10 Years Of Pokerflat, TrouwAmsterdam

Partyscene Redactie | 22 september 2009
blogs

Wie jarig is trakteert en dat was in het geval van Pokerflat op goede muziek. Vrijdag werd het tienjarig bestaan van het label gevierd in TrouwAmsterdam. Qua opkomst kon het beter, maar Steve Bug maakte een periode van wisselvalligheid meer dan goed.


De Amsterdamse club in het gebouw van de drukkerij van de gelijknamige krant, opvolger van 11 ‘maar dan anders’, timmert goed aan de weg. De periode rond de opening werd geplaagd door een rommelige start, geheel in Post CS-gebouw stijl. Waar de deuren in het begin nog om drie uur dicht moesten, is dat sinds deze maand vijf uur geworden.


De sfeer in TrouwAmsterdam komt bekend voor en is vanouds gezellig, het publiek gemêleerd. Tout Amsterdam, jong oud, hip en anti-hip weten ook nu weer de weg te vinden naar de Wibautstraat. De aankleding is functioneel minimaal en wie het geluidssysteem hoort, kan zich bijna niet voorstellen dat het gebouw zo goed geïsoleerd is.


TrouwAmsterdam


Adultnapper, echte naam Francis Harris, beet de spits af. De uit Brooklyn, New York afkomstige artiest heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij was resident van The End in Londen en co-producer van de Sycophant Slags naast Richard West a.k.a. Mister C.


Harris’ stijl is het best te omschrijven als diep, warm en housy. Langzaam bracht hij de dansvloer in beweging, hier en daar een plaagstootje uitdelend. Dat tempo begon tegen één uur echter te vervelen. De dansvloer keek het loom aan, maar vlak voordat het echt in een huiskamer begon te veranderen verscheen de man om wie het vanavond allemaal zou draaien.


Stefan Brügesch, bij het grote publiek beter bekend als Steve Bug, draait al sinds 1991 mee in de wondere wereld der electronische muziek. Daarmee zou hij zich kunnen meten met andere mastodonten als Richie Hawtin, maar toch ook weer niet.


Waar Hawtin terug kan vallen op een bio dat vol vernieuwing en ‘heruitvinding’ staat, is dat van Bug wisselvalliger. De labelbaas kon toentertijd zeker profiteren van de opkomst van de Duitse minimal, begin 2000. Pokerflat had met Guido Schneider, Matthias Tanzman, Trentemøller, Märtini Brös en Sammy Dee alle artiesten die ertoe deden. De releases brachten dansvloeren in vervoering. Maar toch was het geen volle bak, waar Bug enkele jaren terug een garantie was voor uitverkopen.


Reden hiervoor zou de wisselvalligheid van zijn sets kunnen zijn. De afgelopen twee jaar draaide Bug niet bepaald consequent goed. Zijn optredens in de Fuse, normaliter in te delen in de categorie legendarisch, waren matig tot zwak. De tijd van urenlange fantastische Bug-sets met die typische Pokerflat sounds leken voorbij en zelfs gedateerd te zijn.


Back on the block: Steve Bug


Vandaag maakte de Duitser echter goed, wat hij al lang geleden goed had moeten maken. Met een besliste set wisselde hij pieken en dalen subtiel af, door met Len Faki’s BX3 voor zijn doen zelfs ongekend hard te draaien. Het publiek vond het fantastisch, getuige het gejuich en de handen in de lucht.


Wie vooraan stond, stond tussen een grote groep liefhebbers, maar halverwege en achterin de zaal – ongeveer ter hoogte van de (beste!) rookruimte van Amsterdam, werd het steeds leger. Dat gaf de dansvloer een ietwat kale aanblik, maar zei tegelijkertijd wat over de populariteit van deze dj op dit moment.


Een goede vriend vatte het heel treffend samen: “Bug heeft inderdaad wat mindere sets en jaren gehad, maar vergeet niet dat de Amsterdamse minimal scene op dit moment heel groot is geworden”. Dat laatste is zeker waar, internationaal gezien gooit onze hoofdstad op dit moment hoge ogen als het aankomt op artiesten en producties.


Feesten met ‘onze eigen’ jongens zijn erg in trek bij een nieuwe generatie publiek die Bug niet eens kennen en het is in dat licht bezien dat Pokerflat’s head honcho zijn positie op de Nederlandse scene weer moet heroveren.


Laten we hopen dat het hem lukt, na vanavond was hij echter goed op dreef en hoewel je het van Olaf Boswijk eigenlijk niet mag zeggen, voelt het daar in de Wibautstraat net zo verTrouwd aan als daar op de 11e. Alleen winnen de herinneren aan die laatste club, het nog niet helemaal bij de nieuwe.


Dan E

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws