Dance4Freedom: Vrijheid zoals deze zou moeten zijn

redactie | 11 maart 2016
events

Op 9 april vindt  een nieuwe editie van Dance4Freedom plaats in Amsterdam. Achterliggende organisatie is Project Aware die met Dance4Freedom meer voor ogen heeft dan het organiseren van 'zomaar een feest'. 

Project Aware is ooit begonnen met een reis in de Himalaya. De twee initiatiefnemers gingen met een backpack op reis met de insteek 'er gebeurt wat er gebeurt, als iemand een lift aanbiedt dan gaan we mee'. De tocht begon met zijn tweeën, maar elke dag kwamen ze meer en meer Tibetanen tegen. Deze ontmoetingen leidde uiteindelijk naar vluchtelingenkampen. De omgang met de Tibetanen die ze daar tegenkwamen raakten de initiatiefnemers. Ze stelde vragen over de redenen waarom de Tibetanen gevlucht waren. De antwoorden waren hartverscheurend: vrijheidsontneming, marteling, onderdrukking. Bij terugkomst in Amsterdam viel op dat wel zij veranderd waren, het besef van hoe belangrijk vrijheid is, maar de wereld niet. Het idee ontstond om een soortgelijk bewustwordingsproces bij mensen in Nederland teweeg brengen als dat zij doormaakten in Nepal en India. Alles begint met bewustwording en het is deze bewustwording van vrijheidsontneming wat leidde tot de oprichting van Project Aware.

Project Aware doet niet aan donaties. ‘Zonder geld is de intentie het puurst’ vertelt Jeroen Aalders, één van de initiatiefnemers van Project Aware. Aan sponsoring in de vorm van product, dienst of expertise doet de organisatie overigens wel. 'Onze doelgroep is young en young minded, dan moet je denken aan mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar oud. Maar ook mensen die zestig jaar zijn, maar zich nog jong voelen, horen er natuurlijk gewoon bij. Vrijheid is voor elke leeftijd, maar we moeten binnen onze organisatie in de marketing- en communicatiestrategie een doelgroep opstellen. Als we een groot deel van onze early believers doelgroep hebben bereikt, dan komt de rest vanzelf' aldus Jeroen.

Zoals vrijheid moet zijn

Dance4Freedom richt zich vooral op het uitgaande publiek. Het doel is om in het nachtleven een soort sfeer te creëren zoals vrijheid moet zijn: gewoon dansen zoals je wilt en zijn wie je wilt zijn. Dit maakt het een uniek evenement. Daarnaast geldt er ook geen dresscode, je bent immers helemaal vrij hoe je je kleedt maar we stimuleren mensen wel om hun best te doen alles kan en niets moet. Be yourself, be freaky, be free! 

Jeroen zelf genoot vroeger flink van de housetijd. ‘Er heerste een bijzondere vrije sfeer, mensen kwamen voor die sfeer naar de clubs toe. Iedereen gedroeg zich op de dansvloer zoals hij zelf wilde. Het is jammer dat die sfeer vaak verdwenen is. Het nachtleven is te commercieel geworden. En daarnaast gaan mensen tegenwoordig met een andere insteek het nachtleven in’, zegt Jeroen.

Dance4Freedom

‘Wat wij echt willen op 9 april? Dat mensen zich helemaal vrij voelen. Het moet de wereld in het klein worden van hoe hij eigenlijk in het groot zou moeten. Iedereen is er vrijwillig, van de mensen bij de kassa’s en de VJ, geluidstechnicus tot alle DJ’s die komen. Ook de DJ’s moeten zich vrij voelen, ze mogen namelijk helemaal zelf weten wat ze gaan doen en draaien.' 


Dance4Freedom en Project Aware


Project Aware is volledig crowd-promoted, help daarom mee:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws