Interview: Hardwell

Peter Güldenpfennig | 27 april 2013
events


Het jaar is nog niet eens op de helft, maar 2013 is nu al een geslaagd jaar voor Hardwell, en zijn wereldtournee moet nog beginnen. Robbert van de Corput aka Hardwell is hard op weg dé grote favoriet op dj-gebied te worden. Geloof je ons niet? Misschien kan de internationale pers je overtuigen.

De start van een wereldtournee

Hoe dan ook, de 25-jarige dj en producer blijft er kalm onder. Zwaar is het wel, erkent hij. Hardwell: 'Muziek is mijn drijfveer. Daardoor kan ik dit doen en blijven doen.' Hij draait inmiddels overal ter wereld en is daarin enorm succesvol. Vandaar ook het wereldtournee dat vanavond start in Amsterdam. De locaties waar hij draait dit tournee heeft hij ook deels aan zijn fans te danken. 'We hebben op Facebook een post gemaakt met de vraag “Waar zouden jullie willen dat ik draai?”, en vervolgens hebben we gekeken waar de meeste fans hebben gereageerd. Het is een combinatie van locaties die ik al ken en waar ik heel graag draai, en dus ook waar de meeste fans zitten. Ik heb er in ieder geval veel zin in', zegt Hardwell.

Weg met de hokjesgeest

Een wereldtournee, terwijl Hardwell toch lekker zijn ding blijft doen. Zijn set tijdens het Ultra Music Festival in Miami eerder dit jaar bijvoorbeeld, liet een eclectische dj horen die zich binnen elk genre thuis voelt. Op de vraag of dat is wat hij belangrijk vindt, buiten hokjes stappen, antwoord hij bevestigend. 'Waarom zou je gevangene worden van je eigen stijl?' vraagt hij zich af. 'Ik vind dat het ergste wat je kunt doen. Je staart je toch niet dood op één stijl? Dan kun je niet eens draaien wat je gaaf vindt. Je moet inspiratie niet uitsluiten, vanuit welk genre dit dan ook komt.'

Avicii op Ultra

Maar wat vond hij dan van Avicii op het Ultra Music Festival? De Zweedse dj deed immers nogal wat stof opwaaien met zijn combinatie van dance, pop en country tijdens zijn set op het hoofdpodium. Hardwell: 'Ik heb daar echt alleen maar respect voor. Dat je zoiets durft te doen, op zo'n groot podium tijdens zo'n groot festival verdient respect. Mensen die daarop negatief reageren zijn in mijn ogen gewoon kortzichtig en niet klaar voor vernieuwing. Ik bedoel, ik heb delen van het album gehoord en het is echt supervet wat 'ie heeft klaarliggen.' Zou Hardwell zoiets doen, samenwerken met een live-band bijvoorbeeld? 'Sowieso moet het klikken tussen beide partijen natuurlijk, maar ik sluit het niet uit. Als Coldplay mij zou vragen om met hen een plaat te maken en live op te treden dan ga ik daar natuurlijk geen “nee” tegen zeggen haha!'

Dj of producer?

Met de stelling of het lastiger is om dj te zijn dan producer is hij het niet eens. 'Eigenlijk zijn er geen producers of dj's meer, maar artiesten. Dj's als David Guetta en Tïesto verkopen in America meer kaarten dan Rihanna. Het zijn arenavullende acts', zegt Hardwell. Hij vervolgt: 'Sowieso kom je tegenwoordig nog moeilijk aan de bak als je niet produceert. Mensen komen kijken naar een dj waarvan ze de platen kennen en tof vinden. Dj's die andermans platen draaien vind je overal. In Breda in een willekeurige kroeg zie je gasten van veertien jaar draaien. De kwaliteit van die dj's is gigantisch hoog, zo goed draaide ik niet op mijn veertiende hoor. Die draaien dan platen van anderen, maar vallen niet op, hoe goed ze zijn. Bij mij zag je dat het balletje pas ging rollen toen ik wat platen had uitgebracht. Kijk naar Deadmau5, die kwam op elf binnen op de lijst van beste dj's ter wereld terwijl hij toen nog nooit had gedraaid. Produceren is dus enorm belangrijk', aldus Hardwell.

Plaatkeuze

Dat produceren belangrijk is neemt natuurlijk niet weg dat draaien niet belangrijk is. Wat maakt een plaatkeuze eigenlijk goed binnen een set? 'Je moet als dj niet altijd op safe spelen. Tijdens mijn set op Ultra vorig jaar draaide ik in mijn houseset ineens een hiphopplaat, Kanye West en Jay-Z met 'Niggas in Paris'. Totaal onverwacht maar iedereen vond het tof!' Als dj moet je dus durven. Hardwell vindt het belangrijk om zijn sets met kleine grapjes en verassingen in te kleuren. 'Dat houdt het fris', besluit hij.

Tot slot krijgen we nog te horen dat Hardwell dit jaar Dance Valley mag afsluiten. Hardwell is er enorm enthousiast over. 'Het is hét festival vanaf dat ik jong ben. Heel erg tof!'

Vanavond is de kick-off van de wereldtournee van Hardwell. Uiteraard zijn wij ook daarbij aanwezig. To be continued dus!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws