Canadese oma de cel in voor grootschalige XTC-smokkel

Partyscene Redactie | 4 augustus 2018
daily feature

De Kerstdagen zullen niet al te vrolijk verlopen voor Tina Howe, een 58-jarige oma uit Canada. Deze week werd zij door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot 6.5 jaar cel voor het smokkelen en distribueren van 155.168 XTC-pillen. De smokkel vond al in 2007 plaats, toen Howe vanuit Brits-Columbia (Canada) gepakt werd in de Amerikaanse staat Washington.

Roze en blauwe stofwolk

De grootschalige smokkel kwam op 23 juni 2007 op een wel heel bijzondere manier aan het licht. Tina Howe reed die dag in haar samen met haar medeplichtige Maria Cooke (niet Coke) de grens tussen Canada en Amerika over, met het ongelooflijke aantal van ruim 155.000 XTC-pillen, verstopt in haar dashboard compartiment. Terwijl het tweetal in hun Dodge minivan over snelweg I-5 reed, barstte het volgestouwde compartiment plosteling open, waardoor een enorme hoeveelheid roze en blauwe pillen via het openstaande raam op het wegdek terechtkwam! 

Auto's reden vervolgens over de pillen heen, waardoor een enorme roze en blauwe stofwolk boven de weg ontstond. In paniek probeerden Howe en Cooke daarna om de overige pillen sloot in een greppel te dumpen, maar kort daarna werden ze toch gearresteerd. Tijdens het proces in september bekende Howe al tweemaal eerder betrokken te zijn geweest bij een dergelijk smokkel-avontuur. Volgens een brief van Howe's schoondochter wilde Howe haar zoon in bescherming nemen, die tot over zijn oren in de drugshandel beland was:

“He wanted to get out of dealing and turn his life around, which led to people wanting him dead. Yes, this is a crime, but it was also an act of trying to save her son’s life. Being a mother myself, I completely understand.”

Eenzame Kerst

Destijds werd Howe op borgtocht vrij gelaten en kreeg ze toestemming om terug te keren naar Canada. Daarna verdween ze echter compleet van de radar voor justitie en kwam ze meerdere malen niet opdagen voor de voortslepende rechtszaak. Uiteindelijk slaagde de Amerikaanse politie er samen met haar Canadese collega's toch in om Howe op te sporen en opnieuw op te pakken. Naar eigen zeggen heeft Howe meermaals geprobeerd zichzelf opnieuw aan te geven bij de autoriteiten, maar daar blijkt geen enkel bewijs van te zijn. Meer dan tien jaar heeft het geduurd voordat ze opnieuw - en per direct - voor 6.5 jaar de cel in moet, zodat het een eenzame Kerst wordt voor Howe...

Foto via Partyflock

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws