VIESPEUK

redactie | 23 juni 2005
blogs

Wie kent het niet, op een bus wachten. Of op een trein. Sowieso wachten op het openbaar vervoer. Wachten wachten wachten. En tijdens dat wachten probeer je jezelf toch te vermaken. Ik hoor jullie denken, gezien mijn laatste stukje: “Oh jee, daar gaat ‘ie weer, ouwe vuns”. Maar nee, deze keer niet! Ik heb het hier over eetbaar vermaak. Op alle stations zie je ze staan: snoepautomaten. Niet voor niets, ze kunnen er flink mee verdienen. Massaal gaan we aan de snoepstengel tijdens het wachten. Heerlijk!

Maar aan alles komt een eind. Ook aan de Mars. De Nuts. En niet te vergeten de Snickers, Twix en Lion. (Ik moet ze allemaal noemen, wil geen gezeik met de Reclame Code Commissie). En waar blijf je na het snoepen mee staan? Juist, een snoeppapiertje. En zelfs mijn 2 jaar oude zoon weet precies waar dat papiertje heen moet. Die wel.

Want zo doden meer mensen de (wacht)tijd met het nuttigen van een genotsmiddel, alleen is er één essentieel verschil. Die weten dat niet! Daar waar de meeste snoepers de papiertjes netjes dumpen, blijkt dat voor de rokers niet te gelden en gooien die hun restant op de grond. Tuurlijk scheer ik niet alle rokers over 1 kam, de goeien moeten onder de kwaden lijden. Zoals altijd en overal. Trouwens raar, wie scheert zich nou met een kam? Weleens geprobeerd? Lijkt me geen aanrader. Maar goed, kijk voor de gein eens om je heen. Maakt niet uit waar je staat te wachten. Bushalte, NS station of file, overal op de grond is de verhouding peuk-snoeppapiertje minstens 6 : 1.

Dit alles is me pas gaan opvallen sinds er bij kantoorgebouwen om de 10 minuten mensen naar buiten komen om te roken. Dat mag niet meer binnen, dus doen ze het buiten, en natuurlijk moeten ze toch iets met die overgebleven peuk. Die laten ze dan ook maar netjes buiten… op de stoep. Waarom!? Is een peuk dan zo zwaar dat je die laat vallen? Okee, er kan sprake zijn van zware shag. Maar volgens mij is de shag juist al op. Maar dit terzijde. Kan de roker de peuk nou echt niet in een bak gooien? Even later gooit diezelfde roker WEL het papiertje van zijn chocoladereep in de bak bij de bushalte. Waar ligt dat verschil dan in? Blijkbaar is er een groot verschil tussen een peuk en een papiertje.

“Ja hehe” hoor ik jullie denken. Want ik ga er nog steeds van uit, dat zich tussen de lezers van mijn column mensen bevinden die denken. Maar ook dit terzijde. “Een snoeppapiertje hoeft niet gedoofd te worden!” Ja, helemaal waar. Maar moet die peuk dan persé gedoofd worden door die op de grond uit te trappen en daar te laten liggen? Geachte paffende medemens, maak je sigaret uit tegen de rand van de prullenbak en gooi ‘m er daarna in. Luister naar mij, voor een betere wereld. Als de rook om je hoofd is verdwenen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws