HDE University: How live is live?

Eveline Meijer | 18 oktober 2014
events


Een vraag die vele van ons zich wel eens stellen. Hoe live zijn de setjes eigenlijk van een act die ‘live’ draait? Al redelijk snel kwam het antwoord op deze vraag en sorry to burst your bubble, maar bij de meeste artiesten is live helemaal niet zo live als wij denken.
De sprekers van deze seminars waren de heren van de nog redelijk nieuwe live-act Minus Militia ( Radical Redemption, Chain Reaction en Crypsis), de mannen van de ervaren live act Donkey Rollers en hardcore artiest Ophidian. Iedere act vertelt over zijn voorbereidingen voor een live-act en deze verschillen enorm.

Wat is een live-act?

Allereerst zal ik jullie mijn beeld vertellen van wat een live-act eigenlijk is. Ik dacht altijd dat tracks live ingemixt werden en er ter plekke vocals, samples en kicks werden toegevoegd. Echter werd ik tijdens deze seminar eventjes wakker geschud.

Skelet van een track

Allereerst vertelt Ophidian over zijn live acts. Als ik hem mag geloven, is dat als er iemand live draait, hij het wel is! Zelf ben ik geen producer, maar toch kon ik zijn Ableton verhaal redelijk goed volgen. Wanneer hij namelijk live draait, vergt dat ontzettend veel voorbereiding in de studio. Volgens hem zijn niet al zijn tracks geschikt voor een live act. Tracks die dat wel zijn, haalt hij uit elkaar en hij gebruikt, bij wijze van spreken, een skelet van deze track als basis. In zijn live act gaat hij de gaten van deze track opvullen en zo is een live-act ook écht uniek. Bij een live-act van Ophidian zal je ook nooit vuurwerk zien die perfect afgestemd is op de muziek. Denk er maar eens goed over na: vuurwerk moet ver van te voren klaargezet worden en perfect worden afgestemd op de muziek. Live is dit onmogelijk.

Al gemixt

De heren van de nog redelijk nieuwe, maar o-zo-populaire, live-act Minus Militia vertellen hoe het bij hen in zijn werk gaat. Bij Minus Militia is het show element erg belangrijk. Ze hebben kostuums aan en de visuals en vuurwerk lopen synchroon met de kicks van hun tracks. Joey (Radical Redemption) vertelt dat ze voor hun live-act de tracks al gemixt zijn en deze mix geëxporteerd is naar Ableton live. Wanneer ze optreden voegen ze hier vocals, kicks en andere bleeps aan toe. Het showelement is waar het bij deze live-act voornamelijk om gaat.

Showelement

Ook Donkey Rollers vertellen over hun live act. Peter ( MC DV8) is recht door zee en vertelt dat hun live act gewoon niet live is. Zany mixt de tracks van te voren in, de usb wordt aangesloten en er wordt op ‘play’ gedrukt. Het showelement is echter wat deze act ‘live’ maakt, want MC DV8 zingt de vocalen live mee. Al snel werd de vraag gesteld ‘Waarom hebben jullie hiervoor gekozen en niet voor écht live?’ Peter gaf als antwoord: ‘Omdat jullie, het publiek, fouten direct bekritiseren en live-acts het dus niet meer kunnen permitteren om fouten te maken. Om de kans op fouten uit te sluiten, kiezen wij er om die reden voor om onze live-act van te voren perfect te hebben.’ Dit is natuurlijk een groot discussie punt, want ergens is het ook wel de charme van een live-act dat het niet altijd foutloos is.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws