Dat breekt zo lekker de week: trap

Mark Hofman | 3 december 2015
daily feature

Het is donderdag en dat betekent dat de week weer door de helft is. Het weekend is in de verte al te zien, het is alleen nog even wachten tot je hem kunt omarmen. In deze nieuwe rubriek breken we niet alleen de week, maar gaan we zelf ook iets anders te werk dan normaal. Elke week pakken we een ander genre uit de dance-scene en checken de geschiedenis, de vetste tracks van het moment en grote artiesten ervan. En deze week behandelen we: trap.

Trap?

De sound van trap music wordt getypeerd door haar typische lyrics, 808 kick drums, diepe extended baslijnen, snelle hi-hats, gelayerde synths en 'cinematic' strings. Veel onderdelen die trap de sound geeft die we vandaag de dag kennen dus. Maar wanneer is dit genre tot stand gekomen en hoe is het onstaan? We gaan terug in de tijd.

Geschiedenis

Trap music is een genre dat afkomstig is uit begin jaren '90 en komt van oorsprong uit het zuiden van de Verenigde Staten. De term 'trap' verwijst naar de plek waar veel drug deals gemaakt worden en de moeilijkheid om uit dat wereldje te komen. De term komt uit Atlanta en rappers als Cool Breeze, Dungeon Family en Outkast waren de eerste die het gebruikten in hun muziek. David Drake van Complex, schreef dat trap in het begin geen genre was, maar een echte plek. Later werd de term gebruikt bij muziek die over deze plek ging.

Jaren 90'

In begin jaren '90 waren rappers UGK, 8Ball & MJG, Three 6 Mafia, Cool Breeze en Master P de eerste rappers die de 'trap lifestyle' introduceerden in de muziek. In 1992 was UGK's 'Pocket Full of Stones' de eerste release die het genre toegewezen kreeg. Die track was ook te horen in 'Meance II Society': een film uit 1993. In 1996 werd het volgende trap nummer gereleasd door Master P op zijn album Ice Cream Man, de track waar het om ging droeg de naam 'Mr.Ice Cream Man.'

2000

Tussen 2000 en 2005 begon trap steeds meer een begrip te worden in de dance-scene, zeker na het mainstream succes van een aantal albums en singles met lyrics over het leven in 'the trap', het dealen van drugs en de struggle voor succes. Verschillende rappers zoals T.I. produceerden steeds meer crossovers om op die manier het bereik van trap te vergroten, daardoor verscheen de muziek steeds meer op mixtapes en radiostationnen die buiten het zuiden van de VS lagen.

Vervolg

Tussen 2010 en 2011 stortte trapproducer Lex Luger zich volledig op het produceren van platen en pompte in die periode 260 liedjes uit zijn studio. Een aantal van deze producties werden opgepikt door het grote publiek: 'Blowin Money Fast (B.M.F.)' van Rick Ross, 'H.A.M.' van Kanye West & Jay Z en 'Hard In Da Paint' van Waka Flocka Flame. Sindsdien begonnen ook popartiesten de stijl over te nemen, zo deed Katy Perry dat bijvoorbeeld samen met Juicy J met het nummer 'Dark Horse'. De populariteit van het genre werd groter en groter en inmiddels is het een van de grotere spelers in de scene.

Grote Artiesten

Zoals bij elk genre zijn er ook bij trap een aantal kopstukken die het genre vertegenwoordigen. Doordat het genre nog steeds aan het groeien is komen er steeds meer artiesten bij, maar dit zijn een aantal grote namen:

Flosstradamus

Echte naam: Josh Young & Curt Cameruci

Bezig sinds: 2006

Grote hits: 'Soundclash', 'Lighters Up' en 'Drop Top'

Nationaliteit: Amerikaans

RL Grime

Echte naam: Henry Steinway

Bezig sinds: 2011

Grote hits: 'Core', 'Love Sosa (RL Grime Remix)' & 'Valhalla'

Nationaliteit: Amerikaans

Baauer

Echte naam: Harry Bauer Rodrigues

Bezig sinds: 2012

Grote hits: 'Harlem Shake', 'Higher' & 'One Touch'

Nationaliteit: Amerikaans

Yellow Claw

Beeld Gerard Henninger

Echte naam: Leo Roelandschap, Jim Taihuttu & Nils Rondhuis

Bezig sinds: 2010

Grote hits: 'Thunder', 'Till It Hurts' en 'Shotgun'

Nationaliteit: Nederlands

Jack Ü

Echte naam: Sonny John Moore (Skrillex) & Thomas Wesley Pentz (Diplo)

Bezig sinds: 2013

Grote hits: 'Take Ü There' & 'Where Are Ü Now'

Nationaliteit: Amerikaans

De vijf vetste tracks

Nu we wat weten van het verleden, gaan we kijken naar het heden. Dit zijn de vijf vetste tracks van het moment, natuurlijk wel van dit genre.

 

5. LAXX – 'TWITCH (Orignal Mix)'

4. Brillz feat. Ghastly – 'Hawt (Original Mix)'

3. The Weeknd – 'The Hills (RL Grime Remix)'

2. Kronic feat. Raven Felix – 'Feel That (Original Mix)'

1. Flosstradamus feat. Nghtmre – 'Lighters Up (Original Mix)'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws