ADE blog: Aftellen naar 1 op Amsterdam Music Festival

Peter Güldenpfennig | 22 oktober 2014
events


Wat: Amsterdam Music Festival
Waar: Amsterdam ArenA
Wanneer: Zaterdag 18 oktober
Line-up: Armin van Buuren, Dash Berlin, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, W&W, Wildstylez
Fotografie: Marcel van Dorst

Amsterdam Music Festival is zonder twijfel één van de feestjes die je ooit in je leven bezocht moet hebben als je liefhebber bent van dancemuziek. Dit jaar was het pas de tweede editie van Amsterdam Music Festival, maar het nu al een feest wat hoge verwachtingen schept, mede dankzij de grote namen die in de organisatie zitten.

Aankleding

Al vroeg op de avond, rond acht uur, opent de ArenA haar deuren. Vele internationale fans stromen gretig de zaal in, allemaal in afwachting wat deze avond zal brengen. Het imposante en enorme podium stond aan een van de korte zijdes van de ArenA. Het leuke hieraan was dat het podium niet tot helemaal achter tegen de tribune gebouwd was, wat het mogelijk maakte om achter het podium door te lopen. AMF Ambassadors konden zelfs nog de tribune op achter het podium, zo kon je bijna letterlijk over de schouder van de dj meekijken. Daarnaast was ieder dj genoodzaakt een stukje door de zaal te lopen voordat hij weer backstage ging. Van dit korte moment werd uiteraard gretig gebruik gemaakt door de die-hard fans.

Het enorme podium was qua grote al indrukwekkend om te zien, maar daarnaast hebben ALDA en ID&T ook flink hun best gedaan op de aankleding van het podium. Zo werd er veel gewerkt met led-lichten en -schermen. De kenmerkende 'X' van het festival kwam uiteraard terug in het decor. De grote X-constructies konden bewegen ten opzichte van elkaar, waardoor het decor tijdens ieder optreden weer net iets anders leek. Daarnaast werd er voor de special effects veel gebruik gemaakt van lasers, pyro’s, confetti-kanonnen en CO2-kanonnen.

DJ Mag top 100

Rond een uurtje of elf begon langzaam aan de countdown van de top 100. Op grote schermen werd geleidelijk de nieuwe top 100 bekend gemaakt. Onder in de lijst waren meteen wat flinke dalers te zien. Zo heeft het overlijden van Paul Bäumer van Bingo Players afgelopen december een grote impact op ranking in de lijst. Maarten Hoogstraten, de overgebleven Bingo Player, eindigt 44 plaatsen lager ten opzichte van vorig jaar, op nummer 96. Ook Wildstylez (nummer 95) en Ferry Corsten (nummer 91) eindigen een veertigtal plaatsen lager dan in 2013.

We zien ook een groot aantal nieuwkomers in de top 100. Merk & Kremont, Quintino, Borgeous, Don Diablo, 3lau, MAKJ, Firebeatz, Oliver Heldens en DVBBS, allemaal nieuwkomers in de Top 100. De hoogst genoteerde nieuwkomer, Deorro (nummer 19) kreeg zelfs de kans een set te draaien tijdens deze countdown.

Opvallend hoge stijgende dj's zijn Dannic, Ummet Ozcan en Blasterjaxx. Zij bevinden zich allemaal sinds zaterdag in de top dertig van de lijst.

Top 10

Zodra de top 10 in beeld komt verandert de countdown. Bij iedere top 10-artiest werd een nummer van die artiest gedraaid met een feestelijke aankondiging. Martin Garrix valt net buiten de top 3, maar behaald een mooie vierde plek, 36 plaatsen hoger dan vorig jaar.

Hardwell Amsterdam Music Festival 2014Om klokslag twaalf uur was het tijd voor de nummer 1-dj van de wereld: Hardwell. Opnieuw flikt deze jonge dj en producer het om de nummer 1-positie in de wacht te slepen. Zijn zege werd gevierd met een sterke, vreugdevolle set, gedraaid door de nummer 1 zelf natuurlijk.

Na Hardwell nam de nummer drie uit de lijst de decks over, Armin van Buuren bracht de gehele ArenA in a state of trance. Ook de nummer twee, Dimitri Vegas & Like Mike lieten de zaal horen waarom zij hun plek in de top 100 hebben verdiend.

Na de optredens van deze top drie dj’s van de wereld, was het feestje nog zeker niet afgelopen. W&W en uiteindelijk Wildstylez sloten deze avond met flink wat muzikaal geweld af. Tot vroeg in de ochtend bleven duizend fans hangen en velen vierden tegelijkertijd de afsluiting van ADE. Laten we hopen dat dit feestje een eeuwige ADE-traditie gaat worden, want laten we eerlijk zijn; na een kleine week de gehele internationale dancescene bijeen te hebben, hoort dit er ook gewoon bij.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws