HDE University: What it really takes to be an MC

Eveline Meijer | 17 oktober 2014
events


Tijdens het Amsterdam Dance Event nemen op 16 oktober de hardere stijlen de Melkweg over. Hier vindt namelijk de Hard Dance Event: Conference plaats. Er worden verschillende seminars gegeven en hier worden belangrijke items uit de hard dance besproken. Reden genoeg voor Clublife Magazine om een kijkje te gaan nemen bij een seminar waarvan het onderwerp ons erg aanspreekt!

MC's

MC’s zijn artiesten die zwaar onderschat worden, niet alleen in de hard dancewereld maar in de gehele edm. Denk er maar eens goed over na: een hele avond op het podium springen en het publiek oppeppen voor de dj die optreed. Best een zware klus! In de seminar ‘What it really takes to be an MC’ vertellen E-Life, MC Villain, MC Jeff en de MC van Dirtcaps ons meer over het belang van een goede MC.

Er gewoon ingerold

In de zaal waar de seminar gehouden wordt heerst een gezellige, ontspannen en open sfeer. Allereerst wordt aan de MC’s gevraagd hoe ze begonnen zijn met hun beroep. De antwoorden verschillen. Van eerst dj willen worden naar ‘er gewoon in gerold zijn’. Echter hebben ze allemaal wel een overeenkomst: de heren wilden allemaal artiest worden.

Al snel kom ik erachter dat het zijn van een MC geen makkelijk beroep is. Je wordt constant bekritiseerd en je staat nooit écht in het middelpunt. Als MC is het belangrijk dat je de dj zo goed mogelijk ondersteund in zijn of haar act. Michael Brons ( MC Villain), vertelt dat hij soms merkt aan artiesten dat ze een MC nodig hebben. Niet omdat ze slecht draaien, maar om het beste uit hun set te halen. Een MC kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het publiek ‘pumped-up’ is wanneer de drop valt en er zo voor zorgen dat de muziek het beste ontvangen wordt!

Voorbereiden

Maar hoe bereid je jezelf eigenlijk voor als MC? E-life, de vaste MC van Evil Activities, vertelt dat hij zich eigenlijk niet voorbereid. Dit komt doordat hij één vaste act heeft waarvoor hij MC is. Wel geeft hij aan dat het belangrijk is om de sfeer van het publiek goed in te schatten. De sfeer kan een festival maken of breken. Ook is het niet onbelangrijk om als MC altijd up-to-date te zijn van de nieuwste muziek. Je moet namelijk wel weten hoe de verloop is van een track, zodat je daar vocaal in bij kan springen als dat nodig is.

Interactie

Het leuke van deze seminar vond ik vooral de interactie. Het publiek kon tijdens de seminar vragen stellen en op deze manier ontstonden er leuke discussies. De meest belangrijke vraag was toch wel: 'What does it really take to be an MC?' Het antwoord daarop was duidelijk. ‘Een goede timing is belangrijk, aangezien je een soort guide bent die het publiek van artiest naar artiest leidt en niet geheel onbelangrijk, je moet weten wanneer je als MC je mond moet houden.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws