Verbod op weggeven van tickets

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Nieuwe trend in dance-land: gratis verstrekken van toegangsbewijzenEen enorme rij betalende bezoekers (foto: Lowlands 2003), zat er bij NJOY niet in

NJOY, het nieuwe ID&T-festival dat afgelopen weekend op het festivalterrein in Biddinghuizen heeft plaatsgevonden, was niet uitverkocht. Van de beschikbare 50.000 kaarten, werden er 20.000 verkocht en 10.000 weggegeven. Oftewel: 1 op de 3 bezoekers beleefde een gratis NJOY.

Organisator Sander Groet gaf onze collega's van 3voor12 tekst en uitleg: "Ja, we zijn niet uitverkocht en er moet geld bij. De gedachte dat we zouden uitverkopen is ook veel te optimistisch. Dan zouden we meteen net zo groot zijn als Lowlands."

Om meer mensen naar het festival te trekken, heeft ID&T ongeveer 10.000 kaarten weggegeven. De leden van het ID&T Magazine ontvingen bij interesse een gratis dagkaart naar keuze. Volgens Groet hebben 8.000 abonnees hierop gereageerd. Via websites en radiostations werden 2.000 weggegeven tijdens speciale acties. Het is volgens Groet niet alleen commercieel aantrekkelijk om een groot aantal mensen op deze wijze 'uit te nodigen': "Het is van belang dat er veel bezoekers komen bij een nieuw festival, want we moeten laten zien dat het leuk is. Weinig mensen kennen het nog en onbekend maakt onbemind."

Vorige week organiseerde UDC Strike One in de Rotterdamse Kuip. Ook daar werden veel kaartjes weggegeven. En het is het afgelopen jaar veel meer voorgekomen. Kleinere organisaties als Sound Architecture en Club Risk kunnen er ook wat van. Zij werken vaak via een mailing (of via de sms) naar de bezoekers toe, met als subject: 'De eerste 20 reply's staan +1 op de gastenlijst'. Ten aanzien van de sponsors is het aantrekkelijk om zoveel mensen binnen te halen. Maar ben je wel loyaal aan de bezoekers die wel diep in de buidel hebben getast? Is het een gezonde situatie dat de rij van vips, pers en guests bij het Diesel U Music Festival langer is dan de rij betalenden?

Onze stelling is dan ook: het massaal weggeven van kaarten moet worden verboden! Het is niet eerlijk voor de bezoekers die wel gewoon hebben betaald.

ID&T

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws