Writerscamp: 'Je brengt elkaar makkelijker op ideeën'

Joni Hendrix | 7 oktober 2014
events


Cloud 9 Holland Music Publishing en Downtown Benelux Publishing organiseerden in samenwerking met SMP Studio de vierde editie van Writerscamp. Een veertigtal producers en singer-songwriters kwamen gedurende drie dagen samen om een nieuwe samenwerking te ontwikkelen en om nieuwe muziek te maken.

Gevoel overbrengen

Een aantal top producers en (internationale) singer-songwriters waren uitgenodigd en werden aan elkaar gekoppeld. Het maken van de combinaties tussen de producer en de singer-songwriters was in handen van Cloud 9 Music en Downtown Benelux Publishing. De producers en schrijvers hebben nooit eerder samengewerkt, maar dit maakte het juist leuk. Bij het samenvoegen is er gelet op de stijl van zowel de zanger als de producer. De sounds van beiden moeten uiteraard wel bij elkaar passen. De producers hadden enkele projecten meegenomen naar de studio waar nog aan gewerkt moest worden en mogelijk een vocal de perfecte toevoeging zou zijn.

Zo stapte Julian Calor de studio in met Matias Lehtola & Claes Funke, beiden van Zweedse afkomst. Julian gaf aan dat hij twijfelde of er überhaupt een vocal bij deze track moest. Het gevaar zou zijn dat de vocals de muziek zelf meer in de weg zouden zitten. Het tegendeel werd echter bewezen. Matias en Claes vonden samen met Julian een perfecte middenweg door een vocoder te halen. ‘Hierdoor wordt niet alleen de track sterker, maar kan ik ook echt het gevoel overbrengen wat ik wil bereiken met deze plaat’, aldus Julian Calor. Het resultaat hiervan is te horen op het aankomend album van Julian.

Vervolg komt zeker

Dat niet ieder muziekproject geschikt is voor een vocal weet Jay Hardway maar al te goed. Het gevaar van de onbalans die kan ontstaan door het toevoegen van een vocal, was een groot obstakel. Jay Hardway produceert vooral platen waar alleen gebruik wordt gemaakt van instrumenten. Dit was erg goed te merken in de projecten waar hij aan het werken was. Jay had veel projecten waar hij uit kon kiezen, maar een groot aantal had al zo’n sterkte instrumentale onderbouwing, dat het toevoegen van vocals het een stuk minder krachtig maakte. Samen met Chris Jones & Willem Bakker was het voor hun vooral een uitdaging om een simpele basis te vinden, waarbij vocals zouden passen. Uiteindelijk heeft dit drietal alsnog een nieuwe basis kunnen leggen voor een geheel nieuwe track, een vervolg studiosessie zit er binnenkort voor hen zeker aan te komen.

Bij Kraak & Smaak en Keyhole ontstond een echte flow in de studio. De samenwerking tussen deze gasten verliep zo soepel dat er binnen enkele uren al een hele toffe funky discoplaat ontstond waar ze beiden erg trots op kunnen zijn.

Geduld hebben

Writerscamp 2014 mag weer als een succesvolle editie worden betiteld. De energie die er heerst is aanstekelijk, waardoor nieuwe, toffe muziek bijna aan de lopende band ontstond. Dat zo’n dag een stuk efficiënter werkt dan via mailcontact werd beaamd door velen: ‘De opnames kunnen direct aangepast worden en opnieuw worden toegevoegd aan de track. Je kunt hierdoor veel makkelijker dingen testen en elkaar op ideeën brengen. Verder is het zeker een leuke manier om eens in contact met elkaar te komen. Vele (internationale) singer-songwriters kom je anders niet zomaar tegen, deze dag kan zeker een basis vormen voor een verdere samenwerking.’
Het enige wat ons nu nog rest is geduld hebben tot de releases en de producers, die mogen nog even verder knutselen om alle ruwe resultaten af te mixen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws