DRUKTEMAKERS

redactie | 15 oktober 2004
blogs

Mick Boskamp is natuurlijk mijn eerste referentie-punt. Die schrijft al 100 jaar columns dus daar kan ik vast wel wat leren en lenen.
En - geloof het of niet - hij schrijft een goede column over een bezoeker op een feest in Panama die - alhoewel het erg gezellig was - als eerste meende te moeten zeggen dat 'het-niet-zo-druk-was'. Alsof die man de recensent moest spelen. Terwijl het een topfeestje was.
Mick, ik ben het helemaal met je eens! Het is mij ook al vaak opgevallen. Mensen antwoorden tegenwoordig als je vraagt of het ergens leuk was met 'het was druk!' en dan bedoelen ze dat het tof was. Of ze zeggen 'mwooah, er liepen niet zoveel mensen rond' en dan bedoelen ze lauw.

Dat is inderdaad hoe het vaak gaat. En eigenlijk laten die mensen hun eigen oordeel of ze iets leuk vinden, afhangen van de hoeveelheid mensen die ergens aanwezig zijn. Natuurlijk, ik zal niet ontkennen dat er een verband bestaat tussen sfeer en opkomst. Maar liever 10 echte partypeople dan 100 schapen die mekaar een beetje staan aan te kijken. Want je moet het feestje wel zelf maken. Als we met zijn allen maar een beetje de passieve consument lopen uit te hangen, dan kunnen we beter 'SOLD-OUT'-parties gaan organiseren en van te voren met elkaar afspreken dat we allemaal gaan en verder niet zeuren. Dan word het vast wel een 'succes'.
'Het was hartstikke druk!', maar... waren er leuke mensen? Hoe was de sfeer? Werd er veel gedanst? Was er sex op de dansvloer? Hoe was de muziek? Ik bedoel: daar gaat het toch om.

Het is een beetje in het verlengde van andere mensen beoordelen aan de hand van hun bankrekening. Of televisie-programma's aan de hand van de kijkcijfers. Of politieke meningen aan de hand van opiniecijfers. Dat leidt tot niets. Het is misschien interressant om te weten, maar je schiet er niets mee op. Behalve dan dat je leert dat mensen met een hele dikke bankrekening soms hele grote eikels zijn. En dat de tv-programma's met de meeste kijkcijfers vaak de stompzinnigste uitzendingen zijn. En dat de meningen van de gemiddelde Nederlander ook vaak om je dood te schamen zijn. Ik bedoel: wat bewijst het?

Denk zelf na. Wees een denkend wezen. Je bent een uniek persoon.
Als iedereen dat maar zou begrijpen, zou het allemaal goed komen.
Denk ik.
Met dank aan Mick, maar ik moet nu weg. Een feestje voorbereiden. Ik hoop wel dat het druk wordt...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws