Gehoorbeschadiging

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Wat zeggie?

Velen van ons zijn er vaak laconiek onder. Ondanks het feit dat de vaste partybezoeker er wel eens mee te maken heeft gehad. Een piepend en suizend geluid in de oren die tot lang na het feest, soms zelfs dagen, hoorbaar is. Oorzaak hiervan is vaak een te hoog aantal decibellen, vaak in combinatie met een verkeerde geluidsafstelling met te veel hoge tonen. Permanente beschadiging van het gehoor kan daarbij een gevolg zijn. Maar ja, de consument vraagt er immers om.

Je gehoor kan moeilijk vervangen worden. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om jezelf er tegen te beschermen. Zo kun je de hele nacht met oordoppen, sigarettenfilters of je vingers in de oren lopen. Zeker niet de leukste optie maar het helpt. Daarnaast zijn er weinig andere opties, tenzij men het volume op evenementen drastisch omlaag doet.Grote oren vangen veel geluid!?

Er zijn uiteraard wetten waar men zich als organisatie aan moet houden. Zo geldt op dansevenementen een geluidsnorm van 110 decibel. Een norm die ernstige beschadiging voorkomt. Want permanente beschadiging treed pas toe bij een geluid dat boven de 120 decibel zit. Je zou nu denken dat er met deze feiten weinig zorgen meer aan ons hoofd zijn.

Helaas is het in de realiteit vaak anders. Neem bijvoorbeeld de feesten waar een hardere sound, zoals techno of hardcore, gedraaid wordt. Daar wil men de volumeknop best nog wel eens voluit zetten. Een ander punt dat bij de mensen zelf ligt is het communiceren. Dit gebeurt op feesten vaak door middel van schreeuwen dicht naast het oor en is verre van verantwoord. De verantwoordelijkheid ligt dus ook zeker bij de feestganger zelf. Minder hard communiceren en oordoppen gebruiken is dus een goede manier om beschadiging te voorkomen. Maar ondanks dat zou er best eens kritisch tegenaan gekeken worden.

De stelling luidt:
Een hard volume op feesten is van belang om de muziek goed te ervaren, ondanks dat het gehoorbeschadigingen op de langere termijn kan veroorzaken.


Tekst: Iddo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws