Dat breekt zo lekker de week: Techno 

Mark Hofman | 11 november 2015
daily feature


Het is woensdag en dat betekent dat de week door de helft is. Het weekend is in de verte al te zien, het is alleen nog even wachten tot je hem kunt omarmen. In deze rubriek breken we niet alleen de week maar gaan we zelf ook iets anders te werk dan normaal. Elke week pakken we een ander genre uit de dance-scene en checken de geschiedenis, de vetste tracks van het moment en grote artiesten. Deze week doken we in de wereld van techno om jullie daar alles over te vertellen.

Wat is techno? 

Voordat we je vertellen wat techno precies is, is het belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende vormen van het genre zijn. De meest bekende variant is Detroit techo, de techno die je het meest voorbij hoort komen. Detroit techno wordt door de meeste producers beschreven als een mix van Afrikaans-Amerikaanse muziek waarbij Chicago house, funk, electro en electric jazz, veel invloed heeft op de sound. De techno die we nu kennen is dus een mix van heel veel verschillende stijlen, maar waar is het allemaal begonnen? We gaan even terug in de tijd.

Geschiedenis 
Techno werd niet, zoals bij de meeste genres, in één land ontdekt. Het genre ontstond als muziekstijl op veel plekken in de wereld, vooral Amerika en Duitsland namen het voortouw, dit gebeurde aan het einde van de jaren '70. In die tijd was techno vooral neer te zetten als electro dat gecombineerd werd met een minimal en industrial sound, vooral in Duitsland werd de nadruk op die laatsgenoemde sound gelegd. Talla2XLC, een bekende Duitse dj uit die tijd, openende in 1983 de eerst club die zich volledig richtte op techno. 

In Amerika ontwikkelde techno zich naar een meer toegangbare versie. De industrial sound werd steeds meer achterwege gelaten en de focus begon meer te liggen op de melodie, deze versie nodigde meer uit tot dansen. Die versie zorgde ervoor dat techno het licht begon te zien in Detroit. De naam van het genre komt uit diezelfde stad en is afgeleid van technology, dat komt omdat Detroit een sterk ontwikkelde stad was. 
 

Het vervolg 
De sound van het genre werd alsmaar meer ontwikkelt en eind jaren '80 werd veel muziek geproduceerd wat vervolgens onder de naam techno begon te vallen. Popartiesten als moby zijn daar een goed voorbeeld van. Derrick May is de man die van techno een heel breed genre wist te maken, dit deed hij vooral met 'Beyond the Dance' (1989) en 'The Beginning' (1990). May trok met deze tracks meer publiek aan en creëerde hiermee net zulke grote impact op techno zoals John Coltrane dat deed met Jazz. Door deze ontwikkeling kreeg het genre in het begin van de jaren '90 een grote underground scene in Engeland, Nederland, Duitsland en België. De groei van het genre in Europa was destijds volledig te wijten aan de verschijning van de dance-scene. 

Duitsland 
Zoals eerder vermeld, ontstond techno ook in Duitsland. De eerste club voor techno werd in het land geopend en ook maakte het genre een eigen ontwikkeling mee. Voor het vallen van de Berlijnse muur werden er voornamelijk illegale feestjes gegeven waar techno groot onderdeel van was. Na het vallen van de muur eind jaren '80 kwam de underground scene pas echt van de grond, vooral in het oosten van het land werden er gratis technofeesten georganiseerd. Vanaf dat moment is de technoscene alleen maar gaan groeien in het land. 

Grote Artiesten 

De scene begon te groeien, er werden meer feesten gegeven en steeds meer track zagen het daglicht, maar zonder de artiesten ben je nergens. Hieronder vind je een paar grote namen op het gebied van techno.

Juan Atkins 

Echte naam: Juan Atkins 
Bezig sinds: 1980
Tracks: 'Clear', 'No UFO's' en meer  
Nationaliteit: Amerikaans 

Derrick May 

Echte naam: Derrick May 
Bezig sinds: 1987
Tracks: 'Let's Go', 'Innovator' en meer 
Nationaliteit: Amerikaans 

Kevin Saunderson
 

Echte naam: Kevin Maurice Saunderson 
Bezig sinds: 1981 
Tracks: 'Big Fun', 'Heavenly' en meer 
Nationaliteit: Amerikaans 

Carl Cox 

Echte naam: Carl Cox
Bezig sinds: 1980
Tracks: 'I Want You (Forever), 'The Planet of Love' en meer 
Nationaliteit: Brits 

Jeff Mills 

Echte naam: Jeff Mills 
Bezig sinds: 1980 
Tracks: 'The Bells', 'Circus' en meer  
Nationaliteit: Amerikaans 

Vetste tracks van het moment 

Nu we wat weten over het verleden en de grootste artiesten, is het tijd om te gaan genieten van het heden. Wij hebben een top 5 voor je gemaakt met de beste tracks van dit moment, natuurlijk binnen dit genre.

5. Joseph Capriati – 'Fratello (Dubfire Remix)'


4. D-Nox & Victor Ruiz – 'Arise'


3. Tale of Us & Mind Against – 'Astral'


2. Oliver Koletzi – 'Iyewaye (Hatzler Remix)'


1. Dj Boris – 'Can You Hear Me (Enrico Sangiuliano Remix) 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws