Column: Kingsday?

DJ Eric van Kleef | 26 april 2017
blogs

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij is het hele concept Koningsdag nieuwe stijl nog steeds niet gevallen.

En dat terwijl alle recente veranderingen toch zouden moeten bijdragen aan een intenser stukje koninklijke feestbeleving voor jou en mij. We zijn gelukkig verlost van “De Pruik” die langdradigheid hoog in het koninklijke vaandel had staan en Oud Hollandse kneuterigheid tot kunst had verheven.

Daarvoor in de plaats kwam (..zeg maar) Willy die samen met Max zelfs al opdook naast Armin van Buuren en Sunnery & Ryan. Samen gingen ze zelfs al los op Typhoon wat een prestatie van formaat mag worden genoemd, want dat is mij (en velen met mij) nog nooit gelukt.

Koningsdag nieuwe stijl

De eerste actie van Willy was een veelbelovende koninklijke streep zetten door alle kneuterigheid. Eigenlijk was die actie om er voor te zorgen dat ie zelf nooit meer zo’n tering eind zou hoeven lopen langs lokale helden die eigenlijk al uitgestrooid waren, maar dankzij hobby’s als kanarie koppen, acneeën en knol kietelen weer het gevoel hebben er nog bij te horen. 

So far so good zou je zeggen .. maar zoals wel vaker in Nederland slaan we dan ook meteen weer volledig door.

Van Koningsdag naar Kingsday

Het hele feest is sinds de friendly take over van Willy een speelbal van de commercie geworden. Ineens heet het Kingsday en schieten de Kingsize feesten inclusief Kingsize prijzen als Kingsize paddestoelen uit de grond.

Het geheel wordt vooraf gegaan door een Kingsnight en doorgaan tot het gaatje doe je tijdens de Kingsday afterparty en voor alles moet je vooraf je tickets al besteld hebben want spontane acties passen niet bij deze total kingsday experience.

Zo zijn er in no time tientallen mega festivals uit de grond gestampt met Koningsdag als excuus. Uiteraard gesponsord door een multinational of een A-merk dat een leuke slogan kon verzinnen met King erin. In plaats van het ontdekken van toffe nieuwe dj’s of vermakelijke bandjes sta je weer “festival style” naar the usual suspects te gluren.

Willy's weer is wet

Gelukkig zag Willy die bui ook al hangen en heeft hij voor het tweede achtereenvolgende jaar een deal gesloten met Helga van Leur of zoals hij haar noemt Helga van Leuâh. Slagregens, hagelbuien, windstoten en een temperatuur van 9 graden op Koningsdag. Zelfs Helga vond het een beetje too much maar Willy’s weer is Wet.

Terug naar de oude stijl

Dat wordt dus genieten in obscure bomvolle techno kelders, sjansen in intieme housekerkjes en stuiteren in geïmproviseerde hardstyle hallen. Koningsdag zoals het ooit was toen het nog Koninginnedag heette en de helft van dit soort feestjes illegaal was. Misschien dat er zelfs een paar mensen zijn die weer gewoon naar de kroeg gaan en dat allemaal dankzij King Willy.   

Mocht het nou echt heel erg koud worden en heb je al kaartjes voor zo’n Kingsize feest, hou je dan vast aan deze geruststellende gedachte … alcohol bevriest niet.

Fijne Kings … uuuh Koningsdag

DJ Eric van Kleef presenteert elke zaterdagavond
tussen 21:00 uur en middernacht maar liefst drie uur lang de lekkerste houseklanken met zijn populaire radioshow Clubbin' op Radio Decibel.

Radio Decibel is te ontvangen via FM en DAB. Voor alle frequenties kijk je hier.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws