Brenda daagt uit: Touch @ The Sea

Partyscene Redactie | 7 juli 2008
blogs

Make love, not war

Touch @ Vroeger

Brenda, 31 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj is columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

Tekst: Brenda Haveman

Laten we weer eens naar een strandfeestje gaan! Het is zondag 6 juli, mooi weer, niet te warm en zeker niet te koud. Het Bloemendaalse strand is op twee grote koprollen afstand van mijn hometown Haarlem. Als er in de stad niet zoveel te doen is, dan zijn er op het strand wel tien bijzondere feesten met tientallen top-dj’s tegelijk. En het lijkt wel of de zon daar altijd schijnt, als het elders bewolkt is. Zo ook bij Touch @ The Sea.

Beachclub VroegerScheveningen

Het is een klein jaar geleden dat een grote groep ervaren professionals in samenwerking met een groep vrijwilligers een grootschalig evenement neerzette onder dezelfde naam. Op de pier van Scheveningen werd in september 2007 een overweldigend geheel aan dance, theater, film en entertainment georganiseerd. Dat was een groot succes. De organisatie onder leiding van Andy Soewandi besloot om het goede concept van Touch @ The Sea voort te zetten, met als doel 'mensen een goed gevoel te geven.'

Dj San

Eigenlijk was het dj San - Sandor Jongerius - die mij wees op het feit dat hij bij Touch @ The Sea moest draaien. In de jaren ’90 had ik voor een blauwe maandag een relatie met hem, toen ik nog op de Haagse Hogeschool zat en San in het voormalige ministerie van Defensie antikraak woonde. Dat kon San zich nog goed herinneren: “Ik heb Brenda leren draaien”, zei hij tegen Andy Soewandi. “Ze stond te mixen in d’r nakie”, voegde San er lachend aan toe. Hij had gelijk. Zodra ik onder de douche vandaan kwam wilde ik een nieuw plaatje opzetten. Keihard, in de hoop dat ze het beneden in de Grote Marktstraat konden horen. Maar hoe snoeihard de muziek ook stond, het was niet hoorbaar beneden op de winkelpromenade. 'Bang! To The Beat of The Drum' was mijn favoriet, en 'Dow'.

‘Janeiro’

San had altijd al een uitgelezen smaak wat platen betreft. Op sommige platen, waarvan hij het label zorgvuldig afplakte, stond Dimitri-topper, Silly’s pomper, Remy’s hit, Hour Power-classic, Chemistry-hit, pomper dit, pomper dat. Na een tijdje wilde ik mijn eigen platen hebben, dus ik kocht van San een koffer met klassiekers die ik vandaag de dag nog steeds draai. San draaide regelmatig met Miss Monica samen. Dat waren pittige avondjes met stevige muziek. Ik heb er zelfs nog cassettebandjes van, waar de handtekening van Monica op staat. San oriënteerde zich later in de progressive-techno en trance-richting. Hij bracht samen met Helwig & Holleman de mooie strandplaat ‘Janeiro’ uit onder de naam Solid Sessions, die alle hitparades besteeg. ‘Janeiro’ draaide ik afgelopen zaterdagnacht nog op een feest in strandtent Que Pasa, ter nagedachtenis aan onze goede vriend Fred (Girls Love Dj’s) die in onze herinnering blijft. Het is een dromerige strandplaat met mooie diepe geluiden en een zwoele vocaal. We kregen van verdriet een brok in onze keel en staarden naar het roze avondlicht wat zich boven de zee uitspreidde.

Crowd @ Touch

Blotebillen outfits

Zondag 6 juli daarentegen maak ik me op voor het Touch @ The Sea-event. Niet omdat ik zo in de feeststemming ben, maar omdat ik na al die jaren San wel weer es wil horen draaien. San vliegt namelijk de hele wereld over en draait voornamelijk op grote evenementen in het buitenland, dus nieuwsgierig naar zijn huidige stijl ben ik wel. Het publiek wat op Vroeger rondloopt is gezellig en overwegend dertig plus, keurig dressed in white, zoals gevraagd. Sommigen lijken rechtstreeks van Sensation White af te komen, gezien de stand van hun ogen. De meest onthullende blotebillen-outfits komen voorbij waar ook reclame voor gemaakt wordt. Een modeshow met langbenige modellen en sexy danseressen vrolijken de boel flink op. Erg handig zijn de lockers die je voor vijf euro kunt huren, dat scheelt een hoop gesjouw met jassen en tassen.

El Sandro

Wie al eerder indruk op me heeft gemaakt is dj El Sandro. Op Armada @ The Beach was hij de opening, op Touch @ The Sea staat hij als een van de hoofdacts buiten. Hij weet telkens een sexy set neer te zetten wat aan de ene kant gemakkelijk in het gehoor ligt en een commerciële touch heeft, maar aan de andere kant diepe progressive trance-invloeden kent waarmee El Sandro het publiek een beetje opvoedt. Ook voelt hij feilloos aan wanneer hij welk plaatje opgooit. Naamgenoot San grapt dat El Sandro “op de In Touch with ....achterkant van de flyer staat”, wat achteraf gezien nog klopt ook. Ook dj Dazzle draait een stevige mix van electrohouse en progressive trance. Hoewel ik eigenlijk een beetje een hekel heb aan die electrohouse, klinkten die simpele bromknorgeluiden in de warme namiddagzon eigenlijk best lekker, tussen al die andere zwevers door. In ieder geval hitst het een aantal kinky stelletjes behoorlijk op. Even een hoosbuitje tussendoor en de MC kletst een zonnig verhaaltje aan elkaar vast om de mensen aan het dansen te houden, wat hem ook lukt want binnen vijf minuten klimt iedereen weer ’t spekgladde podium op. Binnen in de zaal draait dj José een ATFC remix van ‘Reach’, een ouwe IT-klapper uit de jaren ’90 die ik ook nog van San heb gekregen. Het publiek gaat los.

‘Make love, not war’

Na dj Mark Norman is er een ruime intermezzo voor vocaliste MAI. Zij zingt een aantal refreinen van bekende trancehits, waardoor het kippenvel tot in de nek kruipt. Ze opent met David Guetta ‘Just a Little More Love’. Ik besef me ergens dat ik op een feestje ben beland wat eigenlijk niet helemaal 100% mijn smaak is wat muziek betreft, maar toch nostalgische jaren ’90 gevoelens oproept - het decennium waarin de eurotrance zich in een razend tempo ontwikkelde. Ik voel me in m’n knalblauwe kimono weliswaar niet helemaal thuis tussen al die schaars geklede Sensation White types, maar de sfeer is ontzettend feestelijk en gezellig, make love not war, en daar gaat ’t om.   

Geniepige geluidjes

Eindelijk is San aan de beurt. Na het Patronaat en Club Stalker begin jaren 2000 heb ik hem al die jaren niet meer horen draaien. Gezien het feit dat hij afstand heeft gedaan van heel veel draaistijlen, laat mij vermoeden dat hij nog steeds gespecialiseerd is in progressive trance en techno. Een geduchte concurrent voor Armin van Buuren, zoals hij wel eens wordt genoemd. Ik ben benieuwd. En het gaat Van Beukenstein inderdaad. Heel herkenbaar staat hij al huppend met zijn lange lichaam voorover gebogen vol vuur Vocaliste @ Touchte mixen. Geen commerciële hits, maar festivalwaardige platen vol met geniepige geluidjes, op een bedje van progressive trance en techno. De lekkerste muziek van het hele feest, vind ik. San draait niet de te gemakkelijke Walhalla trance, maar heeft een redelijk diepe stijl gevonden die heel eigen is en tegelijkertijd een breed trancepubliek aanspreekt. Ook schuwt hij de minimal techno niet, hoewel de trance-invloeden het weer wat lichter in het gehoor maken. Knap gedaan, ik benijd hem nog steeds na al die jaren. San heeft van zijn passie zijn werk gemaakt, en met groot succes.

‘Foei Brenda’

Aan het einde zie ik pas Andy Soewandi voorbij slingeren, de organisator van Touch @ The Sea die op dezelfde dag zijn verjaardag viert. Ik geef hem een dikke kus. Niet alleen omdat hij jarig is, maar ook om hem te bedanken voor de gastenlijstplaatsen. Hij is het feestbeest van de avond. Ik eindig al zoenend met een vriendin in een kring van bezwete mannen en vrouwen, en ik krijg in een keer het gevoel alsof ik op een kinky party in de catacomben sta. “Foei Brenda!”, denk ik weer. Ik kijk op mijn horloge. Tijd om naar huis te gaan, want morgen rinkelt de wekker weer - de baas roept. Touch @ The Sea was in een woord: gezellig. En heeft mij een goed gevoel gegeven.

Meer Brenda daagt uit:

Woodstock 69

Voetbalgekte

Vervelende muziek

De oudste club van Nederland

Brenda goes MTV

House in the early days

Bowlen, wasmachines en zwembadkluisjes

Back2Back

Ode aan de illegale feestjes

Muurbloempjes & Podiumbeesten

Van Sunshine naar Zeebeving

Terug van weggeweest

Nightmare on Zijlstreet

Oud & Nieuw

Ge - DEMO - tiveerd

Den Haag is van ons

Verzoeknummertje

Ode aan de opwarm-dj

Festivalfit

Verantwoordelijkheid

Female dj's

Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws