Blog: Defqon.1

Ivo Mollemans | 26 juni 2013
events


Wat: Defqon.1
Waar: Walibi Holland, Biddinghuizen
Wanneer: 21, 22, 23
Bloggers: Roel Kasbergen en Joost de Wildt
Fotografie: Rudgr.com

Al dagen is dat gevoel er weer: een beetje hyper en nerveus. Naarmate de week verstrijkt, wordt het steeds heftiger. Het is een lekker gevoel, een fijn gevoel. Hoe kun je ergens zo naar uit kijken? Hoeveel zin kun je in iets hebben?

Voorbereidingen

De voorpret is er al dagen, misschien wel weken. Eigenlijk kijken we uit naar Defqon.1 vanaf het moment dat we vorig jaar vertrokken na het inpakken van de tent. De voorbereidingen vinden zich niet alleen in onze hoofden plaats. Tijdens het werk maken we aantekeningen, het to do-lijstje wordt continu bijgewerkt. Daarnaast het 'Weekend Warrior'-lijstje aanvullen met alles wat mee moet voor een weekend lang op de camping.

Wie neemt wat mee? Ten eerste de wegwerpbarbecue niet vergeten. Hoeveel hamburgers hebben we nodig, of halen we die in de campingwinkel? Hoe meer we meenemen, des te meer we moeten sjouwen vanaf de parkeerplaats.

We maken een groeps-Whatsapp aan met als afbeelding de moddervette Mainstage van 2012 volledig omgeven door vuurwerk. Wat een herinneringen! Zal het dit jaar weer zo worden?

De Defqon.1-nervositeit en spanningen delen met maten door foto’s te delen van afgelopen jaren. Nieuwsberichten en updates delen op Facebook. Ieder uur Weeronline.nl openen. Shit, een cijfer vier! Bewolkt met regen. Een uur later weer kijken, niks veranderd. We stoppen met kijken en hopen dat het meevalt. Wat er ook gebeurt, we gaan er gewoon volledig voor! Twee uur later toch nog even checken en de hoop neemt toe als het weer een cijfer 5 krijgt. Het gaat goed komen, wie de zon verdient, krijgt hem ook!

Met wat fijne warming up-setjes op de achtergrond de laatste dagen doorkomen. Van euforische droom-tracks tot harde duistere beukwerk. In de auto de eindshow van 2012 snoeihard door de speakers, dit kost ons waarschijnlijk een dikke bekeuring, omdat het rechter pedaal vanzelf naar beneden gaat. Terugdenkend aan de mooie feestjes uit het verleden verschijnt er een steevast een glimlach op het gelaat.

Donderdag vroeg naar bed (dat hielp altijd volgens je moeder, dan was je sneller jarig de dag erna) Helaas wordt het nauwelijks geslapen van de zenuwen. Na een paar uurtjes gepit te hebben is het eindelijk vrijdag.

edd

Vrijdag

Eindelijk is het zover: Defqon.1. In onze dromen hebben we Defqon 2013 al meerdere keren beleefd, maar vanaf vanmiddag begint het echt. We gaan ervoor! Het mooiste, dikste en gezelligste hardstyle festival van het jaar!

Bij aankomst is het zoals altijd zwoegen om je spullen over de brug te krijgen. Voordat we bij onze tentplaats zijn, zijn we al zeker acht keer gestopt omdat de tassen het vel van de vingers snijdt. Het is het allemaal waard, want iedereen wil zo snel mogelijk een plekje zoeken en zijn of haar tent opzetten. Contact met de 'buren' is snel gelegd. Wat is het Defqon.1-publiek toch open en vriendelijk.

We vertrekken als een speer naar de Blue Stage voor de pre-party. De tent is megagroot (de grootste in Europa hoorden we iemand fluisteren) en was al flink gevuld. De avond wordt ingeluid door Frontliner die het anthem draait en de zaal al helemaal los speelt. Niks opwarmen, gelijk vol gas! Hij geeft het stokje over aan Headhunterz die helaas alleen op de vrijdag aanwezig is. De avond op de Blue Stage eindigt met Zatox, die het flink wat steviger aanpakt. We genieten volop! He geluid is weliswaar hard maar ongelofelijk zuiver, het tovert wederom een glimlach op ons gezicht. Met de ogen op de juiste plek werd je voorzien van een heerlijk spel van laserstralen. De combinatie van de lasers met de verlichting zorgt voor een mooi kleurenspel, waarvan we een warm en welkom gevoel krijgen. We voelen ons thuis en worden klaargestoomd voor de grote dag!

Weer aangekomen op de camping, kunnen degenen met energie over doorstampen in de 24-uursbar. De 24-uursbar is een ronde, gezellig ingerichte tent met hoogte verschillen, zodat je achteraan ook goed meekrijgt wat er op de dansvloer afspeelt. Tevens wordt vanaf daar de 72 uur durende radioshow uitgezonden. Deze radioshow is via de FM-frequentie in de omgeving van het festivalterrein te beluisteren. De bar ligt centraal gelegen en vormt met de bioscoop, het restaurant en wat andere eettentjes het campingplein.

De setting staat garant voor gezelligheid en saamhorigheid. Tijdens het lopen naar het plein worden we aangesproken door de meest geweldige figuren. De beleving van de mensen die naar Defqon.1 komen is zo ontzettend bizar. De outfits, vaak zelfgemaakt, zijn: maskers, handschoen, kralenkettingen, truien, en schoenen. Maar natuurlijk ook de spandoeken. Voor ons gevoel zijn er nog meer nationaliteiten dan vorig jaar. Nederlands voert nog wel de boventoon, maar het scheelt niet veel. Op de camping is overal wifi beschikbaar, dus communiceren met het thuisfront gaat prima en via social media blijf je dan ook gelijk op de hoogte van de laatste nieuwtjes en foto's. Ideaal!

Zaterdag

Zaterdag is de drukstbezochte festivaldag. Naast de campingbezoekers komen er dan nog eens 35.000 bezoekers vanuit de hele wereld om Defqon.1 mee te maken. Ondanks dat het weer niet zonovergoten is, gaat het overal goed los. Er is voor iedereen wat wils. Kom je voor de hardcore, dan ga je los bij de Black Stage en heb je zin in iets geks en nieuws, dan ben je bij Qult aan het juiste adres. Het gaat hier goed los. Een verdrietig clowntje in een afgesloten glazen kooi roept wat vragen op bij sommige bezoekers, maar al snel merken ze dat deze stijl hoort bij de alleskunnende Qult. Experimenteren met alle vormen binnen de harddance. Dat is Qult!

Bij het passeren van alle stages, allemaal uitgevoerd met een eigen thema, eigen kleuren en eigen vormen van muziek, loop je richting de Main Stage (Red). De Red Stage is zeer indrukwekkend en imposant. Voor velen een echte eye catcher, waarvoor je even stil gaat staan om het eens goed te bekijken. Het geluid is perfect, wederom hard maar loepzuiver. De Red Stage wordt geopend door Luna, Pavo en Pila, echte grondleggers die fijne 'early hardstyle' tracks laten horen. Daarna zijn de Wasted Penguiz aan de beurt. Heerlijke dromerige melancholische noten klinken over de Red Stage.

Endymion en Evil Activities gooien het tempo flink omhoog . De Red stage gaat totaal los! De Opposits komen het podium op en brengen hun nieuwe track "Thunder". Iedereen los!

Q-dance koos ervoor dit jaar na de dj's zelf de eindshow te verzorgen. Het levert een verschrikkelijke mooie show van verlichting, lasers en heel veel vuurwerk op. Vuurwerk dat nauwkeurig en perfect aansluit op de show. De show gaat door merg en been , kwalitatief de beste show die we ooit gezien hebben. Tranen bij velen aan het einde als de show over is.

Na de eindshow worden de zaterdagbezoekers gescheiden van de campingbezoekers, want er staat nog een hele dikke afterparty op het programma! Tijdens de laatste minuten van de Main wordt er met man en macht gewerkt om de grote Blue Stage-tent klaar te maken voor een vijf uur durende afterparty. Voor wie deze afterparty niet trekt, is er op de camping voldoende te doen. Of je gaat lekker chillen met je vrienden bij de tent, of je kijkt in de bioscoop naar de eindshow van vorig jaar.

EDD

Zondag

Zondag is de dag voor de campingbezoekers. Zes area's zijn geopend. Deze dag is perfect om eens rustig alle stages af te gaan en je te laten verrassen. Bij het openslaan van het overzichtelijke Defqon.1 timetable boekje zie je alleen maar grote en bekende namen staan, dus het maakt niet uit waar je staat. Het is overal goed! Zon en regen wisselen elkaar af, maar over het algemeen is het prima te doen. De tijd gaat snel en al gauw komt 20.00 in zicht. Op alle area's gaat de sirene.

'Nu al?' is onze eerste reactie. Tijd om naar de Main te gaan voor The Closing! Voor de ingang van de Red Stage staan hekken. Het barst er van de adrenaline. Iedereen hoopt op wat er komen gaat. Een ongelooflijk vette show die het Defqon.1Festival gaat sluiten. Bij het openen van de hekken verschijnen de zon en de regen, met als resultaat een prachtige regenboog linksboven de Red Stage. De bezoekers rennen naar voren om zo dicht mogelijk bij hun helden te staan als de show begint.

Vanaf de eerste minuut dat Coone begint te draaien, barst het los. Wat een energie en wat een saamhorigheid! Het gaat helemaal los van voor tot achter. Bezoekers uit alle landen van de wereld showen met hun vlag waar ze vandaan komen. Een bootje wordt op handen gedragen door het publiek, er zijn sit downs: van links naar rechts vieren de campinggangers The Closing. Een sfeer zo mooi, bijna onwerkelijk!

Na een superset van Coone, is het de beurt aan onze eigen Wildstylez. Ook hij weet de juiste platen uit te kiezen, want het publiek staat niet stil. Er wordt continu gedanst en gefeest. Richting het einde van zijn set gaat het tempo omhoog, de bassen gaan harder. We worden klaargestoomd voor het duo Gunz for Hire! Zij knallen het dak eraf, niet normaal! Een half uur alles uit je lijf halen wat er nog inzit na drie dagen. Met een hoog aantal bpm's, in combinatie met duistere, thrillerachtige songteksten is dit een super dik einde voor de dj’s en het publiek. Het stokje wordt overgegeven aan Q-dance om de campingbezoekers nog één te trakteren op een megashow!

Met het Defqon.1 anthem als einde en het bekende Q-dance wow wow-geluid, is het dan toch het einde. Het einde van een geweldige zondag. Wat een geweldig weekend! Ongelooflijk!

Defqon.1, see you next year. We missen je nu al.

Organisatie

Zoals elk feest van Q-dance, was de organisatie weer subliem. We snappen waarom andere organisaties het soms heel zwaar hebben. Als je beperkt geld hebt in tijden van crisis geef je je geld uit aan een feest waarvan je weet dat het goed georganiseerd is. Nergens lang wachten, behalve bij de merchandise-stand (dat komt doordat het personeel gewoon keurig de tijd neemt om je goed te helpen).Vriendelijk personeel dat goed geïnstrueerd is en weet wat ze doen. Wij hebben het gevoel gehad dat Q-dance een nieuwe stap heeft gezet met deze editie van Defqon.1.

Het zal betekenen dat er volgend jaar nog meer buitenlandse bezoekers zullen komen. Defqon.1 is het Tomorrowland van de hardstyle (of is het andersom?), zoveel is duidelijk. Het kan nooit lang duren voordat de VS hardstyle ook net zo massaal omarmt als bij de minder harde stijlen dance van gebeurd is. We hebben het volste vertrouwen in Q-dance, dat ze de hoge verwachtingen van de bezoekers blijven waarmaken.

Dx<cc

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws