Brent Roozendaal: 'G'? Weg ermee!

Partyscene Redactie | 6 september 2009
blogs

G is niet oké. In zijn eerste blog voor Partyscene legt dj en producer Brent Roozendaal uit, waarom hij vindt dat je maar beter af kunt blijven van GHB.


Iets instinctief in me heeft altijd gezegd dat GHB niet oké is. Altijd al vond ik die overdreven zwevende fladderende mensen met liQuid gelaatsuitdrukkingen naar om te zien. Dat spartelende hysterische gedrag dat sommigen vertonen is lelijk en irritant. Van die gasten die niet meer weten in welke houding ze moeten liggen of staan.


Al hangend met hun kop tussen de benen, niet meer beseffend wat voor of achter is, schieten ze plotsklaps als een waanzinnige omhoog om vervolgens een nog oncomfortabelere mongoloïde houding aan te nemen. Lieve mensen:  ik kom hier verdomme niet voor de Rocky Horror Picture Show Ik wil dit niet zien. Het is wachten op een eerste dode. Dat zie ik. Dat hoor ik. Dat voel ik.


De  afgelopen drie maanden kwamen mij dingen ter ore waardoor ik het gevoel kreeg dat het flink uit de hand loopt. Tijdens het weekend van Dance Valley was er ergens in Mokum een after gaande, waar het er stevig aan toe ging. Op zich geen bijzonder iets, echter werd terwijl het feest beneden in volle glorie bezig was een meisje dat out ging verkracht in een van slaapkamers.


Hoe dit verder exact is gegaan is mij niet bekend, maar het is een feit dat de politie er aan te pas is gekomen en dat alle aanwezigen diezelfde morgen nog zijn verhoord. Dit is niet zomaar een incident. Na Lowlands hoorde ik wederom een aantal ‘fraaie verhalen’.


Twee mensen die ik (vaag) zijn ken met een ziekenwagen afgevoerd. Een andere feestneus uit mijn omgeving werd bij dit zelfde festival op een mooie ‘morgen zonder zorgen’ al out gaand aangetroffen achter de 24-uurs tent. Afgelopen weekend is er wederom een bekende met de ambulance afgevoerd.


"Rigoreus of totale onzin? Levenslange verbanning en overdracht aan de politie als je in de Londense clubs Fire of The Fridge gesnapt wordt met GHB..."


Rigoreus of totale onzin? Levenslange verbanning en overdracht aan de politie als je in de Londense clubs Fire of The Fridge gesnapt wordt met GHB...


Het was de zoveelste keer dat dit hem overkwam. Vrienden hebben hierna uit oprechte bezorgdheid na lang wikken en wegen besloten om zijn familie te alarmeren. Toen de beste knaap weer bij kwam en nauwelijks van de beademing af was, werd hij boos omdat zij deze ‘liefdevolle misdaad’ hadden begaan.


Ik weet het niet hoor, maar ehm dit lijkt me toch wel een zeer misplaatste reactie wanneer je je bedenkt dat hij iets daarvoor, op een haarlengte na, aan Magere Hein was ontsnapt. Dit soort excessen zijn momenteel niet uitzonderlijk en staan niet op zichzelf. Het is een trend. 'Outgaan' lijkt bijna een alom geaccepteerde bijwerking te zijn van dit venijnige paardenmiddel.


Al jaren zie ik mensen om me heen die GHB gebruiken. In die zin hoort het erbij. Godzijdank gaan deze lieden er allemaal redelijk verantwoordelijk mee om en weten 'G', zo ver dat precies gaat, vrij goed te doseren. Zij letten op de tijd alsook op elkaar. Ze houden het hoofd erbij en dat doet mij deugd.


Ik begrijp het wel. Een fles is goedkoper dan een dure fles whisky. Daarnaast gaat een fles ‘G’ ook nog eens veel langer mee. De werking moet prettig zijn en de kater gering. Allemaal leuk en aardig, maar ik voel ‘m niet zo. Honderden keren kreeg ik het al aangeboden en hoewel ik normaal redelijk veel moeite heb om 'nee' te zeggen, is mij dat in dit geval altijd nog zonder ook maar enige slag of stoot vergaan.


Brent Roozendaal


Brent Roozendaal...


Op zich best opmerkelijk aangezien ik bepaald niet het standaard type muurbloem ben. Ik hou ook best van een feestje en ook de afters schuw ik niet. Maar ik denk wel dat het allemaal leuk moet blijven. De grens wordt gemaakt door een paar milliliters en dat maakt het allemaal erg sensitief. 


Uiteindelijk moeten we pragmatisch zijn en  totdat er misschien iets nieuws op de markt is zal de 'G' nog, 'jedes wochenende' vloeien, zullen badkuipen vollopen, kleine steel- pannetjes bruisen en flessen rijkelijk worden gevuld.


Daarom zijn voorlichting en discussie naar mijn mening wel op zijn plaats. Uiteindelijk is het fucking verslavend, erg moeilijk te doseren en levensgevaarlijk in combinatie met alcohol. Ik denk zelf wel dat er wel degelijk een zekere ‘stront aan de knikker’ is.


Niet voor niets trekken verslavingscentra momenteel massaal aan de bel en geven ze te kennen dat het aantal 'Ghb-probleem' gevallen explosief stijgt. Ook waarschuwen ze voor de hevigheid van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen die zware verslaafden moeten doorstaan wanneer ze stoppen met hun dagelijkse gebruik. De psychische afhankelijkheid die kan ontstaan wordt onderschat. Wat betreft de lange termijn gevolgen, is er nog niet heel veel bekend. 


Persoonlijk begin ik er zo langzaam aan een pokke tyfus hekel aan te krijgen. Wanneer ik alle voorgaande zaken bij elkaar optel en de balans opmaak dan is GHB zeker voor labiele personen, net zoiets als vuur voor pyromanen. Ze spelen dan ook met vuur.


Er zijn altijd figuren die graag grenzen opzoeken en ook die eigenschap is mij niet vreemd. Doseren is dan ook een ware levenskunst, maar het is ook iets dat kan worden geleerd. Door vallen en opstaan word je wijzer. Een belangrijk verschil is alleen dat je bij het meeste leren, pas echt leert wanneer je fouten maakt.

De ellende met GHB is echter dat sommige mensen geen tweede kans krijgen om nog iets te kunnen te leren. Dit heb ik aan den lijven ondervonden toen een van mijn beste vrienden, zo'n zes jaar geleden is verongelukt bij een auto ongeluk.


Daarom heb ik te doen met de ouders, broers, zussen en vrienden van die paar stakkers die weekend in, weekend uit bewijzen dat ze simpelweg niet in staat zijn om met ‘vuur’ te spelen. Van dichtbij heb ik meegemaakt wat er met ouders en een gezin kan gebeuren wanneer zij een kind/broer/zus verliezen. Zoiets is desastreus en maakt heel veel kapot. Ook binnen een vriendengroep zo'n klap nog lang door.


Daarom wil ik iedereen oproepen om alert te blijven. Op jezelf en op elkaar. Naastenliefde is een groot goed.


Ik eindig dit blog met mijn persoonlijke credo: “'G'? Weg ermee!”


Brent Roozendaal alias De Klokkenluider

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws