#FlashbackFriday: Drie sleuteltracks van Peter Slaghuis

Peter Güldenpfennig | 15 mei 2015
daily feature


Heel veel Nederlanders hebben bijgedragen aan de dance zoals we die nu kennen, maar weinigen zijn zulke pioniers als Peter Slaghuis. In 1988 produceerde hij onder de naam Hithouse (inderdaad, zijn achternaam letterlijk vertaald naar het Engels) het nummer ‘Jack to the Sound of the Underground’, wat een wereldhit werd. De track is een schoolvoorbeeld van het acid-geluid van toen, in combinatie met het toen steeds populairder wordende samplen. De opvolger ‘Move Your Feet to the Rhythm of the Beat’ was al net zo’n succes.

Naast zijn eigen werk was hij ook betrokken bij de act Holy Noise, van Paul Elstak, Rob Fabrie en Richard van Naamen. De pionierende sound die te horen is in zijn hits had tot veel moois kunnen leiden. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Peter Slaghuis verongelukt met zijn auto na een optreden in Amsterdam op 5 september 1991 en overleeft het ongeluk niet.

Gelukkig is een hoop van zijn werk bewaard gebleven, waaronder enkele fantastische edits en remixen. Of je het nu iets of niets vindt, wij buigen voor de belangrijke rol die hij in de dance heeft gespeeld, en geven je drie tracks waar Peter bij betrokken is geweest en waarvan wij vinden dat je die tenminste één keer in je leven gehoord moet hebben.


 

Technotronic - 'Pump Up The Jam' (Hithouse Mix)

In 1989 scoorde het Belgische Technotronic een wereldwijde hit met 'Pump Up The Jam'. De track wordt wel gezien als de echte commerciële doorbraak van de toen relatief nieuwe housemuziek. Peter Slaghuis maakte een vette clubremix van de track en die doet wat ons betreft niet onder voor het origineel.


 

Hithouse - 'Jack To the Sound Of The Underground'

'Jack To The Sound Of The Underground' was in 1988 een grote hit voor Slaghuis, behalve gek genoeg in Nederland, en laat een vroege opkomende housesound horen. Dit succes deed 'ie later nog eens dunnetjes over met 'Move Your Feet To The Rhythm Of The Beat'.


 

Abba - 'Lay All Your Love On Me' (Peter Slaghuis edit)

Naast muzikant was Slaghuis een begenadigd dj. Hij had onder meer een jonge Paul Elstak onder zijn hoede bijvoorbeeld. Veel van zijn edits zijn inmiddels legendatisch, maar deze van Abba is wel heel bijzonder. Dit ook vooral omdat de edit weer gebaseerd is op de Disconet-remix die al net zo zeldzaam is. En als je denkt dat het publiek van tegenwoordig niet zit te wachten op deze muziek, dan heb je het publiek van het Expedition Festival nog niet gezien toen I-F de plaat dropte in zijn mix tijdens de Clone take-over (rond de 33e minuut).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws