Ik ben blij

redactie | 8 september 2006
blogs

Er zijn een groot aantal festivals geweest, ik was in de bevoorrechte positie dat wij als Happy Tribe op een aantal festivals cq feesten stonden. De een viel wat tegen en de ander viel mee, dat is eigenlijk niet meer dan normaal. Het aantal festivals is enorm en je moet je tegenwoordig goed kunnen onderscheiden wil je succesvol zijn. Maar wat is nu succesvol tegenwoordig? Ben je tevreden als je 10.000 bezoekers hebt? Of meer? Wat wil je bereiken met je festival/ feest? Are you in it for the money or the glorie? Dat is ook nog maar vraag, waar doe je het voor? Uiteindelijk wil iedere organisator in ieder geval geen geld verliezen, maar hoever moet je gaan om je winst uit de zakken van je bezoekers te kloppen? Of is dit maar weer de zoveelste zinloze discussie? Als ik de commentaren lees her en der heerst er toch wel een soort ontevredenheid in het land. Maar waar ligt dat dan aan?

Als ik naar mezelf kijk heb ik me prima vermaakt op de diverse festivals en ben blij met het aanbod, je kan nu tenminste kiezen. Mysteryland was creatief, Dance Valley viel tegen, Extrema hoor ik te weinig over, Wooferland was met kids lekker anders, de hardstyle feesten boomen echt, Droomfestival, FFWD, Voltt, Rockit Open Air, Indian Summer, Lowlands en ga zo maar door, festivals te over. Waar ik minder blij mee ben is de Hema cultuur onder de festivals, creativiteit is soms ver te zoeken. Nu wil ik niet alle festivals over één kam scheren en er zijn duidelijk wel toppertjes, zowel groot als klein als in genre, en er zijn duidelijk de mindere of net beginnende festivals. Maar als je als bezoeker elke keer die zelfde halve worst voorgeschoteld krijgt komt die op een gegeven moment ook je neus uit.

Ligt het dan niet aan de organisatoren, maar aan de bezoekers? Zijn zij te kritisch? Volgevreten en te zeikerig? Niet tevreden met wat ze hebben en willen ze steeds meer? Ligt het aan de Nederlandse cultuur dat we maar al te graag azijnzeiken? Niet naar onszelf kijken maar zaken buiten onszelf plaatsen. Hullie en zullie…..hullie en zullie dus. Wat, in dit perspectief, een mooie graadmeter is even niet vanuit je zelf te oordelen, maar je in de ander te verplaatsen: om als organisator even in de huid van je bezoeker te verplaatsten en andersom. Als je dan tevreden bent met wat je ziet, ga lekker los en geniet ervan!

Zelf zit er dubbel in, aan de ene kant wens ik zowel als dj/organisator een stukje professionaliteit, dat zaken goed geregeld zijn, alles op rolletjes verloopt. Maar ben ook op zoek naar de bron, de oorsprong waar alles juist ongecompliceerd en nieuw was. En zie ik ook graag dat het publiek zich uitbundig gedraagt, kleed en helemaal los gaat. En de laatste twee mis ik af en toe, je kan nog wel alles tot in de puntjes geregeld hebben maar dan moet iedereen wel meewerken………of ben ik nou verwend?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws