Nightmare on Zijlstreet, Harlem

Partyscene Redactie | 30 januari 2007
blogs

Gezellig zo hè…Tim?

Brenda, 30 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj schrijft als columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

Tekst:
Brenda Haveman

Ik droom veel en altijd heftig. Meestal valt de werkelijkheid dan óf zwaar mee, óf zwaar tegen. Vaak komen mijn dromen uit. Net als deze keer.

 

Brenda draait meestal voor volle zalenApocalypse Now

11 Januari, Club Stalker in Haarlem. Brenda staat aangekondigd op de flyer. Ze moet draaien met DJ Terry Toner. Nee, niet die camp combi van Wolter Kroes en Ron Jeremy, maar een jonge telg met een uitgelezen muzieksmaak. De klok staat op tien voor twee ‘s nachts en toont een lachebekkie. Maar ik kan niet echt lachen. De zaal is leeg, een glazenophaler raapt de laatste glasscherven van de grond en veegt de laatste hoopjes ellende op. Er is geen barpersoneel meer aanwezig. Iedereen zit binnen vanwege goede voornemens: NOOIT meer té. Te veel geld uitgeven, te veel drank en drugs gebruiken. Het is stil en donker.

Thuis

Hans-Jochem is DJ Terry Toner’s échte naam. Ik noem ‘m Háájéé. HJ en ik staan zeer verveeld cd-tje na cd-tje op te zetten, met een elleboog leunend op de rand van de booth. Niemand danst. Dat kan ook niet, want we draaien schlagers. Eino, Zweio, Heinoooo! Echte lekkere dijenkletsers. Maar we hebben er zelf niet echt lol in. Ik loop naar de Cup-a-soup-automaat vlakbij de pilaar en bestel een soepje: broccoli crème. We krijgen allemaal een Cup-a-Soup sticker met onze naam op ons revèrs. Ik roer ’t brouwsel met een balpen, m’n soupje kleurt hemelsblauw. Ik brand mijn mond, m’n onderlip blijft hangen aan ’t aardewerk. En denk tegelijkertijd aan die reclame van ‘Gezellig zo hè…Tim?’ Wij denken dat Tim te weinig aandacht krijgt. Thuis.

Brenda is volgens de overlevering de reïncarnatie van Wilhelmina5th Element

Plotsklaps komt Damir binnen gedenderd. Hij is de FreeWay vrijdagavond dj-boekert. Hoe we het in ons hoofd halen om niet te prikken! Prikken? Ik kijk Terry verbaasd aan, en hij mij. “Terry... nee ... wil je me vertellen dat ... nee toch ... jij?” Maar de Bruin-ogige Kroaat Damir, die in de volksmond ook wel Tapbier Kalkaanslag wordt genoemd, onderbreekt mij woest. ‘Nee ik bedoel die prikklok! Waar zijn jullie prikkaarten? Laat es zien? Jullie hebben niet geprikt, zodat ik kan zien hoelang jullie gedraaid hebben? Er hangt een prikklok, daar bij die vijfde zuil!’ HJ en ik slenteren allebei naar het apparaat, en prikken frauduleus.

Aat Handgranaat

Damir’s priemende oogjes houden mij angstvallig in de gaten. O wat ben ik bang voor die Kroaat en ik duik in mijn bunker, de dj-booth. Gelukkig staat Aat Handgranaat naast me en ik hoop dat ie aan z’n palletje trekt. Aad Handgranaat, in de volksmond ook wel Piet Piraat genoemd, is een rasechte Hagenees die sinds jaar en dag bij het Club Stalker meubilair hoort. Hij lijkt op beiden van ZZ Top, maar ook op Vader Abraham en een beetje van Maggi. Aad is het glaswollen tapijt voor de open haard. We houden allemaal heel erg van Aad. Hij komt altijd in smoking een dansje plegen, maar houdt daarbij altijd zijn hoed op. He can leave his hat on! Jong en oud mag aan zijn zelf ontworpen hasjpijp lurken. Dat ding is de uitvinding van de eeuw, helaas is Aad er nooit rijk mee geworden. De belastingdienst heeft ‘m een flinke loer gedraaid. En tja, hoe Aad nu aan de naam Handgranaat komt, dat moet je aan de restanten van die Haagse villa vragen waar z’n ex ooit woonde. Gelukkig is ie nog nooit ontploft vlakbij andere licht ontvlambare types, bedenk ik me in mijn droom. Dat zou ik geen prettig idee vinden. Maar nu staat ie op springen. ”Lekkah alles naar de kleute, da legt mu hagt” roept Aat. Alles best, als ie de boompjes en de beestjes maar heel laat, droom ik. Met mijn hart bonkend in mijn keel schrik ik wakker. Badend in het zweet. Het was gelukkig maar een droom.

Lekkere fluffy likkebolletjes

’s Avond ga ik nog even langs Eeffie en Tinus, twee hartsvrienden die ook in Haarlem wonen. Eefje ziet een zeer mooie reclame van Coca Cola op tv en begint te gillen: ‘Oooo wat een leuke, lekkere likkebolletjes met van die lekkere dikke zoenlipjes. Smmsmak smak, van die fluffy bolletjes om zo lekker mee te likken, leuk voor in je handtas, dan haal je ze er zo uit!’ Tinus en ik liggen in een deuk.

Eefje is duidelijk van een andere planeet. Tinus houdt van Eentjes en Nullen, Eefje van moderne fluffy likkebolletjes en ik hou van Science Fiction, muziek en astraal reizen. Volgens de Egyptische numerologie ben ik de Eeuwige Reiziger. En ik ben volgens overlevering de reïncarnatie van Wilhelmina. Maar als je ’t omdraait heb je de taal van Milla Jovovich en als je de M omdraait een W. Hoe dan ook, het kringetje is rond en ik nader de oplossing van mijn nachtmerrie.

Brenda met haar hartsvriendinnenEn nu écht wakker

Pas écht wakker word ik als vrijdag is aangebroken, vrijdag de 12e, geen ongeluksdag dus, denk ik bij mezelf. Ik sta lekker te draaien in Club Stalker (Stalker = Ster en geen psychoot, zoals velen denken). Raar maar waar: WC Jochem plakt bij mij een sticker op met DJ Brenda en gaat vervolgens naar het barpersoneel om bij hen ook de namen op te plakken. Ineens schrik ik. MIJN NACHTMERRIE KOMT UIT! ‘Anders kent niemand je, Bren!’ roept Jochem en aangezien ik niet beroemd ben, kan ik daar onbedaarlijk om lachen. 

Fris & Fruitig

Terry Toner zeilt binnen, helemaal fris en fruitig ruikend naar de buitenlucht. Hij draait meer richting house en ik meer richting minimal, en zo komen we elkaar tegemoet. De zaal staat vol met leuke, dansende mensen. Het is supergezellig. Ik vertel Terry Toner van mijn droom en dat ie gedeeltelijk uitkomt tijdens de avond. Hij staat perplex en vraagt of ik deze column naar ‘m wil sturen. Bij deze, HJ! Aan het einde van de avond ben ik zwaar gedrogeerd van de grote hoeveelheden cocktails, mij aangedaan door ene S. en ene J. vanachter de bar.

De rest van het weekend besluit ik maar eens thuis te blijven. Wie weet, als ik maar lang genoeg slaap, komt zo’n droom nog eens uit.

Meer Brenda daagt uit:

Oud & Nieuw

Tales from a dancefloor - part two

Tales from a dancefloor - part one

Ge - DEMO - tiveerd

Den Haag is van ons

Verzoeknummertje
Ode aan de opwarm-dj
Festivalfit
Verantwoordelijkheid
Female dj's
Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws