Denis Doeland

Partyscene Redactie | 1 juni 2007
blogs

Denis Doeland, al 15 jaar werkzaam in de dance, weet waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Na te hebben gewerkt voor o.a. ID&T en Combined Forces, is hij drie jaar geleden samen met Peter Hillebrands gestart met Dance-Tunes.com, het eerste Nederlandse legale mp3 portal voor dance music.

Letland rocks !

Denis Doeland

Al enkele weken ben ik bezig om Dance-Tunes.com in een aantal landen van de grond  te krijgen. Binnenkort zullen dan ook de eerste twee landen naast Nederland met Dance-Tunes.com van start gaan in hun lokale taal.

Zo ging ik dan ook van het weekend mee met de ID&T crew naar Riga (Letland) waar afgelopen zaterdag Sensation plaatsvond. Daar zullen we opnames voor Dance-Tunes.com gaan maken, die gepodcast gaan worden. Daarnaast wilde ik immers wel eens weten wie de lokale helden zijn en hoe er gereageerd wordt op een internationaal concept met internationale dj’s. Tevens wilde ik wel eens weten hoe het nachtleven in de clubs er aan toe gaat en wat voor muziek er nou schalt over de dansvloeren in Oost-Europa.

Vrijdagochtend spring ik in het vliegtuig met mijn collega en medeblogger Peter Hillebrands en vol verwachting klopt mijn hart. Ik ben immers nog nooit in Letland geweest en Riga ken ik alleen van het Eurovisie songfestival. Bij mij heerst het idee dat ik in een onderontwikkelt land terecht ga komen. Na een kleine twee uur vliegen land ik op een modern ‘klein’ vliegveld in Letland, waar ik samen met de ID&T-crew wordt opgehaald en afgeleverd in een hotel dat vol met wijsheden van Albert Einstein zit. Het hotel heet dan ook niets voor niets het Albert hotel. Opvallend aan het hotel is de moderne ‘loungy’ inrichting en de ‘lounge’ muziek, die in lobby en bar klinkt.

Nadat ik ’s middags de opnameapparatuur heb afgeleverd in het stadion, dat niet onderdoet voor het Gelredome in Arnhem, ga ik ’s avonds eten in een restaurant dat Vincent heet. Diverse wereldleiders, koningen, presidenten hangen hier met foto’s aan de wand. Het eten is overigens verrukkelijk! Ook de diverse clubs zien er allemaal prima uit, de muziek is dezelfde muziek die ik hoor in de Nederlandse of andere West-Europese clubs, de sfeer doet niet onder voor die ik gewend ben in Nederland. Langzaam begint bij mij het idee te ontstaan dat Letland al lang geen land is dat achterloopt. Hoe kwam ik daar toch bij?

Zaterdagmiddag ga ik nog even de stad in om rond te kijken. Ik zie alle bekende merken auto’s over straat rijden en ook de winkels zien er uit alsof ik in de Kalvertraat of Nieuwendijk loop. Daarna maak ik me gereed voor het evenement. Ik ga er al vroeg heen, want ik wil de lokale dj die opent, graag zien draaien. Daarna komen immers alle bekende namen (red. Tim Deluxe, Junior Jack & Kid Creme, Marco V, Blank & Jones en Tom Novy) die ik al eens gezien heb. Zoals het ook bij Sensation in Nederland gaat, gaan eerst de deuren  open en stroomt het publiek binnen. Om tien uur is het dan zover. Na de spetterende openingsshow is het de beurt aan de openings-dj. Zijn naam is Electricano. Als een lokale popster komt de man op en draait een prima set. Het publiek eet uit zijn hand. Dit is blijkbaar pas het begin van een zeer geslaagde avond, want ook de andere dj’s worden als Goden onthaald en draaien goed. Het publiek is uitzinnig!

Kortom: Letland is bepaald geen achterlijk land. En dat dacht ik dus wel. Waarschijnlijk werd ik gevoed door vooroordelen of iets dergelijks. Ik weet het niet. Letland (Riga): hier kun je met een gerust danshart een avondje uit of naar een evenement toe gaan. Voor Nederlandse entertainment bedrijven ligt hier bovendien een mooie toekomst. Voor mij is het duidelijk, Letland rocks!

(N.B. Mocht  je willen weten hoe Electricano draaide, check dan

Dance-Tunes.com. Zijn set wordt er gepodcast. Een fotoimpressie van Sensation in Letland is te zien via www.sensation-white.com).

Sensation White in Riga

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws