstage wordt omgebouwd voor de hoofd-act van de avond en de toestroom van bezoekers neemt met de seconde toe. Je merkt een onrust zoals we deze de afgelopen dagen nog niet eerder hebben gemerkt. Er wordt geduwd en getrokken en onderling treden er onenigheden op. Op zich zijn wij heel wat gewend, maar we betrapten onszelf erop niet een geheel prettig gevoel te krijgen bij de inmiddels ontstane sfeer. Op het moment dat The Prodigy plaatsneemt op het podium lijken alle remmen helemaal los te gaan. Vanuit het publiek komen links en rechts rookfakkels tevoorschijn en vanaf het podium vlamt het vuur omhoog. De beveiliging lijkt veel moeite te hebben met het in bedwang houden van de menigte, mensen worden mondjesmaat afgevoerd naar de eerste hulp en de dranghekken blijven met moeite overeind staan. Er bekruipt ons de beangstigende gedachte dat als de pleuris echt losbreekt wij en de overige 50.000 aanwezige festivalbezoekers een groot probleem hebben. Voor zover wij kunnen inschatten loopt het af met een sisser...

Afscheid

Voor ons is het moment aangebroken afscheid te nemen van 4 dagen en nachten Exit Festival. Hopelijk hebben we een goed beeld kunnen schetsen van het festival. Ons best hebben we er in ieder geval voor gedaan. Uiteraard hebben we niet alle details kunnen delen daar er ZO veel te delen was.

We willen bij deze de organisatie van Exit Festival hartelijk bedanken voor deze geheel nieuwe ervaring in het Petrovaradin fort in Novi Sad, een voor ons tot op heden onbekende plek. Daarnaast bedanken we alle artiesten en festivalbezoekers die een gebeurtenis als deze kunnen maken of breken. We wensen eenieder die doorgaat naar Sea Dance Festival in Montenegro heel veel plezier!

And last but not least bedanken we onze Servische host Nikola Adzibaba die ons gedurende deze dagen heeft begeleid. Niks was voor hem te gek en alles was mogelijk. We hebben genoten van je aanwezigheid en gezelschap. You’re the best!

EXIT FESTIVAL, BEDANKT!

Newsflash

Het EXIT team heeft aangekondigd om naast Exit Festival en Sea Dance Festival in 2017 een 3de festival in Kroatie te lanceren! Meer info? Check het hier! 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws