#FlashbackFriday: 20 jaar Masters of Hardcore is niet niks

Peter Güldenpfennig | 3 april 2015
events


Masters of Hardcore bestaat dit jaar 20 jaar. Indrukwekkend, want als er één genre is dat continu de afgelopen jaren onder vuur heeft gelegen, dan is het wel hardcore. Zwaar onterecht mogen we wel zeggen, want de stijl heeft laten zien extreem veelzijdig en avontuurlijk te zijn. Dit is allemaal te danken aan de dj's, maar ook de feesten. En Masters of Hardcore is hierin een vaste waarde, zonder ook maar enigszins concessies te doen. Iets wat sowieso in het dna van het concept lijkt te zitten: het beschermen van wat hardcore zou moeten en kunnen zijn.

https://www.youtube.com/watch?t=27&v=F1CwGn__2vU

1995

In 1995 kende het feest (en later ook label) zijn start onder de naam Doomsday - Masters of Hardcore. Het werd georganiseerd door A&A Events, nu bekend als Art of Dance. Sindsdien wordt er jaarlijks wel een evenement georganiseerd, zowel in Nederland als ook in België en Duitsland. In 1996 ontstond ook het label, met als eerste release een ep getiteld Masters of Hardcore, waarop Bass-D & King Matthew en Rob Gee & J.D.A. te horen waren. Gaaf is dat zelfs op die eerste release al het visueel herkenbare gehoornde beest te zien is dat Masters of Hardcore nu zo kenmerkt.

Masters of Hardcore

Compilaties

Naast de reguliere releases en de verzamelaars die beiden de moeite waard zijn, bracht het label rond 2002 ook de eerste Darkcore-compilatie uit. De wat langzamere maar erg donkere en industriële hardcore paste goed bij Masters of Hardcore, en liet een inventiviteit en creativiteit horen die maakte dat geen muziekliefhebber meer om hardcore heen kon. Tenminste, zo zou het moeten zijn. De media bleek doodleuk te doen alsof er niets gebeurde. Dat terwijl de hele hardcore-scene de ene na de andere legendarische release uitbracht, met onder andere Masters of Hardcore voorop.

Geen Masters of Hardcore-release, wel te beluisteren op de eerste Darkcore-compilatie: Armageddon Project - 'Blessed By Kaos'.

Media

Van de media heeft de hardcore het dus nooit moeten hebben. Al sinds de opkomst van het genre, begin jaren '90, staan media en de hardcore-cultuur haast haaks op elkaar. Dit wordt ook bevestigd door Sietse van Daalen, beter bekend als MC Da Mouth of Madness, toen Clublife Magazine hem en de andere jongens van The Dreamteam interviewden in 2013: ‘We zijn zelfstandig geworden en hebben niemand in Hilversum nodig om te kunnen bestaan. Defqon verkoopt uit, Masters of Hardcore verkoopt uit, we vliegen als dj’s en producers over de gehele wereld en daarin steekt ook de kracht van onze muziek en onze scene: we hebben alles op eigen kracht voor elkaar gekregen. Uiteindelijk zullen die media allemaal verdwijnen en dat hebben ze aan zichzelf te danken. Het is al sinds jaar en dag dezelfde koude kak die daar de dienst uitmaakt. Gelukkig hebben wij hen niet nodig.’

Op naar de volgende 20 jaar?

En zo is het maar net. Je bestaat immers niet 'zomaar' twintig jaar. Dit werd zaterdag 28 maart dan ook groots gevierd in de Brabanthallen in Den Bosch. Wat ons betreft is het op naar de volgende twintig. We hopen dat de organisatie en de hardcore-scene er net zo over denkt. Maar dat zit vast wel goed. Want gezien die eerste twintig jaar moeten die volgende twintig jaren echt geen probleem zijn!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws