Dat breekt zo lekker de week: hardstyle

Mark Hofman | 26 november 2015
daily feature

Het is donderdag en dat betekent dat de week door de helft is. Het weekend is in de verte al te zien, het is alleen nog even wachten tot je hem kunt omarmen. In deze rubriek breken we niet alleen de week maar gaan we zelf ook iets anders te werk dan normaal. Elke week pakken we een ander genre uit de dance-scene en checken de geschiedenis, de vetste tracks van het moment en grote artiesten. 'FCK EDM' zou Ran-D zeggen, we gaan het hebben over hardstyle.

Hardstyle?

Hardstyle is een electronic dance genre met invloeden van hardtechno en hardcore. De sound van hardstyle heeft een kenmerkende harde en diepe kick, intense baslijnen, harde synths en distorted melodieën. Het genre kan met gemak Nederlandse trots genoemd worden omdat het in ons land niet alleen groot is, maar er ook vandaan komt. We duiken even de geschiedenis in.

Geschiedenis

Hardstyle is ontstaan uit Nederlandse hardhouse en werd rond 2000 sterk beïnvloed door hardtrance en oldschool-hardcore. In Nederland werden aan het einde van 1999 en begin van 2000 de eerste hardstyle evenementen georganiseerd. De hardstyle die rond die tijd gedraaid werd is nog steeds te horen, deze versie heeft tegenwoordig de naam early hardstyle gekregen.

Als iemand in de scene een grote bijdrage heeft geleverd in de ontwikkeling van hardstyle, dan is het Dana van Dreven wel, ze bracht veel uit onder het label Danamite. De dame is bekend onder haar artiestennaam: Dana. Enkele collega's uit het hardcore tijdperk hielpen haar bij de ontwikkeling van deze sound. Denk daarbij aan Steve Sweet (Darkraver), dj Luna, dj Isaac en The Prophet. Hardstyle was rond deze tijd bekend om het tempo van 140-150 bpm, de herkenbare kicks en de 'reversed' bass.

In het begin van de 21e eeuw organiseerde Q-dance het eerste hardstyle feest: Qlubtempo. Na een aantal succesvolle edities van dit feest, en ook Qlimax, registreerde Q-dance het woord hardstyle op 4 juli 2002. In datzelfde jaar ontstonden er meer labels rond het genre, vooral Fusion en Scantraxx Recordz brachten rond deze tijd veel tracks uit.

Ontwikkeling

Tegenwoordig wordt hardstyle voor een groot deel geproduceerd door artiesten uit Nederland, Italië, België, Duitsland, Australië en Zwitserland. Waar het genre in de beginjaren alleen nog populair was in Nederland, geldt dat in 2005 ook over de grens. Hardstyle is aan het opkomen in landen als België, Australië, Verenigd Koninkrijk, Polen, Estland, Denemarken en Zuid-Afrika. In Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland is rond deze tijd vooral hardtrance erg populair. De sound van het genre bevat meer uplifting melodielijnen, het tempo wordt hoger en de kick krijgt meer distortion - met dat laatste gaan verschillende producers los. De feesten worden populairder en de muziek wordt steeds meer gewaardeerd; hardstyle is keihard aan het groeien.

Heden

Vandaag de dag heeft de sound zich volledig geëvalueerd als je dit vergelijkt met de sound uit de beginjaren, zo is er veel meer ruimte voor melodieën en vocalen. Het genre wordt alsmaar populairder: het ene na het andere feest wordt georganiseerd en ook in het buitenland gaat het steeds beter lopen. De 'reverse bass kick' begint steeds meer te verdwijnen, maar met de early hardstyle feesten hoef je die totaal niet te missen.

Grote namen

Nu we weten waar hardstyle vandaan komt, is het tijd om kennis te maken met een paar grote namen uit de scene.

The Prophet

Echte naam: Dov J. Elkabas

Bezig sinds: 1988

Grootste hits: 'Wake Up!', 'LOUDER' en 'Ordinary Life'

Nationaliteit: Nederlands

Brennan Heart

Echte naam: Fabian Bohn

Bezig sinds: 2006

Grootste hits: 'Lose My Mind', 'Imaginary' en 'F.I.F.O.'

Nationaliteit: Nederlands

Frontliner

Echte naam: Barry Drooger

Bezig sinds: 2005

Grootste hits: '(We Are) Indestructible', 'I'm The Melodyman' & 'Symbols'

Nationaliteit: Nederlands

Wildstylez

Echte naam: Joram Metekohy

Bezig sinds: 2004

Grootste hits: 'Lose My Mind', 'Year of Summer' en 'Earth Meets Water (Wildstylez Remix)'

Nationaliteit: Nederlands

Ran-D

Echte naam: Randy Wieland

Bezig sinds: 2002

Grootste hits: 'Living for the moment', 'FCK EDM' en 'Firestarter'

Nationaliteit: Nederlands

Vetste tracks van het moment

Nu we wat weten over het verleden en de grootste artiesten, is het tijd om te gaan genieten van het heden. Wij hebben een top 5 voor je gemaakt met de beste tracks van dit moment, natuurlijk binnen dit genre.

5. TRANZ-LINQUANTS – 'Pills, Grass, Tits, Ass (Toxic Remix)'

4. Ran-D – 'FCK EDM (Original Mix)'

3. Kashi – 'Drop The Bass'

2. Geck-o and Aeros – 'Give It To Me'

1. The Prophet – 'Reverse Bass (Original Mix)'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws