De 10 van ... Dacato & Duotone

Partyscene Redactie | 24 juli 2008
blogs

Delicaat en excentriek.

Platenrek, Berwick Street - Londen

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van ... Dacato & Duotone.

 

Zoals inmiddels meermalen te lezen was op deze site, vindt aanstaande zaterdag Rockit Open Air plaats. Naast een hele stapel bekende dj’s is er ook veel ruimte voor de talentvolle lichting. Dacato is er daar één van, hij won onlangs de TWSTD DJ Contest en mag dus op hun podium zijn ding komen doen. Nieuw uit de stal van Earth is Duotone, een producersduo dat hun identiteit nog even geheim wil houden. Tot zaterdag tenminste, want dan staan ze op de 365-stage. Om in de stemming te komen vandaag alvast hun top 10 favoriete platen.

 

De 10 van … Dacato

1. Ane Brun - Headphone Silence (Henrik Schwarz rmx / DF Noisy edit) (Objektivity)

Deep/Techhouse ten top! Ik vind een bepaalde groove in mijn sets ontzettend belangrijk. Daarom is wat techhouse aan het begin van mijn set een must. Dit is een fantastische plaat met vocals door Ane Brun en Henrik Schwarz heeft hier een heerlijk groovende remix van gemaakt. Plaat blijft maar opbouwen, heerlijk als die saxofoon subtiel op de achtergrond erin komt. Wereldplaat!

2. Shlomi Aber - Efrat (Be As One)

Shlomi is al een behoorlijk tijd favoriet bij mij na releases met die andere grootheid, Guy Gerber. Dit is naar ik meen zijn derde release op Be As One en voor mij zijn beste. De vorige was iets teveel gebaseerd op zijn hit 'Freakside', maar hiermee bewijst hij nog eens dat het een veelzijdige producer is. Fantastische techhouse synths en een heerlijke groove die de plaat een bepaalde drive geeft!

Dacato3. Johnny D - Soleil (Deletes Vocal rmx) (Safari Electronique)

Johnny D blijft maar fantastische platen uit brengen, alleen is dit keer de remix van Delete aka Sergio Munoz de beste track. De rollende baslijn en tikkende hihats maken het een track met een heerlijke drive. Ik gebruik de vocal versie die ik dan net iets vetter vind, zeker met die lange break die naar een heerlijke climax toewerkt.

4. Marco Carola - Contortionist (Plus 8)

Marco bracht op Plus 8 twee releases uit genaamd 'Plus One' en 'Plus Two'. Op 'Plus Two' staat deze kneiter van hem. De heerlijke snare die met de beat mee deint en de groovy baslijn maken het voor mij tot een minimal plaat die ik elke set altijd draai. Ontzettend goede plaat!

5. Beat Galore Friction - Bubble Dancing (Radio Slave rmx) (Good & Evil Music)

Radio Slave behoort voor mij tot één van de beste producers van het moment, die buiten z'n eigen tracks misschien nog wel betere remixes aflevert! Dit is een remix die vrij constant hetzelfde blijft maar een bepaalde drive erin heeft zitten, wat ik altijd erg belangrijk vind. De bekende Radio Slave-claps komen erin voor en zijn typerende subtiele melodie met veel bleeps en tikjes. Nice!

6. Lee van Dowski - Rave Da House (BPitch Control)

Lee van Dowski is ook een man die qua producties heel breed is maar toch altijd een lekkere herkenbare sound aflevert. Deze plaat heeft een lekkere drum, wat de plaat lekker laat rollen. De melodie klinkt lekker groovy en bij vijf minuten stijgt hij echt naar zijn hoogtepunt.

7. Jens Bond - Sniffer Dog (Sender Records)

Voor in de late uurtjes. Een heerlijk diepe duistere track die toch lekker stevig is. Deze plaat is op Sender uitgebracht. Lekker terugkomende zingerige melodie die opkomt en weer afzwakt. Gelijk daarna knalt de beat er heerlijk in. Lekkere diepe baslijn ook. Draait trouwens op Volt Loves Summer binnenkort.

8. Brian Sanhaji - Turn Back (Sonata)

Deze EP van Sanhaji is uitgebracht op Sonata; en wat voor één! Vind heel de plaat eigenlijk goed, maar tegen het eind van mijn set draai ik déze track het liefst. Diepe bas, duister terugkomend stemmetje met herhalende breaks: vet!

Dacato in TWSTD finale

9. Mhonolink - Descent (MH Records)

Een echte Zweedse technotrack die lekker uptempo is maar toch lekker grooved, door varierende hoge tonen en een paar diepe melodielijnen in de track. Aangezien de meeste van mijn platen een bepaalde groove of rollend ritme hebben sluit dit naadloos aan.

10. Patrick Zigon - Last Soul (Sounderground Records)

Uigebracht op de EP Worumm, staat op de B-kant Last Soul. En wat een prachtige plaat. Tijdloze track met fantastische melodiën, de keine subtiele klikjes en echo's maken de plaat helemaal af.

Waar draai je de komende tijd?

Binnenkort uiteraard op de TWSTD-stage bij Rockit Festival aan de Maarseveense Plassen. Diezelfde avond hebben we een kleine Rockit After in Café TWSTD zelf met een aantal TWSTD Dj's, zoals Nomar en Vincenzo de Bull. Verder sta ik 3 augustus op DanceBoulevard Festival in Bergen op Zoom. Mijn eigen feestje AUX is eind augustus in Breda en later volgt nog Breda Beats op het Kasteelplein in Breda met onder andere Solid Decay en Frank Kvitta.

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

Ten tijde van het schrijven van dit artikel zou -als het goed is- mijn nieuwe pc klaar moeten zijn. Ik heb gekozen voor een aangepaste Mac zodat ik zeker weet dat straks al mijn software gewoon zonder problemen kan draaien. In september ga ik aan een cursus beginnen aan het SAE in Rotterdam. Ik wil dan zo goed mogelijk voorbereid zijn. Ik heb me hiervoor eigenlijk weinig of nooit bezig gehouden met produceren; daarom ga ik alvast wat dingen uitproberen en onderzoeken, zodat ik er niet als complete leek binnenstap. Ik kijk er heel erg naar uit en hoop hiermee een goede basis te kunnen leggen voor het serieus produceren. Verder ben ik nog steeds bezig met het organiseren van AUX in Breda en gaan we kijken of we dit kunnen uitbreiden naar een andere stad.

De 10 van… Duotone

1. Robert Babicz – Dark Flower (Audiomatique)

Oorspronkelijke vond ik de Joris Voorn remix beter. Maar inmiddels is het origineel mijn favoriet. Zoals altijd bij Babicz net even wat lastiger in de mix. Er zitten volgens mij soms miniscule tempoveranderingen in zijn tracks, maar het is wel zijn kenmerkende kwaliteit.

2. Marc Romboy - Elif (Systematic)

Marc Romboy komt op mij altijd over als een ietwat over-serieuze Duitser, maar deze plaat is verrassend warm, heel warm. Op de rand van cheesy, maar wat een reactie op de dansvloer. Instant zonsondergang, met een vleugje van 'The Man With The Red Face' en een goede brug, terug de duisternis in.

3. Loco Dice - Consequently Delicate And Eccentric (Desolat)

Mijn favoriete Loco Dice (lees Loco Dice en Martin Buttrich) track van dit moment. In tegenstelling tot de rest van het album, wat me een beetje teleurstelt, is dit een slimme plaat, met de nodige 'verrassingen' en een mooie melodie. De titel zegt het al: delicaat en excentriek.

4. James Figurine- Apologies, John Tejada mix (Monika Enterprise)

Zeker niet zijn nieuwste plaat (ik ben John eerlijk gezegd ook even kwijt qua sound op dit moment), maar wel een hele mooie track, met de onmiskenbare sound van Tejada. Zijn postal service remix blijft natuurlijk ook een classic, maar dit is mijn laatste ontdekking; uit de oude doos.

Duotone5. Gui Boratto- Haute Couture (Kompakt)

Je zou je afvragen of Gui hier niet stiekem een tranceplaat aflevert. Maar wat maakt het ook uit. Na alle minimal clichés is een mooie melodie juist hartstikke verfrissend.

6. Kollektiv Turmstrasse - Tristesse (Connaisseur)

Mooie opwarmplaat, met een hele 'emo' stringsectie en snippets van een Franse stem.

7. Duotone & DJ Yellow: Sexyboy (SAW)

Stukje schaamteloze zelfpromotie: onze eerste samenwerking met Alain Ho (DJ Yellow). We hadden een emotionele opzet gemaakt en Alain maakte hem zo mogelijk nog dramatischer. Wordt vervolgd.

8. Stephan Bodzin, Vendetta (Herzblut)

Echt één van mijn favoriete producers van dit moment (eigenlijk al een tijdje). Vendetta is de laatste track van zijn album dat al vorig jaar is verschenen. Het traditionele Bodzin recept: ruis en kraak, pulserende scheursynths en een melodielijn waar je u tegen zegt.

9. Solumun - No Comment (Dessous)

Simpel doch doeltreffend. Sowieso zijn die Solumun en Stimming ook erg goed bezig de laatste tijd, met hun jazz-minimal.

10. Dan Berkson, James Mowbray,  Indigo (Poker flat)

Poker Flat-track die ook zo op Dessous gemogen had wat mij betreft. Lekkere zoemende sound, die deze frisse begintrack een lekkere drive geeft.

Waar draai je de komende tijd?

We kijken heel erg uit naar Rockit Open Air, waar we onze nieuwe liveset mogen laten horen op het 365mag-podium. Verder gaan we deze zomer mee op toer met Dave Clarke, als live act, maar ook met de 'Ableton workshop', langs clubs als 013, Doornroosje en de Melkweg. Andere highlights zijn een setje op Solar en het nieuwe E-play Festival.

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

We zijn hard bezig met onze nieuwe liveset, waar ook weer veel nieuw materiaal uit zal komen. Daarnaast maken we voor de afwisseling ook steeds meer muziek in opdracht, voor commercials bijvoorbeeld en hebben we tot slot het snode plan om binnenkort ook wat met video te gaan doen tijdens onze livesets.

Dacato

Duotone

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws