Uitgaan in Kuala Lumpur: Zouk

redactie | 26 juli 2006
blogs

ZoukMaar dan moet je er wel heen kunnen, en dat is soms nogal een probleem hier, zeker als je er niet als een local uitziet. Want hoewel Malaysia graag een ‘ontwikkeld’ land wil zijn, hebben de taxichauffeurs dat nog niet helemaal door. De lokale taxiwet zegt dat zij verplicht zijn hun meter te gebruiken, maar vaak genoeg weigeren ze dat, en dat overkomt buitenlanders het meest zeg maar. Erg irritant, maar zolang je maar de prijzen in het Bahasa (lokale taal) kunt onderhandelen, kom je er meestal wel goed vanaf.

Anyway, Zouk is te vinden op Jalan Ampang en ziet er van buiten een beetje futuristisch uit, de buitenmuur verandert ook telkens van kleur wat best een mooi effect heeft. We kwamen er rond middernacht aan, en het was enorm druk voor de deur. Met Chinezen wel te verstaan. Zouk is namelijk een club die voornamelijk door Chinezen (de rijken in de Malay samenleving) wordt bezocht. De club bestaat uit 4 delen, te weten: het buiten terras (met Italiaans restaurant), Zouk Mainroom, Velvet Underground (de kelder) en The Loft (de zolder). Zouk Mainroom en Velvet zijn het meest actief en hebben van woensdag tot en met zondag ook wekelijkse clubavonden met ieder hun eigen muziekstijl (o.a. Scandalos, Mambo Jambo, Ghetto Heaven, Voodoo of Electricphunk), waarbij de GirlsNight op donderdag het populairst is. Elke zelfrespecterende bar of club in KL heeft een Girlsnight waarbij de dames een deel of de zelfs de gehele avond gratis kunnen drinken. Gevochten wordt er om hun aanwezigheid. Want, waar rook is, is vuur. En waar vrouwen zijn, volgen al snel… juist: mannen. Overigens verandert het nadeel wat de niet-lokaal-uitziende mensen bij de taxi’s hebben in een voordeel voor de deur van Zouk: je wordt bijna altijd langs de lange rij gelaten om eerder naar binnen te mogen. Waarom? Geen idee, maar handig is het zeker.

Als je binnen komt ga je meestal eerst naar Zouk Mainroom. Het is groot, donker en erg luid. Het volume staat een stuk hoger dan wat normaal is hier in KL, of in Nederland. De Mainroom is ongeveer twee maal zo groot als de Mainroom in Panama in Amsterdam, al is de barservice hier wel een stuk beter. Zo ook de airco overigens, daar is hier nooit iets mis mee. Met de muziek echter wel, en het publiek ook. De Chinezen die in de Main komen staan voornamelijk rond tafels met een fles whisky erop, erg dronken te wezen. En de groepen die op de dansvloer komen lijken niet heel erg open te staan voor andere mensen, er is weinig interactie tussen mensen onderling. Een dansvloer waar je overigens niet op mag roken of drinken. Als je het probeert komt een portier je netjes op de regels van de club wijzen, en moet je aan de zijkant gaan staan. Needless to say, is er ook weinig spanning op de dansvloer in de Mainroom tussen de dames en de heren, maar misschien komt dat alleen omdat ik niet op Chinese dames val! Los van het feit dat het publiek niet enorm leuk is in de Mainroom (het zijn ook voornamelijk jonge Chinezen die om 1 uur al bezopen zijn), is de muziek voor mij persoonlijk ook niet om over naar huis te schrijven. Het is vaak hard, niet ritmisch en de gemiddelde Partyflocker zal er vast gelukkig van worden. Ik niet. En het hysterische laserwerk waar je continu mee lastig gevallen wordt maakt het allemaal ook niet heel erg gezellig. Kortom: de Main is niet mijn favoriete plek in Zouk! Wel is dit een van de weinige plekken in KL waar ik regelmatig drugsgebruik zie. Mensen lopen er compleet ‘frutig’ rond en we hebben zelfs een keer iemand aan de zijkant van de dansvloer coke zien snuiven. Een risico dat wij niet zouden nemen, er staat namelijk de doodstraf op.

ZoukAls je de juiste stempel hebt (en dus meer hebt betaald) kun je ook gratis de kelder in: Velvet Underground. Als wij naar Zouk gaan kopen wij altijd het duo-entree zodat je ook nog een beetje kunt rondlopen., en wij konden dus ook gewoon naar beneden. Velvet wordt bezocht door een ouder (minimale leeftijd om binnen te komen ligt ook hoger) en meer internationaal publiek. Stewardessen, modellen en jonge westerlingen die hier wonen of werken zijn hier vaak te vinden. Natuurlijk is ook hier het merendeel van het publiek Chinees, maar op een of andere manier staan deze meer open voor mensen die niet direct bij het groepje horen waar ze mee naar binnen zijn gekomen. Er zijn ook bijna geen tafels waar ze met z’n allen omheen kunnen gaan staan, wat al helpt natuurlijk. De ruimte is ongeveer zo groot als de More in Amsterdam, de helft is bezet met mooie banken en lekkere stoelen waar je kunt hangen, de andere helft bestaat volledig uit de dansvloer. En die dansvloer staat altijd helemaal vol met publiek, een publiek waar wel te flirten valt en waar praatjes gemaakt kunnen worden. De dj booth is ook op dansvloer hoogte, waardoor de interactie tussen publiek en dj ook gemakkelijker is. De muziek is soms niet helemaal mijn ding (Beyonce mogen we echt wel achterwege laten), maar het is er wel gezellig en de muziek is gewoon dansbaar, en dat is toch wel erg belangrijk als je uitgaat.

Zouk is dus een diverse plek, waar verschillende soorten mensen en muziekstijlen te vinden zijn. De entreeprijs is wel wat aan de hoge kant, namelijk 50 Ringitt wat ongeveer 10 euro is, maar daar krijg je wel één drankje naar keuze voor. De rest van de drankjes kosten je gemiddeld 30 Ringitt per stuk, wat niet al te duur is. Zeker het bezoeken waard!

Rond 3 uur houdt het hele gebeuren er echter weer mee op, en kan er buiten genoten worden van verse Wan Tan Mee, Nasi Lemak, Sateh of Naan. Shoarma hebben ze hier namelijk niet, je zal je dronken honger moeten stillen met een ander soort eten. Maar het is wel verdomde lekker en spotgoedkoop!

Ciao - F.

PS: Check hier een filmpje van Judge Jules @ Zouk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws