Mijn Zomer

redactie | 27 juli 2005
blogs

Op dit moment zit ik, met mijn ´café con leche´(oftewel..koffie verkeerd op z'n spaans), in het zeer warme en zon overgoten Fuerte Ventura, een van de Canarische eilanden.
Ik zit hier, aangezien er een WINDSURF GIRLS TRAININGSCAMP georganiseerd is.

26 Meiden met een goed windsurf niveau, met wedstrijd ervaring in de World cup wedstrijden van de PWA (professional windsurfing association) afkomstig uit: Japan, Hawaii, Spanje, Canarische eilanden, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Brazilië, Engeland, Frankrijk. Femke van der Falk, die 8ste in disciplines super cross als freestyle staat, en ik, die 5de in discipline wave ben van de wereld ranglijst, AnneMarie Wavesailingvertegenwoordigen de wereld top voor Nederland.

Wat er zoal gebeurt tijdens zo’n trainingskamp? Er wordt getraind op het water, iedereen werkt aan zijn vaardigheden. Tweeling Daida en Iballa Moreno plus Karin Jaggi (huidige nummer 1,2 en 3) coachen op het water. Er worden foto´s gemaakt voor de media, en er wordt gefilmd voor de eerste ‘girls windsurfing’ DVD! Be aware!

Als je denkt aan windsurfen, (t wordt ook wel eens plankzeilen genoemd door golfsurfers, of ´poal boarding´= boarden met een paal- een mast - door Australiërs) dan is dat meestal een vrijetijdsbesteding. Iets wat men doet voor ontspanning, ná het werk, of tijdens een vakantie, maar in mijn geval ís het ´MIJN JOB!, MIJN WERK´.!

Het betekent, dat ik goede resultaten wil behalen tijdens de wave wedstrijden, om mezelf en mijn sponsors (ROXY, NAISH BOARDS, NAISH SAILS, H2ORGANIC) blij te maken en te houden, en om hen en mezelf ook in de vorm van MEDIA naamsbekendheid geef.

am op Maui met fotografe

Voor mij is deze job ook begonnen als een hobby, als een sport die ik ´te
gek´vond, een uitlaat klep na school en werk. Als een ´drug´ die me blij
maakt, die mijn bloed laat stromen, en die het adrenaline peil in mijn bloed
omhoog doet schieten. Altijd uitdaging en vrijheid in combinatie met goede
focus en doorzettingsvermogen! En DIT aspect, de funvan de sport wil ik nooit vergeten.

Voor een sport moet je TRAINEN. Maar als ik zeg, dat ik even ga ´trainen´, dan betekent dat meestal dat ik naar de fitnesszaal ga (Body Basics in Scheveningen, of Gymnasion in Leeuwarden). Als ik zeg dat ik even ga ´lopen´, dan ga ik hardlopen, baantjes trekken, dan ga ik zwemmen. Yoga is yoga en fietsen is fietsen. Maar als ik ga trainen voor mijn windsurfen, dan ga ik varen, wil ik rippen, wil los gaan op het water, gaan, knallen, de golven in.

En tijdens t windsurfen, knallen, what ever you wanna name it, push ik mezelf automatisch met een natuurlijke focus om hoger te springen. Ik doe sprongen die ik toch wel eng vindt, waag mezelf in huizen hogen golven en ga voor het meest kritieke gedeelte van een golf met alle risico van dien om een mega aireal te maken, of een super lekkere cutback. Of een geweldige spoel sessie te krijgen, op de rosten te belanden of de mast te breken, younever know.

De enige keren dat windsurfen voelt als trainen, is wanneer ik iets niet kan en mezelf verplicht stel om iets voor een bepaalde tijd te kunnen. Of ik iets ´moet´ leren voor een wedstrijd dat moeilijk gaat, bijvoorbeeld een voorwaartse rotatie (forward) met wind van rechts, zonder golven. En dit TRAINEN heb je ook zeker nodig, anders kom je niet verder! Je moet ergens je tegenstanders in de gaten houden, weten welke ´moves ´er gemaakt worden door de dames. Welk niveau je hebt in de ranking en hoe je jezelf kan verbeteren.

Sailing

Maar het moet nooit gaan overheersen in een negatief gevoel (en dat gebeurt soms wel eens als je je gefrustreerd voelt dat je iets niet snel genoeg leert). Als t zover komt, dan moet ik mezelf snel herinneren waarom ik in eerste instantie ben begonnen met windsurfen. Puur en alleen om dat het super leuk is en omdat het me gelukkig maakt!
Go with the flow, don´t think, just go!

Aloha,
Anne-Marie Reichman

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws