Hup Holland Hup!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Harry lemon is DJ/Producer en in binnen- en buitenland bekend als Lemon8. Hij draait over de hele wereld en produceert voor vele labels. Hij wast zijn haar met L'Oreal en gebruikt iedere dag Kruidvat scrub-creme. "Na een heftig weekend ben ik flink vies en heb ik het echt nodig." Wat heeft hij nog meer te vertellen...?

Hup Holland Hup!

Wat me opviel aan de uitslag van de DJ top 100-verkiezing, was het feit dat trance en progressive wereldwijd nog steeds de meest populaire stroming is. En dat terwijl de dance-media beide stromingen al lang onder het vloerkleed hadden geveegd. Ik kan alleen maar bevestigen dat trance en progressive populair zijn omdat ik het aan den lijve ondervind tijdens mijn buitenlandse gigs. Los daarvan is de hokjesgeest in andere landen veel minder populair dan in Engeland of Nederland.

Wat ik ook leuk vind om te zien is dat er 3 Nederlandse DJ's in staan. We zijn erg goed vertegenwoordigd en ik ben er ontzettend trots op dat Tijs bovenaan staat. Ook al zit ik in de progressive hoek, ik gun het Tijs veel meer dan Sasha of Digweed. Ik vind hem in alle opzichten een completere DJ dan wie ook. Alleen al omdat hij entertaint. Van Sasha wordt gezegd dat hij de eerste Superstar DJ was. Ik kan me de verhalen nog herinneren dat hij slipjes naar zijn hoofd kreeg geslingerd tijdens zijn sets in de UK, en dat er jongens op hem afkwamen met de vraag of de DJ-God zijn vriendinnetje wilde 'shaggen'. Later gaf Sasha toe dat deze verhalen schromelijk overdreven waren en toen ik 'm voor 't eerst omstreeks '90 zag - samen met Carl Cox - in de Roxy. Ik had zoiets van: 'Is dat 't nou?'. Tot op de dag van vandaag heb ik dat nog.


Number one


Echter niet met Tiesto. Veel DJ's komen er niet voor uit, maar toen ik voor 't eerst die gekte rond hem zag, werd ik groen en geel van jaloezie, gecombineerd met een gevoel van trots omdat ik weet hoe hard hij er voor werkte. Hij heeft me ook geinspireerd om er - wat mezelf betreft - nog harder aan te trekken omdat hij bewees dat je als Nederlandse jock niet onder hoeft te doen voor - de tot dan toe - alleen maar Britse Superstar-DJ's. Wat dat betreft heeft hij heel DJ-end Nederland wakker geschud en de vastgeroeste Nederlandse dance-minds een metertje of twee dieper dat al openstaande graf in geschopt.
Het feit dat nu voor het eerst een Nederlandse jock de eerste plaats bezet is goed voor de hele dance industrie. We moeten constateren dat Engeland op dit moment niet meer is dan een etalage waarin je de koopwaar flink kunt aanprijzen, maar dat de dance nu eindelijk echt globaal is geworden. Ik denk dat een van de redenen dat de top 3 'is zoals tie is', te danken is aan het feit dat dat de Amerikanen dit keer flink hebben mee gestemd. Tijs heeft daar flink getourd, evenals Diggers en Sasha met hun Delta Heavy project, en dat zie je terug in de lijst.

Natuurlijk blijft zo'n top 100 omstreden. Er zijn meer clubbers dan dat er stemmers zijn, en ik vind de term 'beste DJ van de wereld' verkeerd gekozen. Het zou moeten zijn 'populairste DJ' van de wereld. Het is namelijk ook een populariteitspoll. Wie bepaalt immers wie de beste is? Het DJ'en kent vele facetten. We weten allemaal dat Digweed er als een lijk bij staat tijdens zijn sets, maar dat maakt wel dat hij technisch onovertroffen is. En wie zegt dat Tom Harding alleen maar springt omdat hij niet anders kan?
Los daar van spelen er nog hele andere factoren mee wat betreft die positie in de top 100. Dit is een ingezonden brief van Nick Warren in het Global Underground forum die er het volgende over te zeggen heeft:


Ook in de top 10: Armin van Buuren


'Thanks to a few people who considered my placing as low, but it is really of no significance, what a lot of you are unaware of is that a large number of high profile DJ's employ the services of a pr agent, this costs the DJ on average between 500 and 1000 UKpounds per month to make sure they are constantly in the press, on radio and basically in the public eye at all times, I have always been of the opinion that if I have a product (ie cd) to sell then do the press and the media but don't want my ugly mug in the magazines month in and month out, whatever your opinion of Tiesto he is probably the most popular DJ in the world and doing a big stadium tour as he did recently in the States projects him to the kind of people who like to vote, but don't get downhearted (What shocked me was Layo and Bushwacka's placing) just go out and see the people you like, don't get caught up in all this doom and gloom about the busines and feckin enjoy yourselves".

Het blijft belangrijk het een en ander te relativeren. Ikzelf vond die top 100 tamelijk oninteressant totdat mensen om je heen gaan vertellen dat het toch heel belangrijk is. En vanuit een zakelijk standpunt is dit ook zo. DJ-en is big business en de Dj is de pijler van de hele dansindustrie. Daarnaast vervijfvoudigt je gage, verkoop je meer platen en verdient de rest lekker met je mee. Toch zie ik uit naar dat vette major contract en de daarbij behorende stadion tour, de nummer 1 hits en de CNN specials. Wees eerlijk, wie wil dat nu niet?

Harry (nr 63 in Australie) Lemon
Lemon 8 Online

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws