Brenda daagt uit: Female dj's

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Female dj's


Brenda, 30 jaar, tekstschrijver en semi-profi dj schrijft sinds kort als columniste voor Love2party. Zij geeft haar ongezouten mening over happenings in de dansscene. Brenda hoeft geen gelijk te hebben: zij daagt jullie uit om ook je mening te geven en over dingen na te denken. En garde!

Door: Brenda Haveman


Het blijft een heikel punt, vrouwen behind the wheels of steel. Trekken ze meer publiek dan mannen omdat het totaalplaatje meer appetijtelijk is, of worden ze ook gewaardeerd om hun draaikunsten? Worden ze voor vol aangezien, of krijgen ze het predikaat 'lustobject met plaatjes?' Zelf heb ik letterlijk aan den lijve ondervonden dat ik als vrouw voornamelijk boekingen krijg omdat ik vrouw ben. Ik ben wel zo eerlijk om dat toe te geven. Blijkbaar is een blonde-Dolly-in-de-weer-met-vinyl aantrekkelijker voor het totaalplaatje dan een blonde-Harry-die-op-hetzelfde-niveau-draait. Met als resultaat dat ik soms ongewild jongens voorbij scheur die veel serieuzer zijn en meer bezig zijn met muziek dan ik. Dat is niet fair.

Natuurlijk is het een stoer gezicht, een vrouw in charge, met knoppen en andere techniek in de weer. En een paar van die priemende borstjes in een veels te strak Mecca-shirtje en een afgezakte worker aan waarboven uit zo'n leuk strass-stringetje wipt. Lipgloss dat glinstert in het discolicht. Een stroompje zweet dat van de hals naar beneden loopt. En een wilde haardos die steeds meer in de klit raakt door de koptelefoon. De ranke vingers met lange gelakte nagels die het vinyl en de mixer beroeren. En een uitgestreken, geconcentreerd gezicht waarvan nauwelijks emotie af te lezen is, wat wel eens anders wil zijn bij vrouwen. Toegegeven: het plaatje is leuk.

Maar is het niet zo dat je als vrouwelijke dj zwaar, zeg maar gerust KEIhard door de mand valt als je A) niet kan mixen B) echt rotzooi draait C) de zaal niet aan 't bewegen krijgt en D) alleen maar mooi staat te wezen? Zouden dj's als Isis, Marcella, Marysol, Natarcia en Monika Kruse niet allang keihard door de mand gevallen moeten zijn dan? Er is zoveel kinnesinne en jaloezie op dit gebied. Hoe vaak hoor je niet 'dat mokkel heeft zich een weg naar de top geneukt', of 'ze staat daar alleen maar mooie te wezen', alsof dat nodig is om de top te bereiken? Alsof ellebogenwerk en hielenlikken in mannelijk dj-land niet bestaat. En alsof er geen mannelijke dj's bestaan die zich aan punt A t/m D zwaar schuldig maken.Hoe vaak hoor je niet: 'dat mokkel heeft zich een weg naar de top geneukt'

Natuurlijk moet 't af en toe frustrerend zijn voor mannelijke huiskamer-dj's die zich helemaal een slag in de rondte oefenen en buffelen voor die ene gig, en die niet aan de bak komen omdat ze net even de Idols X-factor missen, namelijk: tieten. Maar is het niet zo dat dj's met tieten in de regel ook keihard oefenen, zich ook overal met demo's moeten presenteren en ook door een barriere van vooroordelen van mannelijke collega-dj's en clubeigenaren moeten worstelen voordat ze ergens een leuke gig krijgen? En dat ook dj's met tieten afgewezen worden omdat de draaistijl niet helemaal binnen 't plaatje van de club past? Ik weet uit ervaring dat dat wel zo is.

Misschien is het raadzaam voor mannelijke huiskamer-dj's om zichzelf als 'entertainer' eens flink onder de loep te nemen. Sta ik erbij als een zoutzak, verberg ik m'n gezicht onder een petje, durf ik de zaal niet in te kijken, ben ik zo stijf als een vogelverschrikker; dat soort dingen. Of ben ik een swingende, stralende wildeman die tovert met platen? Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de goedlachse Benny Rodrigues en Erick-E, die weliswaar geen male models zijn, maar wel een enorm leuke uitstraling hebben en een nog grotere energie achter de decks. Ik durf te zweren dat ook zij niet alleen voor de muziek worden geboekt, maar ook voor hun X-factor als entertainers. En die zit niet in hun herenslip.

Vrouwen hebben blijkbaar die X-factor al, door Onze Lieve Heer gegeven, maar die moeten zich alsnog bewijzen door gewoon goed te draaien. Ik wil als vrouwelijke dj dus niet meer horen: 'je krijgt die boeking zeker alleen omdat je een vrouw bent, zeker omdat je tieten en blond haar hebt'. Ik vind het niet erg dat ik reacties krijg op het feit dat ik een vrouw ben, ook vind ik reacties op mijn uiterlijk niet erg, maar... ik vind mijn platen leuker, mooier en tijdlozer dan mijn hoofd.

Meer Brenda daagt uit:
Uitgerangeerd

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws