Party report: Emporium festival 2013

Ivo Mollemans | 26 mei 2013
events


Wat: Emporium
Waar: Recreatiegebied Berendock
Wanneer: Zaterdag 25 mei
Party-reporter: Gloria van Breukelen

Hoewel het festival compleet was uitverkocht, was er wegens de slechte weerverwachting op social media nog een groot aanbod aan kaarten. Mensen kunnen zich achteraf wel voor hun kop slaan, want toen wij in Wijchen aankwamen scheen de zon volop en viel er niets te klagen over het weer.

Terrein

Het Recreatiegebied Berendock, nog terug te herkennen aan enkele speelattributen tussen de kraampjes door, werd voor deze editie omgetoverd in de ‘Colors of India’. Voor de mainstage was er flink uitgepakt: hier prijkte de remake van de Taj Mahal. Ook op andere stages was India goed terug te zien en er liep een animatieteam van Indiase figuren rond om het thema te versterken. Ook hing er om de paar meter een affiche met een Hindoestaanse lijfspreuk. Toch waren enkel de mainstage en de hardstylestage indrukwekkend op het gebied van vormgeving.

977602_10151435471948693_948077156_oEmporium telde maar liefst negen stages waardoor er een flink aanbod aan artiesten was. Gelukkig had de organisatie voor een grote lading timetables gezorgd. Handig, want in het begin was het nogal uitvogelen welke stage waar stond. Door de grote keuzemogelijkheid, was het soms moeilijk te beslissen bij welke stage je ging staan, wat resulteerde tot veel heen-en-weer-geloop. Daarentegen was er wel een duidelijk onderscheid gemaakt tussen ‘hard’ en ‘zacht’. De hardstyle-liefhebbers bevonden zich aan de rechterkant en links stonden de vijf stages met onder andere house, hiphop en techno.

Helaas klopte de timetable niet altijd, want wanneer wij op bezoek wilden bij onze dj-vrienden Firebeatz, bleek dat zij al geweest waren en Vato Gonzalez een uurtje eerder dan de planning zijn show kwam neerzetten. Gelukkig waren we nog wel net op tijd om van de dj-skills van Julian Jordan te genieten. Veel waardering voor zijn talent op zeventienjarige leeftijd.

Zoals enkele dj’s al beaamden, gaat het Nederlandse publiek niet erg los. Dit was ook duidelijk te zien op Emporium. Maar toegegeven: aan de kant van de hardere stages, ging het publiek meer uit hun dak dan bij de andere kant. Ook de Holi-stage was een succes. Hier konden bezoekers elkaar te lijf gaan met gekleurd poeder. Een leuk gezicht wanneer deze mensen zich weer in het feestende publiek mengden.

Rond een uurtje of negen maakten veel hardcore-liefhebbers zich op voor het optreden van Mental Theo. Gelukkig voor hun was de freestyle-stage overdekt, want de weergoden hielden het voor gezien en stortte de regen met bakken uit de lucht. Toch moest je geluk hebben om een plek in de tent te bemachtigen, er was namelijk te veel animo voor de grootte van de tent. Dat in tegenstelling tot de mainstage, daar was nog voldoende ruimte om te kunnen dansen. Ook de technotent was opvallend rustig.

Emporium 2013

Organisatie

964083_10151435258583693_1653514142_oDe regen was voor velen een domper, maar gelukkig had de organisatie gezorgd voor poncho's, enkele overdekte stages, schuiltenten en looppaden. Sowieso veel pluspunten voor de Matrixx, alles was goed geregeld. Voldoende eetgelegenheid, (gratis) toiletten en zitgelegenheid. Ook konden wij met onze perskaarten zo doorlopen bij de ingang en waren we meer dan welkom op het VIP-dek, dit zorgde voor een goed uitzicht over de mainstage. Hierdoor konden we ongestoord genieten van Shermanology.

Toch zijn er ook enkele puntjes van kritiek. Toen het feest ten einde kwam, snelde iedereen naar de lockers, wat voor grote drukte zorgde. Toch is dit bij bijna elk festival wel het geval. Van top tot teen nat geregend, maakten we ons op voor de terugreis van zo’n anderhalf uur. Helaas moesten we eerst nog een kwartier lopen naar de parkeerplek en duurde het vervolgens nog een lange tijd voor we eindelijk het terrein afkwamen.

Conclusie

Al met al was het een geslaagde dag, waarover iedereen te spreken is. Helaas liet het weer ons de laatste uren in de steek, maar overdag was het prima festivalweer. De grootte van het festival zorgden voor lange wandelingen, maar hierdoor was er wel voor ieder wat wils. Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat er meer uitgepakt zou worden wat de 'opmaak' van het terrein betreft, maar de mainstage was daarentegen overweldigend. Daarnaast veel complimenten voor de organisatie, hier kunnen veel festivals niet aan tippen.

Plus

 • Aankleding mainstage
 • Voldoende gratis toiletten
 • Verscheidenheid aan eten
 • Voldoende zitgelegenheid
 • Timetable
 • Verkoop poncho's
 • Veel keuze in muziek
 • Het weer overdag
 • VIP gelegenheid

Min

 • Het weer 's avonds
 • Drukte bij lockers
 • Te kleine freestyle-stage
 • Afstand parkeerplaatsen
 • Drukte bij wegrijden

 

980498_10151434964423693_1483403413_o474311_10151434781083693_1973823326_o

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws