De 10 van ... Leroy Rey & Phil Horneman

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Muziek die de zon zelfs 's nachts laat schijnen!


Vaak zien we in bladen of op websites diverse dj-charts voorbij komen. Lijstjes met daarin de beste tien platen van dat moment. Althans, volgens de ondervraagde. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Vanaf nu wel bij Love2Party. Dit keer de 10 van ... Leroy Rey & Phil Horneman.

De all-time favorite Jazz/Fusion 10 van ... Leroy Rey

1) John Coltrane - A Love supreme (pt 1 & 2)
Moeilijk om een keus te maken, want ook "Naima", "Aisha" en "Giant Steps" zijn zo wonderschoon dat ze een plaats hadden verdiend in deze lijst. Ik wil echter maar een song per artiest in deze lijst, uiteindelijk dus "A Love Supreme". Inmiddels al vaak gecoverd, meest recent nog door Dwight Trible. Ontroerend mooie compositie(s) (met een briljant herkenbare bassline van Jimmy Garrison) van waarschijnlijk een van de beste saxofonisten die op deze planeet rondgewandeld heeft.
2) Herbie Hancock - Sly
Zelfde verhaal als hierboven, ook hier bijzonder lastig kiezen ("Hidden Shadows", "Actual Proof", "Ostinato" zijn eveneens 'classics in my book'), maar "Sly" wint door de absoluut fantastische key-solo van de meester zelf en het feit dat de track zo gruwelijk over-the-top gaat qua intensiteit en BPM. Eentje voor de jazz-dancers!
3) Chick Corea - Central Park
Deze werd mij getipt door Cassie 6 tijdens een van de vele zondagavondsessies in de Woo. "Braziliaans Carnavalesque" fusion-tune met een climax als einde die one-of-a-kind is.
4) Quincy Jones - Chump Change
De "LANGS DE LIJN" tune. Ja, dat klopt, dat sportprogramma op Radio 1. Genoeg gezegd.
5) Freddie Hubbard - On the Que-Tee
Leftfield jazz-cut van Trompet-grootheid die afwisselend 6/8 en 8/8 is. Gestructureerd rond twee ultraherkenbare melodieen die zowel indringend als melancholisch zijn. Voor de doorgewinterde jazz-head.
6) Webster Lewis - Barbara-Ann
Naar het schijnt ook een classic uit de "jazz-dance era", maar dat is indertijd helemaal aan mij voorbij gegaan. Desalniettemin een briljante fusion-track uit 1977. Een Braziliaanse groove met 'on top' een geweldige pianosolo van de inmiddels (ook) al overleden Webster Lewis.Leroy Rey

7) Bobby Hutcherson - Montara
Mellow vibes op deze tune die te vinden is op het gelijknamige album van deze zeer ondergewaardeerde vibraphonist, die indertijd de 'strijd' verloor met de zichzelf meer profilerende Roy Ayers. Niet in de laatste plaats doordat Ayers ook een stuk commercieler was qua output en Hutcherson meer trouw bleef aan de Hardbop. Zo niet op dit album, want Montara - de tune alswel de gehele LP/CD- is een latin/fusion-exercitie van de bovenste plank. Dope!
8) Roy Ayers - Native Dancer
Roy Ayers is zoals hierboven beschreven een stuk commercieler geweest dan tijdsgenoten als Bobby Hutcherson & Cal Tjader (alhoewel de laatste in de tweede helft van de seventies al een stuk minder actief was dan daarvoor) en verkocht veel platen. Zijn eerste vier a vijf albums waren 'straight up' Jazz. Bovengenoemde track (met killer-pianosolo van Herbie Hancock) is opgenomen ten tijde van ''Daddy Bug" & "Virgo Vibes" voor Atlantic Records, maar pas in '76 verschenen toen Ayers al opnames maakte voor Polydor, een verzamelalbum dat verwarrend genoeg "Daddy Bug & Friends" heette (niet dezelfde LP als hierboven vernoemd).
9) Pharaoh Sanders - Hum-Allah-Hum-Allah
Pharaoh Sanders is misschien wel de saxophonist die de fakkel van John Coltrane heeft overgenomen toen laatstgenoemde stierf. Beide zeer spiritueel in hun spel & composities waarbij Sanders ook nog een vleug Afrikaanse mystiek meegaf op zijn albumhoezen. Ook zijn beide er erg goed in geslaagd sommige van hun albums te laten klinken als het geluid van een varkensslachterij. Dat geldt niet voor "Hum-Allah-Hum-Allah", een geweldige song die ook de basis vormde voor Galliano's "Prince of Peace".
10) Coke Escovedo - I wouldn't change a thing
Niet bepaald een jazz-tune, maar fusion is het zeker wel. Killer dance-floor cut die het op iedere dansvloer goed doet. Staat ook op mijn en St.Paul's "Soul Clap" CD op Universal. (jajaja, moest toch wat reclame maken..).
PeAce, L.


De 'Hot Summer Nights 10 van ... Phil Horneman


1) WickedJazzSounds 2 - Various Artists - United Recordings
De zomer soundtrack met o.a. Paul van Kessel, Five Corners Quintet, Marvin Gaye, Benjamin Herman, Ohmega Watts, Azymuth, Gerardo Frisina en heel veel meer. Dubbel cd.
2) Jehlisa - Walkin On Air - Infracom
Zangeres uit de acidjazz periode nu terug in een remix van Ray Mang. ZOMER!
3) Quasimode - Down In The Village/oneself Likeness - Raw Fushion
De nu-jazz sound zoals je die in de zomer hoort te horen. Dubbele A-kant!
4) Nicole Willis - If This Ain't Love - Timmion Records
Ook al is hij ietsje ouder, hij rockt en swingt en raakt en... Soul for the new era dus.Phil Horneman

5) Dudley Perkins - Funky Dudley - Stones Throw
Pumping hiphop! Dudley is terug met een heerlijk album waarvan dit het hoogtepunt is.
6) Dwele - Dance With Me - Promo 7"
De nieuwe Dwele is qua sound de nieuwe Marvin Gaye.
7) The J Moss Project - I Wanne Be - White
Dit is Garage/Gospel gedipt in een Funk/Soul/Breaks saus. De zon gaat zelfs 's nachts schijnen!
8) Upskiboo - Summer Heat - Melting Pot Music
Zoals de titel is, is de plaat. Zoals alle tracks op deze EP. Funk breaks uit Engeland.
9) Monsieur Dubois - Ruff - Challenge Records
Dit is het debuut album en live moet je ze een keer meemaken. Hardjazz van de hoogste plank!
10) Timmy Thomas - Why Can't We Live Together - White
Titel van de EP is niet vrolijk maar de mixen op deze plaat des te meer. De dub mix is van een Rhythm&Sound gehalte waar je je vingers bij aflikt (na dat ijsje!).Zaterdag 15 juli laat Wicked Jazz Sounds je dansen met een glimlach in Club Rotterdam. In dit weekend van het North Sea Jazz Festival nemen de dj's Phil Horneman en Leroy Rey je mee op hun reis langs alle hoeken van de warme muziekwereld. Samen met vaste Wicked Jazz Sounds live muzikanten spelen ze een dynamische mix van de warmte en diepte van Jazz met flirts richting funk, hiphop, broken beat, soul, drum&bass, house en verder. Check de Preview voor meer info en vrijkaarten

Wicked Jazz Sounds

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws