Brenda daagt uit: Ode aan de illegale feestjes!

Partyscene Redactie | 11 december 2007
blogs

Brenda, 31 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj schrijft als columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

 

Tekst: Brenda Haveman

Anti-kraak wonen kan ook behoorlijk chique zijnVoor zaterdag 1 december jongstleden kreeg ik twee heel leuke uitnodigingen. De eerste uitnodiging was om naar een illegaal acidfeest te gaan in Amsterdam. De tweede uitnodiging was voor de heropening van Club Silly’s in Den Haag. Aangezien ik graag voor verrassingen, originaliteit, bijzonderheid en underground muziek ga, koos ik voor de eerste optie. Hoewel Silly Symphonies al jarenlang bekend staat als een originele en eigenwijze Haagse partorganisatie die bijzondere locaties aanhoudt voor het geven van mooie feesten. Maar ik had zin in een avondje ánders: geen stijlvolle club, geen opgedirkte 17-jarigen en geen strenge sluitingstijden, maar een sleazy zweterig underground acid- en oldskoolfeest ergens in de wilde rimboe van Amsterdam.

In mijn verleden heb ik regelmatig stomende grote illegale feesten meegemaakt. Met name bij mij thuis in het voormalige paleis van Prins Hendrik, het Prins Hendrikhof 1 in Haarlem, waar ik samen met een vriendinnetje anti-kraak woonde. 1700 vierkante meter pure pret in een klassiek gebouw. Een marmeren vloer, prachtige zuilen en een technobunker van 80 vierkante meter. Een plek waar menig draaikoninkje even een kijkje is komen nemen. Met een professionele soundsystem van Menno Maas Licht & Geluid waren we in de wijde omtrek en zelfs tot in het Patronaat te horen. Maar politiebezoek? Ho maar.

Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan de tijd waarin ik elk weekend wel een illegale feestje bijwoonde. In een oud textielfabriekje langs het Spaarne bijvoorbeeld, Brenda had vroeger haar eigeb 'Paradiso'-balkonnetjewaar we een complete legertent gevuld met bankstellen, draaitafels en dj’s hadden. En waar we van de nacht tot laat in de volgende ochtend keken naar mensen die helemaal verwapperiseerd in hun blote gat van een hoge brug het donkere Spaarne indoken. Of het voormalige Ministerie van Defensie in de Grote Marktstraat in Den Haag, waar we op elke kantoorverdieping een andere muziekstijl draaiden - van house, hiphop tot hardrock. En waar mensen in de vroege zonnige ochtenduurtjes naakt op het dak klommen, de mannetjes in de omliggende kantoren uitdaagden, en de muziek zo hard stond op de 7e etage dat mensen in de winkelstraat verbaasd omhoog keken. Of dat eilandje, diep verborgen in de Rijsenhoutse plassen, waar een geweldig anti-Dancevalley feestje werd gegeven. Helemaal uit je kneiter zwaaien naar voorbijvarende rijkeluissloepjes, de hele dag topmuziek en gratis drank.

Het feest van 1 december heette Undergrounded. De aankondiging van deze party ging via internet, en je moest het maar net treffen om de uitnodiging via via in je mailbox te ontvangen. Je kreeg persoonlijk een speciale entreecode toegezonden plus routebeschrijving. De TomTom-dame had zelfs moeite om de locatie te vinden. Buiten was lastig te raden wat de werkelijke plek van het feest was.

Eenmaal binnen kreeg ik voor mijn tien euro entree een handvol muntjes, van een jolige kerstman met twee enorme oorbellen. Oftewel: de toegang was min of meer gratis. Er stond een dj vlak naast de garderobe om de boel alvast in de stemming te brengen. Overal lag een lekker brandbaar tapijtje op de grond, het gebouw bestond uit 2 verdiepingen, spiegelwanden, messing trapleuningen en twee keer een bar. Overal fluorescerende smiley's aan het plafond, een draaiende dansvloer - hey, waar is m'n biertje nou? - en voordelige drankjes. Het kon niet op. De line-up bestond uit 18 ouwe Brenda in haar element tijdens Undergroundedrotten in het vak, waaronder JP, Dano, Alexander Koning, Solid Decay, Jeroen Flamman, Buzz Fuzz, Fausto en Johanna Mercker. De muziek varieerde van echte houseclassics tot aan Multigroove oldskool, van acid tot aan techno, van 1988 tot 1991 en de minimal van nu.

De sfeer was erg uitgelaten en er liepen veel dertigplussers rond. Als 31-jarige voelde ik me dus prima thuis. De boel werd opgeleukt door jongleurs met ballen en knotsen. De sluitingstijd was erg flexibel zeg maar, het feest ging door tot zondag in de late uurtjes. Dj’s draaiden allemaal door elkaar, of back to back, ieder zijn eigen stijl, net zoals het vroeger was. Gewoon een gezellige boel met als een doel: samen feesten. Geen strak programma, geen afgebakende muziek, maar een geweldig leuk rommeltje. Ik had het erg naar mijn zin, net als de groep Beverwijkers met wie ik mee was. Sinds jaren voelde ik weer een spannende kriebel in mijn onderbuik, vanwege de aparte entourage en het ondergrondse. Zulk soort feestjes zou veel vaker gegeven moeten worden. Of je van de muziek en van een sompig undergroundsfeertje houdt, is natuurlijk een kwestie van smaak. Feit is dat de sfeer, in vergelijking met de geijkte clubs, veelal veel gemoedelijker is. Om over de drank- en entreeprijzen nog maar te zwijgen.

Brenda in haar element tijdens Undergrounded

Meer informatie en beeld van Undergrounded in de Blog van Alexander Koning

Undergrounded

 

Meer Brenda daagt uit:

Muurbloempjes & Podiumbeesten

Van Sunshine naar Zeebeving

Terug van weggeweest

Nightmare on Zijlstreet

Oud & Nieuw

Tales from a dancefloor - part two

Tales from a dancefloor - part one

Ge - DEMO - tiveerd

Den Haag is van ons

Verzoeknummertje

Ode aan de opwarm-dj

Festivalfit

Verantwoordelijkheid

Female dj's

Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws