De 10 van ... Casper Tielrooij & Thomas Martojo

Partyscene Redactie | 14 mei 2007
blogs

Disco/house crossover, voetjes van de vloer: Rete-funky!

.

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van ... Casper Tielrooij & Thomas Martojo

De 10 van ... Casper Tielrooij

1. Omar S feat Theo Parrish – The grand son of Detroit techno (Fxhe Recs)

Twee grootheden uit Detroit die samen aan deze plaat werkten. Wat een waanzin is dit, distorted techno/ house. Deze heren gaan samen in de toekomst nog dope shit uitbrengen.

2. Fanga – Natural Juice (Cosmic Groove)

Momenteel mijn inziens de absolute smaakmakers van de afro-beat. De vorige release van deze Franse groep, "Akli Yele" (met Tony Allen), was ook al erg sterk maar deze is misschien nog zelfs wel beter. Kijk uit naar alles wat ze ons in de toekomst gaan brengen!

3. Theo Parrish – Sound Sculptures vol 1 (Sound Signature)

Deze grootmeester uit Detroit stelt nooit teleur! Ook op dit album staan alleen maar weer typische meeslepende Theo tracks. The Rink is echt weer een schot in de roos, wat een plaat! Synthetic Flemm is mijn favoriet op dit album, met deze track kan het vuigere werk in gang worden gezet

4. Move D – Workshop 002 (Workshop)

Alle drie goed! Disco-achtige house, of house-achtige disco, categoriseer het zoals je het wilt. De eerste twee tracks zijn absolute dansvloerkrakers, de laatste een downtempo-cut welke of héél vroeg op de avond, of héél laat de juiste stemming zou kunnen zetten.

Casper Tielrooij5. Keith Worthy – Emotional Content (Aestatic Audio)

De uit Detroit afkomstige Keith Worthy is al lang actief als deejay, maar nieuw als producer. Hij levert hiermee een panklare ep af volgens het Beatdown concept: diepe, trage stompers! Voer voor de liefhebbers..

6. Various – Emphasis/Agboju Logun (Super Sound)

Het is prijsschieten met dit label, ben er nog geen zwakke release op tegen gekomen. Op de ene kant een bijster doeltreffende disco track welke ongetwijfeld teruggevonden zal kunnen worden in de sets van grootmeesters zoals Baldelli en Harvey. Tijdloos. Op de andere kant staat een vreemde track met elementen van muziek uit het Midden-Oosten.

7. Ra.H – Fall of Justice (Morphine Records)

Opbouwende en vooral diepe techno van deze uit Italië afkomstige Ra.H. De percussie verraadt Omar S als één van zijn voornaamste inspiratiebronnen. Ideaal voor in een opbouwset gedurende een avond waar later de wat ruigere muziek voorbij zal komen.

8. Various – Keep Schtum Edits (Keep Schtum)

Oh, oh, oh wat zijn deze edits goed. Funkend als een malle! Op de ene kant een edit van Peoples Choice's 'Do it any way you wanna' en op de andere kant een edit van George Duke's 'I want you for myself'. Vooral de laatste is ERG lekker.

9. San Proper & ‘De Schepper’ – Proper’s A’dam Family series part 3 (Rush Hour)

San Proper is 's lands beste disco/house deejay. Geen twijfel mogelijk, en nu ook - ondanks het feit dat hij al een geruime tijd met produceren bezig is - vinyl aan het releasen. Een serie van tien stuks op Rushhour, waarvan dit het derde deel is (in samenwerking met De Schepper). Vooral de a-kant is bijzonder origineel, halverwege de track komt San's achtergrond als gitarist goed naar voren met een langgerekte gitaarsolo.

10. Moodyman – Technology stole my Vinyl (Kdj)

Moodymann aka Kenny Dixon Jr. weet wel van wanten. Met deze jazzy/funk ep weet hij weer menig voetjes van de vloer te krijgen. Het grootste gedeelte is live ingespeeld en een stuk is gesampled.

Waar draai je de komende tijd?

In Club NL staan onze Detroit Spirit feestjes gepland, na de zomer wordt dit een tweemaandelijkse avond. Verder hosten we 16 juni een zaal op Magnetronik in de Flexbar en hebben we voor in de zomer een aantal zaterdagen op Beachclub Whoosah (Zwarte Pad, Scheveningen) ingepland.

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

Ik studeer Media & Entertainment en zit momenteel in de laatste fase van m'n stage, dat gaat allemaal vrij goed! Muzikaal gezien ben ik druk bezig met het verkennen van andere genres zoals, afro-beat, disco, soul en brazil. Dit is nog erg nieuw en spannend maar ik heb wel een totaal plaatje voor ogen hoe ik dat zou willen invullen, hier gaat alleen nog heel veel tijd inzitten.

De 10 van ... Thomas Martojo

01. Theo Parrish - Sound Sculptures (Sound Signature)

Na lang gewacht te moeten hebben is hij eindelijk in mijn bezit. En direct al mijn album van het jaar. Erg benieuwd of dit nog voorbij gestreefd kan worden. Theo bewijst zijn klasse en diversiteit. Zwoele Detroit Beatdown house en op Motown berustende disco, soul&funk. Echter minder "stoffig" als we van hem gewend zijn (software?). Het is trouwens niet alleen warm materiaal wat de trippelaar siert, Synthatic Flame (engineered by Omar S) past bijvoorbeeld zo in een ruige acid set. Not to be missed!

02. Allen Wright - Primitive World (Muzique)

Op dit geweldige label uit Chicago een plaat van Allen Wright met materiaal geselecteerd uit oude tapes die eind jaren '80 opgenomen zijn. Vergelijkbaar met het donkere werk van bijvoorbeeld Fairly Jackmaster Funk (en die vergelijking trek je niet zo snel). Ongezellige en obscure Jacktrax, niet voor watjes. Kan er geen genoeg van krijgen, vooral de lange kant zal ik nog wel een geruime tijd blijven draaien.

03. Trusme - Browns (Stilove4music)

Disco/house crossover, voetjes van de vloer: Rete-funky! Nadert gemakkelijk het niveau van KDJ (in z'n betere dagen). Je moet echt een bijzonder stel houterige kaaskoppen voor je hebben staan wil je met "Nards" de zaal niet los krijgen. Sowieso een puik label, nummer 8 - van de Sugar Band (Amp Fiddler) - is ook een absolute aanrader.

04. Sub Space - Chain Reaction (Token)

Het lijkt tegenwoordig bijna zinloos om in de platenshop de nieuwe techno releases na te lopen in de hoop er een goede, diepe beuker te ontdekken. Het genre is duidelijk een andere kant opgeheld en het is allemaal vooral langzamer, dansvloergerichter en makkelijker behapbaar geworden. Toch is er hoop met dit nieuwe label Token, opgezet door de jonge Belgische deejay Krizz. Deze release van het uit Parijs afkomstige duo Sub Space (beter bekend als Julien & Gonzague) is precies zoals ik 't het liefst hoor. Compromisloze piektechno, berustend op de sound van Jeff Mills en de trippy elementen welke Bandulu begin jaren '90 kenmerkte.

Thomas Martojo05. Villan X & 2AM/FM - Heartbeat Crazy - Don't Front (Nation)

Tweede release op het eigen label van fenomeen Traxx. Onnavolgbaar deejay (deed vorig weekend nog het Wilhelmina Pakhuis ontploffen), maar - zo blijkt - eveneens begaafd producer. Ik citeer:

"As other fashions have taken control of our house, a fundamental understanding was lost and an aesthetic took over. A contrived image was left with the masses. We have experienced the acid house era. Let us learn from our history and jack to the future ... not just the past."

Naast Traxx hebben James Cotton (Tadd Mulinix/Dabrye), D'Marc D'Antu en Naughty Wood er aan mee gewerkt. Eindelijk lijkt er een nieuwe generatie opgestaan die in staat is de legacy van Armando, Mike Dunn, Mr. Fingers (en al die anderen) op zich te nemen. Wordt volgende maand in de shops verwacht.

06. Sin and Soul - #2 - (Sin and Soul)

De B2 van deze ep, "Ramonzotti", bevat aanstekelijke rhodes en een snoeiharde kick. Je zou op het eerste gehoor zweren dat het recht uit Detroit komt, maar het zijn gek genoeg twee Duitsers uit Keulen, C.A. Ramirez & Pascal Schafer, die het geproduceerd hebben. Ook de eerste release van het label is een aanrader voor zij die van propere en diepe house zonder fratsen houden.

07. Terrence Dixon - Train of Thought (Yore)

Detroit's "Master of Repetition'', Terrence Dixon, keert na een lange stilte eindelijk terug op het toneel met een 2x12" op het nieuwe (Duitse) label Yore. Echt nergens mee te vergelijken en je hoort de gelaagdheid van de tracks pas als je de tijd neemt om er aandachtig naar te luisteren. De track "Links", voorzien van een soort op hol geslagen triangel, is mijn favoriet. Zal hoogst waarschijnlijk bijzonder slecht verkopen aangezien er niets toegankelijks aan is te bekennen, en dat is jammer, want Terrence Dixon bewijst met deze onorthodoxe verzameling tracks dat er nog genoeg ontsnap-routes bestaan om in het technogenre verassend en origineel uit de hoek te komen. Wordt eind juni in de shops verwacht.

08. Various - In Loving Memory 1:4 (Styrax)

Verzamel EP op het Duitse Styrax label waar, in een relatief korte periode, een flink aantal - veelal Basic Channel geinspireerde - kwaliteits ep’s zijn uitgekomen. Mijn aandacht hier gaat uit naar Ian Pooley's Rosarium (naast de bijdragen van oa Arne Weinberg en Kirk Degiorgio), doet me denken aan The Black Dog. Prachtig meeslepend, episch drama. Mooie opener/afsluiter.

09. Padded Cell - Moon Madness (DC Recordings)

Het psychedelische "Faces of the Forrest" is een heel aparte NY/80's disco-achtige track. Geflipte blaasinstrumenten, valse synths en een vooral erg lugubere vibe. Komt waarschijnlijk het best tot z'n recht op afters (ergens laat in de middag) want in de clubs zou je er zo maar iedereen mee weg kunnen jagen..

10. Redshape - Steam ep (Delsin)

Misschien wel het meest opzienbarende nieuwe gezicht (masker?) van het afgelopen jaar in de techno scene. Redshape's kracht zit 'm in de originele wijze waarin hij vooral het chicagohouse geluid van weleer verpakt in een techno-uitvoering en er een eigen draai aan weet te geven. Z'n eerste release op Delsin draai ik nu nog steeds en ik verwacht dat ik deze ook wel een geruime tijd in m'n tas zal laten zitten, wederom ERG effectief. Wordt ergens deze maand in de shops verwacht.

11. www.rob-hall.co.uk

Skam labelhead, Gescom member en Autechres vaste tourdeejay Rob Hall heeft ein-de-lijk een website. Op zich niets bijzonders, een eigen website, ware het niet dat hij iedere eerste dag van de maand een nieuwe mix online zal zetten. Absoluut genot voor het oor. Ik ken niemand die electronica (en allerlei ander onbekend materiaal) zó energiek weet te brengen. Check die shit.

Waar draai je de komende tijd?

08/06: Dekmantel pres Detroit Spirit - Club NL - Amsterdam - line up TBA

16/06: Magnetronik - Flexbar - Amsterdam - met Ark (live), Cabanne, Casper Tielrooij

23/06: Dekmantel goes Beach - Whoosah - Den Haag - met Antal, Cinnaman, San Proper, Casper Tielrooij e.a.

23/06: Dualism - Club Poema - Utrecht - line up TBA

28/07: Dekmantel goes Beach - Whoosah - Den Haag - line up TBA

25/08: Dekmantel goes Beach - Whoosah - Den Haag - line up TBA

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

Het is inmiddels bijna een jaartje geleden dat ik een eigen bedrijfje (sales/marketing) gestart ben en dat is vanaf dag één eigenlijk beter gegaan dan ik ooit had durven hopen! Daar ben ik dus erg druk mee. Daarnaast hebben we met Dekmantel spannende plannen voor de zomer (Dekmantel goes Beach @ Whoosah) en na de zomer. Tot nu toe waren de eerste Detroit Spirit in Club NL en het Nachtmantel Queensnight feest absoluut kleine succesjes, hopende dus dat we deze stijgende lijn kunnen continueren. Met name in lokaties waar we met wat ruimere budgetten kunnen werken, want tot nu toe is het telkens erg lastig gebleken onze beoogde buitenlandse gastdeejays (die meestal van ver moeten komen) op onze kleinschalige feestjes te kunnen krijgen.

myspace.com/thomas_martojo

myspace.com/caspertielrooij

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws