Barkode: Dagboekmomenten

Partyscene Redactie | 15 mei 2008
blogs

Flashback naar gisternacht:

“Godver, welke indianenstam viert het heilige jaar?

Apache?

Commanche?

Cherokee?”

Ik bel Gadiza. Halfbloed Cherokee, half Marokkaans. Een merkwaardige combinatie. In Nederland gestudeerd. Eerder een squaw die nachten danste op mescaline. Nu huisarts.

De toon gaat over.

“Schat wanneer is dat heilige jaar?”

“Jezus wie is dit? “

“Hey schat het is M. In overpeinzing.”

“Godver M. het is verdomme zes uur. Wat ben je soms een maniakale gek. Je belt mij nu om te vragen wanneer het heilige jaar is! Ik weet het niet en het interesseert me ook eigenlijk niet.”

“Waar ben je?”

“Op Bodrum. In een Byzantijnse droom.” Een zucht.Gadiza bedaart klaarblijkelijk.

[soundtrack: “You’re all alone in the disco baby.

You’re looking so sad. I’m coming over.”]

“M. Waarom ga je niet gewoon slapen zoals de meeste mensen dat doen op dit soort tijden. Bel me als je weer in Nederland bent ok?”

“Hmm kan niet slapen; ik spreek je later weer.”

Dagboekmomenten


Ik kijk in het kaarslicht. Het gouden licht. Zojuist is er een kaars gedoofd.

Flashback: De studio in Istanbul: Het roze licht. De studio aan de Marmara zee. Het volle geluid van de Juno 60. De klassieke wav.-golven van de Mini Moog. Het bewerken van de Starfucker performance. De zilverkleur van de muren. Een eigen Byzantijns rijk.

De tweede kaars waait uit. Ik ben mezelf en ga naar bed. Marcus Aurelius was de laatste keizer waaronder het Romeinse rijk een bloeitijd doormaakte. De keizerfilosoof regeerde van 161 tot 180 n. Chr. Morgen reizen we terug naar Nederland.

[..]


Dagboekmomenten


080419 10:30 Bodrum

We zijn net aangekomen. Vannacht gevlogen. Daarna nog een uurtje rijden. Ik zit in de zon. Heb een lang bad genomen. Geolied en wel ervaar ik de tuin, de bloemen, de vruchtenbomen en de kruiden. Vele geuren. Vele kleuren. Ik meen dat ik wakker ben sinds gisterochtend. De vrijdag was lang. In de ochtend vroeg begonnen om alle deadlines en taken af te ronden. In de middag een lange meeting met Pim B. en Jouke G. over mijn voorgestelde Off_Corso programma koers voor 2009/2010. Dat ging goed. We gaan opnieuw een stap verder naar een diepgaande programmering. Een grote programmering. Credible.

Tot laat heb ik doorgewerkt. Y. heeft mijn koffer gepakt en nadat ik Jeroen V. nog even gedag ben gaan zeggen in de Club zonder Concessies, zijn we begonnen aan de reis naar ons Ottomaanse paradijs.

Y. verbreekt mijn gedachten met een fijne gekoelde. Een rosé champagne van perfecte temperatuur. De barometer geeft een temperatuur van 29 graden weer.We zijn thuis in Bodrum.


Dagboekmomenten


80421 23:34 Selcuk.

We hebben het drukke Kuşadası gelaten voor wat het was. Vannacht overnachten we in het hotel van de familie Molenaar in het dorpje Selcuk, vlakbij Efeze.

Hannes Molenaar is een gebronsde grote Nederlander. Zijn vrouw, Ayvet, een Turkse, typisch uiterlijk voor deze streek: blond haar, fel blauwe ogen. Ze hebben elkaar zo’n vijftien jaar geleden ontmoet in Efeze. Hij een roodverbrande toerist die zonnebrandcrème kocht bij de plaatselijke drogist. Zij de winkelhulp van de drogist. Schijnbaar liefde.

Twaalf jaar hebben ze in Amsterdam gewoond. Sinds 4 jaar runnen ze samen een klein hotel in Selcuk. In dit hotel ben ik op het balkon gaan zitten. Ik denk glimlachend aan mijn roodbruine toeristen- gelaat. Y. is zich aan het inlezen in de geschiedenis van Efeze.

Na negen Efes bier, kwamen Hannes en ik erachter dat we dezelfde liefde voor klassieke oudheid delen. Hannes studeerde ook aan de UVA, ook geschiedenis. Hannes was in die tijd zeker zo’n twee dagen per week te vinden in de Roxy waar ene Erick E. hem door zijn studentenjaren wist te draaien.


Dagboekmomenten


080426 06:40 Bodrum

We komen net aan in ons hotel. Omdat ons huis op anderhalf uur rijden ligt van het centrum, hebben we vannacht een hotel genomen. Na de dagen van de geestelijke en lichamelijke rust, is het deze nacht en de komende dag van de roes. Apollo is achtergebleven en past op het huis. Dionysus is de eigenaar van dit hotel. Er valt een zachte en warme regen. Naast het balkon een viertal sinaasappelbomen. Terwijl het land al dagen in de ban is van Fennebache- Galatasaray, hebben wij onze tijd doorgebracht met de goede wijnen en verboden vruchten.

Een stem in mijn hoofd. Danny H. vanmiddag bij de achtste White Russian: “Electronic Music is like a fuckin’ religion. It is my next nature. Martin, why not stay two weeks. Next week the season starts. Will be fuckin’ huge mate. You have to come and check me out next week. I will be spinning on 2K.”


Dagboekmomenten


080428 05:49 Bodrum

Ja vandaag ben ik gestopt met vinyl. Het stoppen met het vinyl tijdperk is een persoonlijke keuze. Ik ben er laat mee inderdaad. Het is ook best een stap wetende dat ik van de vinyl generatie ben. Ik ga over op het digitale archief. Een kolossaal geluidsarchief waarin ik alles kan rangschikken in databases. DJsets als filmscripts kan opbouwen. De dramaturgische lijn in de DJset te noemen. Een schaterlach. Een vreemd gezicht.

Een zacht zuchtje warme wind. 2 Flessen bordeaux zijn soldaat gemaakt vanavond. Ik ben mij en alleen in mijn rijk. Persoonlijke euforische momenten. Die sterke dramaturgische lijn. Het publiek geniet van dit spektakel. Controle van de snaar. Aristocratische autoriteit.

Misschien moet ik het vinyl verbranden als symbool.

Flashback naar gisternacht:


Dagboekmomenten


Martin de Korte studeerde Klassieke Geschiedenis, Filosofie en Film. Martin is directeur van Barkode Produktiehuis en artistiek leider van Off_Corso. Vanuit Barkode werkt Martin als regisseur/audiovisueel kunstenaar en als programmeur van club- en kunst&cultuur evenementen. Club zonder Concessies is naast Off_Corso de nieuwe locatie die Martin programmeert.


www.barkode.nl / Martin@barkode.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws