Voetbalgekte

Partyscene Redactie | 17 juni 2008
blogs

Vier - ééhéén 4-1 4-1!!!

Brenda, 32 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj is columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

Gekkengetal

Vrijdag de 13e ... ongeluksdag... het Patronaat in Haarlem, wat normaliter volgeboekt staat met de meest originele bands, dj’s en live-acts, staat nu stampvol lallende, hossende Oranjesupporters. Ik vier m’n verjaardag op deze avond. 32 jaar ben ik alweer geworden. Eigenlijk was ik jarig op 11 juni. Spuit elf. Het gekkengetal. Maar ook het krachtige evenwichtsgetal van de wijze Wizard. Elf tegen tien, dan speil je met meerr speless, dan ken je winne en da’s eigellek heil loogiess, volgens - Johan Snuyff - Cruyff. De oranjegekte slaat toe en ik doe vrolijk mee. Mijn vrienden en ik kijken gespannen naar een groot scherm dat op het grote poppodium staat. Op simpele hardstyle housebeats zingen we de tegenstander toe: Toedeloe toedeloe toedeloeoeoeoe...!!! Vier-één. Wie had dat gedacht?

          Brenda in extase          

Los Tiki Boys

Supergezellig, zo’n verjaardag met een voetbaloverwinning, naast de leuke cadeautjes en de lol met m’n vrienden. Nog aparter is de afzakker in het Patronaat-café, waar de Los Tiki Boys wat bijzondere gitaar-riffs ten gehore brengen, een beetje a la Pulp Fiction. Voor de cultuurbarbaren die deze film nog nooit gezien hebben: bij Pulp Fiction, een dope actiefilm met onder andere John Travolta, Uma Thurman en Samuel L. Jackson, hoor je een bonte verzameling aan de meest idiote, mooie liedjes die uit het idee van Quentin Tarantino zijn ontsproten. Country & western, jaren ’60 ballads en vage bluesnummers, maar ook snelle gitaarnummers die bij dragraces en surfwedstrijden in de jaren ’60, ’70 werden gedraaid. Aangezien het groepje met wie ik de avond doorbreng aardig lijkt op de cast van deze hyperpopulaire film, voelt het net alsof ik in een andere wereld ben beland. Hè, leuk.

Never Grow Up

Speciaal is de avond helemaal als ik hoor dat Benny Rodrigues en Darko Esser in Club Stalker draaien, op een avond van Ille Bitch: Never Grow Up. Ik verwacht een enorme drukte, gezien het EK voetbal, maar dat valt beneden mee. Benny heeft zijn laptop bij zich en Darko zijn vinyl. Samen draaien ze heel mooi en intens, back to back. Diepe houseplaten, progressive met minimal en minimal met progressive tonen, op een vrij rustige en heerlijk dansbare beat. Ik kijk de lichtman Freek aan die met net zo’n berg kippenvel staat als ik. Hij loopt met grote stappen op Benny af want hij ‘moet en zal weten hoe die supervette plaat heet’. Een zwever, zoals ik dat noem, met langgerekte hoge tonen en diepe wollige bromgeluiden. Eentje die je moet voelen en niet hoeft te snappen. M’n vrienden en ik kunnen niet ophouden met klappen, fluiten en roepen, dus we gooien er maar een drankje met rietje in om eventjes ons mond te kunnen houden.

Boven is het ook gezellig. Daar wordt wat luchtiger gedraaid, funky minimal house en hier en daar wat electro. Vanwege de gezellige rode belichting lijkt het boven een grote oranje snoezige pluizenbol. Wat sfeer en kleur betreft, dan.

          Brenda is een graag geziene gast in het Patronaat          

Bierviltje

M’n voeten doen zeer van het springen de hele avond. Ik heb al de bijnaam spring-in-het-veld, ooit bedacht door een leuke bekende dj. Omdat hij me altijd voorbij ziet stuiteren op alle grote festivals, maar ook op televisie. Spring-in-het-veld besluit om bijtijds de Stalker te verlaten, maar niet voordat ze een complimentje aan twee van de liefste mannelijke dj’s van Nederland heeft gegeven. Op een bierviltje schrijf ik in een spiraal naar het midden toe: ‘Lieve mannen wat hebben jullie heerlijke diepe groovy house blablabla gedraaid, wat een leuke aanvulling is op de 4-1 van Nederland alsmede mijn verjaardag. Dat wordt een leuke column. Liefs, Brenda’. Het grapje van ’t draaiende bierviltje hebben ze allebei door en de jongens feliciteren me met een hartelijke handkus. Ik concludeer - net als de organisatie - dat we hier vanavond de twee grootste Nederlandse dj-namen van dit moment in onze ouwe trouwe Club Stalker hebben staan.

Extrawelt & Secret Cinema

De volgende dag bel ik Etien. Etien is van de wereldberoemde Schijfrijders, die zaterdagavond de Schijfrijders invites-avond in het Patronaat organiseren, in samenwerking met Secret Cinema (Jeroen Verheij) invites. Alles onder de noemer Technovision, waar ik vroeger ook wel eens gedraaid heb (met Isis toentertijd). De Schijfrijders draaien deze avond samen met ‘Tante’ Aïda, de koningin van de Nederlandse oldskool techno en Tekvids in de kleine zaal, en Secret Cinema draait met Peter Horrevorts en Extrawelt (live) in de grote zaal. Extrawelt is een duo, bestaande uit Arne Schaffhausen & Wayan Raabe. Dit duo staat bekend om zijn atmosferische, elektronische muziek met prachtige dromerige, progressive geluiden. Een beetje sinister, indringend, meer luistermuziek dan dat het echt heftig dansbaar is, maar een live-act die je een keertje in je leven meegemaakt moet hebben. Op Border Community hebben zij een paar prachtige tracks uit gebracht, met de toepasselijke naam Supertrack / Zu Fuss.

Brenda is wel te porren voor een feestje aan zeeIk zeg nog tegen Etien “Al die grote namen, en dat op één avond! Etien, Tom…en Mels...” Etien barst in lachen uit, want ik noem de namen van de lokale helden op in plaats van de internationale grootheden. Daarmee blijf ik meestromen in de visie van de Schrijfrijders die hard bezig zijn om andere werelddelen te veroveren.

Niks ervan. Blijven!

Jeroen Verheij sluit de avond af met rauwe, onvervalste techno. Duidelijk geïnspireerd door de minimal en electro van nu, draait hij een potje van ruige house en brommende zagers aan elkaar. Ik verbeeld me dat ik op Awakenings mainstage sta. Er worden prachtige visuals van zijn eigen icoontje vertoond, een klein technomarsmannetje tussen de sterretjes, dat eigenlijk wel lijkt op de kleine Jeroen. Ik gebaar en zwaai naar Jeroen Verheij dat ik naar huis ga om te slapen. “Niks ervan, blijven!” wijst hij resoluut met z’n wijsvingers naar beneden. “Je mag niet weg!” is zijn reactie en hij roept nog na “…Nog maar 55 minuutjes, nog ff volhouwe!!” …Precies in die 55 minuutjes vinden mijn vriend Berry en ik ieder nog 5 euro. Dus op de vraag van Secret Cinema na afloop of het de moeite waard was om tot het einde te blijven, zeggen we volmondig “JA!”. We hebben gloeiende pootjes van het ouderwetse stampwerk van mama Aïda - zij draaide voor een volle en gezellige kleine zaal - en we gaan naar huis. Met rode koontjes van de knallers van onze eigen Geheime Bioscoop.

Dansen aan Zee

Zondag 15 juni is echt weer zo’n luierdag. Na zo’n feestweekend, zou je zeggen. Maar nee. Er staat me nog wat flyerwerk voor de Firma Gezellig te wachten. Firma Gezellig aka Jeroen van Schie geeft de hele zomer gezellige feesten onder de naam Dansen aan Zee, met topnamen als Michel de Hey, Behrouz en Warren Fellow. De flyer is een prachtig jaren- ’60 look & feel boekwerkje, waarin alle aankondigingen staan. Van Elements @ ’s-Gravenzande tot aan Woodstock 69 @ Bloemendaal aan Zee. Dat moet gepromoot worden want deze feesten zijn zeer de moeite van het dansen waard. Dus ik scheur met m’n zere voetjes vol blaren en m’n hoofd als een dof gympie langs alle leuke tenten in Haarlem en omstreken. En ik land uiteindelijk met Jochem Smith van Solar op het HaarlemmerHout Festival. Met het gare bolletje in het zonnetje, bordje nasi goreng erbij en luisterend naar de Lekkah Band Soundcrew, sluiten we deze doldwaze dagen af. Weer een jaartje ouder in één weekend.

Meer Brenda daagt uit:

Vervelende muziek

De oudste club van Nederland

Brenda goes MTV

House in the early days

Bowlen, wasmachines en zwembadkluisjes

Back2Back

Ode aan de illegale feestjes

Muurbloempjes & Podiumbeesten

Van Sunshine naar Zeebeving

Terug van weggeweest

Nightmare on Zijlstreet

Oud & Nieuw

Ge - DEMO - tiveerd

Den Haag is van ons

Verzoeknummertje

Ode aan de opwarm-dj

Festivalfit

Verantwoordelijkheid

Female dj's

Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws