De Jeugd van Tegenwoordig

Partyscene Redactie | 15 mei 2008
blogs

Wie snapt waar dit over gaat moet haast wel fan zijn van De Jeugd van Tegenwoordig. Voor mij ligt – of eerder gezegd speelt – het nieuwe album: De Machine. Na maandenlange bedorvenheid te zijn door het leed dat minimal techno heet eindelijk weer eens iets spectaculairs en nieuw. Dit is een verademing. Jaja, ik geef het schaamteloos toe: ik ben fan!


Is dit een albumrecensie? Nee, niet echt. Eerder een ode aan de taalkundige spitsvondigheden van De Jeugd van Tegenwoordig. Je moet er van houden en bovendien een sterke maag hebben. Want vrouwvriendelijk zijn hun teksten niet echt te noemen. De bond van het vloeken zal ook niet echt blij zijn met dit zootje ongeregeldheid uit Amsterdam. Maar toch zijn het helden van het eerste uur.


Watskebeurt? Nou, het is even stil geweest rondom De Jeugd. De heren gingen ieder hun eigen weg en klusten wat bij met projecten zoals Le Le- Skinny Jeans en Kud A.k.a. the Junkies – Konijntje. Maar ze zijn weer terug en hebben wederom een revolutie teweeggebracht in Nederlands taalgebruik. Niet dat de Taalunie staat te springen om hun creaties in de woordenlijst Nederlandse taal op te nemen, integendeel. Maar zelfs de meest zure taalcriticus moet toegeven dat hun invloed enorm is.Vind maar eens een student in Amsterdam zonder Buma in zijn zak of een bìertje in zijn hand. We kijken allemaal zo zuur naar elkaars haute couture, want onze haute couture is o zo duur. En wie is er niet van after naar after gegaan, huis voor huis verruilen? Let’s face it, spraakgebrek is sinds dissidente Zuid-Limburgers nog nooit zo leuk geweest!Toch zal er ook een grote categorie mensen zijn die De Jeugd ongelofelijk flauw zal vinden. Dat klopt, want dat zijn ze ook. Creatief zijn met Nederlands is nu eenmaal lastig, want je vervalt al direct in allerlei lastige woordgrapjes die slechts begrepen kunnen worden door mensen met een zeer breed ontwikkeld vocabulaire. Dat neigt naar een zekere vorm serieusheid, omdat het in dat geval namelijk altijd ergens over moet gaan.De teksten van De Jeugd gaan daarentegen helemaal nergens over, maar toch spreekt het veel mensen aan. Dus kennelijk kan iets dat nergens over gaat, toch ergens overgaan. Snap je? Nog nooit is bìer-zuipen-en-kut-roepen zo kenkerleuk geweest. Het lijkt allemaal erg eenvoudig, maar probeer maar eens een nieuwe woorden te verzinnen die zo dubbelzinnig zijn dat ze meerdere dingen kunnen betekenen. Of de klemtòòn van bestaande Nederlandse woorden zodaijnig te veranderen dat er iets volkomen nieuws uitrolt. En dan ook nog even zorgen dat al die shit op elkaar rijmt. Dat is kenkerknap en moeilijkur dan je denkt.


Kijk daarom niet raar op als we over een paar jaartjes ineens wat nieuwe woorden in de Dikke van Dale gaan vinden. Door toedoen van De Jeugd van Tegenwoordig, wellicht. En tot die tijd is het genieten met de kapitein van de vrouwenboot Wiwa, Fjezze Vur en Faberyayo. Dat zullen zij ongetwijfeld ook gedaan hebben in de studio…


Kerk! 


En een kusje waar je wilt voor alle grieten met wiebeltieten…


Dan E

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws