Writerscamp: 'De vibe moet gewoon goed zijn'

Eveline Meijer | 3 oktober 2014
events


'Als je een melodie hebt, ga er dan in mee en begin met schrijven.' Zo beschrijft singer/songwriter Jennifer Cooke haar proces van nummers maken. Tijdens het writerscamp doet ze dit niet anders en al na tien minuten begint ze met inzingen. Jennifer is slechts één van de vele getalenteerde songwriters dat deelneemt aan het writerscamp, waar ze samenwerkt met producers.

Writerscamp

Op het door Cloud 9 Music / Downtown Benelux Publishing georganiseerde Writerscamp komen allerlei producers en schrijvers bij elkaar. Samen maken ze tijdens een sessie van ongeveer vier uur nieuwe nummers. De uitkomst van zo'n sessie verschilt. De één komt terug met twee nieuwe tracks, de ander met de ruwe versie van één.

Het writerscamp vindt plaats in de SMP studio's in Amsterdam en duurt drie dagen. Met zeven studio's is er ruimte genoeg en de samenstelling van de groepen verschilt per sessie. Sommige artiesten zijn er meerdere dagen, anderen slechts één sessie.

Universele taal

WriterscampJennifer werkt tijdens de tweede sessie op woensdag samen met de Zweed Claes Funke en up-and-coming producer Manse, die ook uit Zweden komt. De artiesten hebben elkaar pas die dag leren kennen, maar dat is volgens Jennifer geen probleem: 'Muziek is een universele taal. De vibe moet gewoon goed zijn.'

De aanpak van de teams verschilt behoorlijk. Waar sommigen eerst op een rijtje willen zetten wat ze precies gaan doen, gaan anderen meteen aan de slag. Jennifer hoort bij de laatste groep. 'Je kunt wel heel moeilijk doen, maar als je voelt dat het goed zit, moet je gewoon gaan', legt ze uit.

Onontgonnen terrein

Songwriter Han Kooreneef had wat pech tijdens zijn eerste sessie. Hij was ingedeeld met Zweedse producer Marcus Schossow. Marcus moet onverwacht optreden in Australië en om half één al naar het vliegveld. Toch zijn ze erg productief geweest en hebben ze gewerkt aan de melodie van een track van Marcus. Deze track was oorspronkelijk een remix van Coldplay's 'Sky Full of Stars', welke afgekeurd werd door de band en welke Marcus nu wilt ombouwen naar een nieuwe eigen plaat. Han is geen onbekende op het gebied van dit soort songs. De songwriter schreef eerder al nummers voor onder andere Within Temptation, Marco Borsato en Di-Rect.

Voor hem is dance-muziek dan ook onontgonnen terrein, maar het proces vindt hij erg leuk. Het blijkt soms wel lastig om de rock en zijn klassieke achtergrond los te laten. Zo heeft hij tekst geschreven voor Shermanology. 'Ik zat te denken waar het couplet en waar het refrein moesten komen. Later kwam Andy Sherman naar me toe en zei: “Je hebt het refrein op een drop gezet. Dat doen wij nooit.” Dit gebeurt in de rock juist heel vaak.'

'Voor mij is het dan af'

In studio vijf vinden we Jantine Heij, Nikki Dae en The Prophet. Zij kennen elkaar langer en zijn druk bezig met hun nummer. De artiesten hebben hun sessie samen in de ochtend en rond één uur zijn ze klaar om de lyrics op te nemen. Een opname is natuurlijk niet in één keer goed en tussendoor komen er nog allerlei aanwijzingen. Zo vraagt Dov, beter bekend als The Prophet, aan Nikki: 'Kun je de tekst iets korter zingen, zonder al die uithalen?'

Writerscamp

Na hun vier uur samen komen ze vrolijk naar buiten, het nummer is klaar. 'We hebben alle losse stukken opgenomen, voor mij is het dan af', zegt Dov vrolijk. Nadat een collega-producer opmerkt dat het nog wel aan elkaar moet, begint hij te lachen en knikt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws