#FlashbackFriday: draaien en mixen met tape

Peter Güldenpfennig | 3 juli 2015
daily feature


Met een laptop, wat software en een internetverbinding is een edit of mashup zo gemaakt. Soundcloud staat er vol mee. Dat was vroeger wel anders en met 'vroeger' bedoelen we de jaren '70, '80 en vroege jaren '90. Naast vinyl werd toen ook tape gebruikt om mee te draaien. En dat is best interessant om eens op terug te blikken.

Reel to reel

Echte audiofreaks hadden een reel to reel taperecorder in hun huiskamer staan. De geluidskwaliteit van deze apparaten is onverslaanbaar goed, maar belangrijker: tapes konden geknipt worden om zo de muziek op de tapes aan te passen. De geschiedenis van tape-edits begint in 1953, toen de Franse componist Pierre Schaeffer met een taperecorder nieuwe geluiden probeerde te maken door tape op te knippen. Vanaf toen werd tape veelvuldig gebruikt door experimentele muzikanten.

Edits

De edits die we vandaag de dag kennen zijn met name geïntroduceerd door house-legende Frankie Knuckles. Geïnspireerd door de extra lange 12”-discomixen begon Knuckles zelf tracks via tapes aan te passen met breakdowns, drops en extra lange edits van favoriete delen van een track. Over zijn edits zei Knuckles in een interview uit 2012: 'Toen ik de video van Michael Jackson's 'Thriller' zag met de zombiedans dacht ik 'dat is de versie die ik wil draaien!'. Dus ging ik aan de slag met mijn taperecorder, en kopieerde stuukjes van de relevante delen van de track. Op een gegeven moment had ik onnoembaar veel kleine stukjes tape, sommigen niet langer dan een halve seconde, aan elkaar geplakt. En wat denk je? Het werkte!'

Draaien met tape

Nog een voordeel van tape is de mogelijkheid deze te versnellen en te vertragen in real time, zoals ook met vinyl geschratched kan worden. Dat dat er best vet uitziet bewijst onderstaande video. Opgenomen in 1991 tijdens de DMC-kampioenschappen laat de video twee Letse dj's zien die met tape draaien en mixen. Op de tapes staan voornamelijk opnames van de radio, de voornaamste manier om aan moderne muziek te komen in Letland, wat toen nog een Sovjet-republiek was.

Werken met wat je hebt

Het is gaaf om te zien wat er allemaal met tape mogelijk is, en hoe je met minimale middelen en wat opnames op tape toch een dikke mix of edit kan maken. Maar, uiteindelijk gaat het natuurlijk om het idee en de edit. En gelukkig hebben we vandaag de dag voldoende middelen tot onze beschikking die ons in staat stellen om te maken wat we willen. Maar de rol die tape speelde in de geschiedenis van edits en mixen zullen wij niet vergeten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws