December: Gouden tijden voor Papiermaffia

redactie | 7 december 2005
blogs

December: gouden tijden voor papiermaffia

En voor wie pakken we de kado’s nou eigenlijk in? De meeste mensen weten wel van wie ze wat krijgen, dus de verrassing is er toch al af. En kijk ik nu naar mijn zoontje Jesper van 2 jaar oud, die ontdoet het kado in ongeveer 5 seconden van zijn kadoverpakking. Diezelfde verpakking waar je minimaal 20 minuten voor in de rij hebt gestaan, of waar je zelf een kwartier op hebt zitten ploeteren. Het papier wordt zonder te bewonderen in de oud papier bak gegooid, om maar zo snel mogelijk met het nieuwe speeltje aan de slag te kunnen. En geef de kleine man eens ongelijk.

Maar met deze papierverspilling zijn we er nog niet! Wat dacht je van de stroom folders die vooraf gaat aan deze winkel-gekte? 3x het krantje van
Intertoys, 3x dezelfde aanbiedingen van groothandels. Al dit papier gaat met dezelfde snelheid de papierbak in. Zelfs zonder er één blik op te werpen, hoppa, weg!

Ik ga nog even door. Wat te denken van alle papierrommel die je op straat in je handen geduwd krijgt. Er wordt weleens gemekkerd over de berg flyers, uitgedeeld na Dance Valley, FFWD, Mystery Land of welk festival dan ook, die de party-people na zo’n feest laten slingeren. Diezelfde mekkeraars staan je nu vrolijk evenveel rommel in handen te duwen! En niet op 1 dag en op 1 plek, nee door het hele land en de hele maand lang. Op een normale decemberdag moet ik mijn telefoon tegen mijn oor gedrukt houden om maar geen folders aan te hoeven nemen… zo erg is het!

Dan krijgen we ook de december-kaarten-gekte nog. Natuurlijk is het goed voor de werkgelegenheid rond die dagen, maar de papierberg wordt er niet kleiner door. Mensen die ik nooit zie of spreek sturen me ineens de beste wensen. Best aardig, en ik waardeer het ook zeer. Maar op één of andere manier ga ik me ook schuldig voelen als ik hen niet hetzelfde wens. En dat is toch niet de bedoeling dacht ik zo.

Tot slot, de klap op de vuurpijl, hoe letterlijk, Oud & Nieuw. In een
gemiddeld rotje zit een hele boomtak aan papier verwerkt. Hoeveel vuurwerk er gemiddeld de lucht in gaat weet ik even niet, wacht nog op antwoord van Maurice de Hond. Maar iedere oliebol zal begrijpen dat het met bóssen tegelijk (ook weer letterlijk) zal gaan.

Uiteraard ben ik zelf ook schuldig. Pak al mijn kado’tjes in, of laat dat doen. Maar met al die folders, krantjes en andere papierellende kan het best wat minder. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Of staat het er al niet meer?

Misja Helsloot

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws