Frank van den Bold: Partyscene vs. Phono

Partyscene Redactie | 7 september 2007
blogs

Frank van den Bold is directeur van easyticket.nl, maar misschien ken je hem ook nog als bedenker en hoofdredacteur van het leukste dance-magazine ever, Bassic Groove.

Partyscene vs. Phono


Frank van den BoldIk ken de Phono boys al weer wat jaartjes. Het contact begon met een jonge, lange, vriendelijke kerel die een aantal centimeter boven me uit torende. Dennis had de media-grafi-kunst-uitgaans site Design is Funky opgericht en bracht daarin alles wat hij leuk en interessant vond samen in korte bondige verhaaltjes. Geniale naam, vind ik nog steeds, en bovendien een erg leuk idee. Dennis benaderde mij omdat ik op het snijvlak van audio, beeld en kunst opereerde met het Integrate evenement in de Haagse Hogeschool. Wat is er immers leuker dan samenwerken met gelijkgestemden? Hoewel die samenwerking (vast door mijn drukke schema) niet verder kwam dan lovende stukjes op DIF, was er een duidelijke klik.

Start2Dance was ik vooral mee bekend vanwege hun drukbezochte forum en actualiteit. Met die twee ingrediënten werd het al snel één van de grotere party sites van Nederland, maar het miste wel een beetje ‘funkyness’. Dus op een mooi moment kwamen deze twee sites samen en leerde ik ook technische man Sven en redacteur Dan E kennen. De drie mannen startten gezamenlijk Phono. Exit Design is Funky (behalve in de bedrijfsnaam) en exit Start2Dance. Het resultaat mocht er absoluut wezen, de ambities lagen hoog. Alleen vergisten de mannen zich misschien in de hoeveelheid extra werk die de nieuwe opzet met zich meebracht. Je moet wel extreem veel geloof in jezelf hebben, al je tijd willen opofferen (niet alleen je vrije tijd!) en -ondanks alle eeuwige kritieken- stijfkoppig doorzetten tot je licht aan het eind van de horizon ziet. Lees: een beloning voor al je harde werk. Waar je ook echt van kunt rond komen.


Dennis, Sven en Frank. Foto link2party

Introspectief kan ik de parallel trekken naar een jonge, enthousiaste house fanaat die op 21-jarige leeftijd een magazine begon (house magazine nr. 3 wereldwijd, na DJ magazine en Frontpage –correct me if I’m wrong). In die tijd, we spreken over 1992, was er nog geen (publiekelijk) internet. De kosten lagen veel hoger dan op internet, vanwege o.a. het geldverslindende drukproces keer op keer en de scene was een fractie van wat het nu is. Maar wel waren we met het gehele BG-team super enthousiast. We draaiden op vrijwilligers en gingen zelfs –om portokosten te besparen- op de fiets in Den Haag de bladen bezorgen of -met dank aan de net geïntroduceerde OV-jaarkaart- tot in Groningen en Maastricht de bladen voor de losse verkoop koerieren. In het Engels wordt dat geroemd met het prachtig klinkende ‘Sacrifice and Dedication’.

 Maar, back-on-topic: de drie heren zijn inmiddels weer een stap verder en zijn gefuseerd met Partyscene. Ik heb een klein beetje gevolgd hoe dat werd gewaardeerd door de oud-Phono-ers en vond het wel frappant om te zien dat de negatieve geluiden toch steeds meer verstomden (in de blogs en forums). Soms jammer, want commentatoren als Raptor, Wesz, Chagai, enzovoorts (anoniem niet vergeten!) kunnen mijns inziens af en toe erg grappig uit de hoek komen. En dat is internet ook ten slotte. Commentaar en wedercommentaar. Ik moet ook zeggen dat sommige commentaren best wel terecht zijn / waren. En dat geeft ook niet, het valt niet mee om telkens wat interessants te melden. Bij mij is de bevalling daarvan ook niet altijd even makkelijk. En, ik vertel je, als je een echte bevalling hebt meegemaakt, drijf je daar de spot niet mee.

Wat ik dan wel weer een beetje jammer vind, is dat het commentaar zodanig verstomt dat er überhaupt bijna geen reacties meer te lezen zijn. Kom op, mensen! Zo worden al die blogs wel erg saai. We doen dit om lekker ondergescheten te worden met jullie commentaar. Leuk of niet leuk. Dat maakt niet uit. Maar we ontlenen ons bestaansrecht aan het signaal dat het ook daadwerkelijk gelezen wordt allemaal. Hallooooooo....... is daar iemand? Shit, zit ik weer in mezelf te praten....

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws