Brenda daagt uit: Verantwoordelijkheid!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Wie is verantwoordelijk?


Brenda, 30 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj schrijft sinds kort als columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

Door: Brenda Haveman


Dance Valley 2005. Met een vriendin sta ik midden op het veld tussen de verschillende tenten. Ik zie een ontzettend bezweet, bleek en groezelig Jezus-figuur aan komen slingeren met z'n beide armen in de lucht, zo te zien heel blij en zo te zien nog meer wasted dan blij. Hij nadert mijn vriendin die niks in de gaten heeft van achteren, en slaat ineens een arm om haar heen en legt z'n hoofd op haar schouder te rusten. Waarop mijn vriendin 'WhOOo' roept en van schrik een grote sprong opzij doet, waardoor meneer Jezus met beide armpjes kaarsrecht gestrekt naast zijn lichaam voorover met z'n gezicht in de modder valt. Waarna alleen nog maar een murmelend geblub vanuit de modder klinkt en daarna wat hemels gejammer. Maar hij blijft zo liggen in ieder geval.

En ja hoor, er gaat eindelijk weer eens iets mis - sensatie, sensatie - van alle kanten stormen mensen op 'm af om hem te helpen. Ik denk dat ze daarmee een paar levensfases te laat zijn, maar goed, het is natuurlijk wel goed dat er zulke alerte mensen zijn. Ik denk nog 'die jongen voelt zich prima, is helemaal lekker uit z'n dak, heerlijk toch, laat 'm maar lekker liggen, daar geniet ie van, 't is z'n eigen schuld dat ie er zo bijligt'. Ik spreek het natuurlijk niet uit, want ook ik vind dat ie hulp nodig heeft. Of dat hij op z'n minst even rechtop moet gaan zitten zodat ie weer kan ademen zonder modder in z'n neus.

Nu vraag ik me wel af: waar ligt de verantwoordelijkheid als er met iemand iets misgaat als gevolg van een overdosis drugs, of een foute pil, of teveel GHB, of een bad trip. Hoe vaak zie je niet mensen die lopen te dweilen of veel te hard lopen te stuiteren? Het is toch eigenlijk belachelijk dat je er als mens met een goed stel hersenen ergens aan begint zonder de mogelijke gevolgen te overzien, en dan de verantwoordelijkheid - als het misgaat - bij iemand anders legt? Bij vrienden, omstanders, of nog erger: bij ziekenhuispersoneel. Het is bijna hetzelfde als het eten van voedsel waarvan je weet dat het bedorven is, om vervolgens te verwachten dat iedereen voor je klaarstaat als het misgaat.

Het getuigt van weinig volwassenheid als je steeds over je eigen grenzen heengaat wat drugsgebruik betreft. Iedereen zou z'n eigen verantwoordelijkheid daarin moeten dragen, en niets aan een ander overlaten. Je kunt van tevoren je pillen laten testen, je kunt op internet veel info lezen over alles wat je tot je neemt, of je kunt jezelf goed voor laten lichten door drugsvoorlichtingsteams, maar in verhouding doen slechts weinig mensen dat. De meeste partygangers knallen er klakkeloos van alles in. Alsof ze ook zomaar uit een fles bleekwater of andere chemie lurken.

Ga ook eens nuchter uit, is mijn devies, kijken of je het dan net zo leuk hebt. Kijken of je de muziek dan nog zo goed kan waarderen.. De leus 'bij house hoort drugs' is wat mij betreft helemaal uit. Uitgaan is tenslotte leuk, het moet geen survival of the fittest worden met een reeks aan stimuli. Nuchter is echt, nuchter is puur. Niet dat ik zwaar anti-dope ben, noch wil ik de Brave Hendrika uithangen; iedereen moet het voor zichzelf weten wat ie tot zich neemt. Maar neem de verantwoordelijkheid zelf in handen als je dope neemt, en ga goed voorbereid op stap. Amen.

Meer Brenda daagt uit:
Female dj's
Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws