Brenda Daagt uit: Back2back

Partyscene Redactie | 17 januari 2008
blogs

          Bek2grootstebek          
          Brenda staat ook alleen achter de decks haar mannetje          

Brenda, 31 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj schrijft als columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

 

Tekst: Brenda Haveman

Het fenomeen back2back draaien komt vaak voor in dj-land. Back2back draaien betekent letterlijk: rug aan rug draaien. Oftewel: de ene dj mixt een plaatje in, terwijl de andere dj met zijn rug naar de zaal staat en in zijn platentas rondsnuffelt, op zoek naar een aansluitend plaatje. Laatstgenoemde mixt vervolgens zijn plaatje in, waarna de andere dj in zijn eigen tas neust op zoek naar het volgende plaatje, en ga zo maar door. Plaat om plaat draaien, of 3 platen om 3, soms meer. Een inmixer, een hoogtepunt en een afbouwplaat, dat is wat ik zelf gewend ben met back2back draaien. Zo schiet je niet teveel onder andermans duiven. Anders wordt het de ene knalplaat na de ander, wat een te heftige mix oplevert en uiteindelijk saai stampwerk wordt.

Ik heb al heel wat opzienbarende back2back sessies gezien, met onder andere Dimitri vs Derrick May, Benny Rodrigues vs Remy, Michel de Hey vs Jeroen Verheij, Nuno dos Santos vs Darko Esser, Michel Becks vs Alexander Koning, en mezelf in combinatie met de meest uiteenlopende creaturen die bekend zijn in het koninkrijk der dj’s. Back2back draaien is meestal erg leuk en ontzettend inspirerend, vind ik. Je moet telkens je beste beentje voorzetten, een bijzonder plaatje kiezen dat de andere dj pertinent niet heeft, waarop de ander mooi kan aansluiten. Zodoende krijg je een dialoog tussen twee dj’s. Helemaal bijzonder wordt het als de draaistijlen van elkaar verschillen. Dj’s kunnen elkaar tijdens zo’n set behoorlijk opfokken, waardoor je de meest verrassende, op en neer gaande mixen voor je snufferd krijgt. Zelf draai ik hele groovy tech-house, en in back2back sessies is dat flink afgewisseld met progressive, minimal, electro, club en techno. Heerlijk vind ik dat.

Back2back is eigenlijk niets voor grote ego’s, maar wanneer grote ego’s met elkaar draaien kan het wel vuurwerk worden. Zo heb ik een keer een nacht na Koninginnedag back2back in Club Stalker gedraaid, met vier andere bekende dj’s. Het thema was ‘Doorgedraaid’ en we draaiden 3 om 3 platen. Maar omdat het Koninginnedag was geweest, waren sommigen van het stel niet nuchter. Het hele zwikkie deed de naam van de thema-avond eer aan. Ik zal geen namen noemen, maar bij een van de dj’s werd de lopende plaat van de draaitafel afgehaald. Bij de ander zwiepte de arm van de Technics alle kanten op, waardoor de naald een gruwelijk krrrrrRRRKKRRRrr-geluid liet horen. Een derde dj viel achterin de dj booth in slaap. Een vierde dj stond ronduit keihard te rammen. En bij de vijfde was ineens de plaat afgelopen, met een ijzingwekkende stilte als gevolg. Wonderlijk genoeg had het publiek - dat ook doorgedraaid was - niks door.

          Brenda, back2back met haar vriendinnetje          

Een van de meest heugelijke back2back momenten was voor mij een zaterdagavond op Woodstock 69, op het Bloemendaalse strand. De avond was bestemd voor dj Tino, de vaste dj van Woodstock, en dj Steef, die één en al Woodstock is. Ik had mijn plaatjes bij me en ik mocht gezellig meedraaien met beide mannen. Op de één of andere manier hadden we met z’n drieën binnen no-time een bepaalde warme vibe te pakken, die goed opgepakt werd door het publiek. De handjes gingen steevast de lucht in en er werd gefloten, geklapt en geschreeuwd. Steef draaide voornamelijk club en tribal house, en Tino en ik draaiden meer tech-house en progressive techno. Maar we hielden de groove goed vast en we verrasten elkaar met goede platen, die allemaal betoverend en opzwepend waren. We spiekten bij elkaar in de tassen, op zoek naar mooie nieuwe platentitels. We kregen er met z’n drietjes kippenvel van, en vooral Steef uitte dat hij het zo’n bijzondere set vond.

Maar... ook mijn worst nightmare back2back draaien heb ik op Woodstock 69 meegemaakt. Het is best lachen als je met z’n allen een beetje aangeschoten bent, en met elkaar in dezelfde vibe zit. Dat heb ik gezien op Undergrounded, daar waren de dj’s flink op niveau zeg maar, maar ze draaiden back2back wel de sterren van de hemel. Maar als een van je dj-makkers ronduit bezopen is en jijzelf heel serieus en nuchter bezig bent een mix op te bouwen, is back2back draaien geen feest. Zo gooit Steef steevast Rage against The Machine - ‘Killing in the name of’ dwars door andermans zorgvuldig geselecteerde set platen heen, wat een keer lollig en leuk kan zijn, maar niet elke avond. Dan gaat het vervelen. Zeker als je regelmatig op Woodstock 69 komt. Of er zijn van die dj’s die heel onsympathiek jouw plaat voor de break afbreken, hun eigen plaat inmixen en op het moment dat jij weer in de aanslag staat met je nieuwe plaat, nog durven zeggen: ff wachten want ik mix er hierna nog eentje in. En nog eentje, en nog eentje... en die vervolgens aan de knoppen gaan zitten op het moment dat je zelf staat in te mixen.. Oeiiii dan gaan mijn knokkels jeuken, zeg maar.

De laatste keer dat ik back2back heb gedraaid, was enkele weken geleden in club Joy, Zandvoort, samen met dj Barry. Dat was relaxed en ontzettend leuk. Barry en ik vulden elkaar prima aan. Totdat er een derde dj een beetje begon te drammen en niet collegiaal zijn plaatjes op wilde gooien. Toen hebben we hem flink op zijn neus laten kijken, door geweldige splinternieuwe platen te draaien die hij niet heeft en oldskool platen op de decks te leggen die hij maar wat graag in zijn bezit zou willen hebben. Back2back draaien werd bek2wie de grootste bek heeft. Nogmaals… back2back draaien is eigenlijk niets voor dj-ego’s, maar soms kunnen ego’s elkaar flink pesten, uitdagen, opfokken, bespelen en betoveren. Wat een mooi cadeautje oplevert voor het publiek.

Meer Brenda daagt uit:

Ode aan de illegale feestjes

Muurbloempjes & Podiumbeesten

Van Sunshine naar Zeebeving

Terug van weggeweest

Nightmare on Zijlstreet

Oud & Nieuw

Tales from a dancefloor - part two

Tales from a dancefloor - part one

Ge - DEMO - tiveerd

Den Haag is van ons

Verzoeknummertje

Ode aan de opwarm-dj

Festivalfit

Verantwoordelijkheid

Female dj's

Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws