Sunburn representeert populariteit dance in India

Ivo Mollemans | 11 januari 2017
events

Dat dance muziek over de hele wereld flink in trek is, is wel te zien aan de gigantische aantallen tickets die er verkocht worden en de vele mensen die bereid zijn een lange reis te maken om zo naar bijvoorbeeld Tomorrowland of Ultra Miami te kunnen. Ook in Azië is de dance industrie gigantisch in opkomst. India heeft zelfs een van de grootste dance festivals ter wereld namelijk Sunburn, maar waarom zijn ook de dj’s zo enthousiast over dit Indische festival? Tijdens de jaarwisseling werd alweer de tiende editie van Sunburn gehouden en Firstpost had het geluk om backstage met een aantal artiesten te kunnen praten.

Waarom India?

Armin van Buuren was ook aanwezig en hij staat al op de line-up van het festival sinds 2009. De reden dat hij elk jaar terug komt is vooral te vinden bij het publiek. Hij houdt ervan hoe de mensen daar met zoveel aandacht elk moment van zijn set beleven en vindt het leuk om te zien hoe de dance scene steeds volwassener wordt in het land.

‘It’s the fans that keep me coming back. My Facebook statistics will tell you that India has always been the top three of the most important countries in the world, so I’m just super excited and happy to be here.’

Ook de Poolse Tom Swoon is erg geliefd in het land. Zelf zegt hij regelmatig berichten te krijgen op Facebook van mensen uit India met de vraag wanneer hij weer eens terugkomt voor een show.

‘I’ve been getting messages from Indian people all year round saying, ‘When are you going to be back?’’

Dat sociale media een belangrijk communicatiemiddel is tussen dj’s en fans is wel bekend. Ook het Nederlandse duo LNY TNZ was op het Sunburn festival. Voor hen was het de eerste keer dat ze überhaupt in India een optreden hadden, maar ze hadden via collega’s al gehoord dat het publiek er geweldig is. Ook zij kregen, ondanks dat ze nog nooit in het land waren geweest, al een hoop berichten van hun Indiase fans.

‘We have no idea what to expect, but we heard that the Indian crowds are crazy. We have a lot of followers on Instagram and Soundcloud from India, so we always receive a lot of love from the Indian people, and we’re about to find out how crazy the party people can go here.’

LEES OOK: KSHMR remixt Game Of Thrones-theme

Inspiratie

Het is niet alleen de mainstream muziek die het goed doet in India. Christian Smith is een techno dj en hij stond de derde dag op Sunburn, maar twee dagen van tevoren was hij ook al te vinden op het Krank festival in Goa. Smith is een graag geziene dj in India en heeft veel hoop voor de toekomst van dancemuziek in het land:

‘I was surprised (by) how many parties are going on in Goa. On the same day, there were like nine different parties with international DJs. So I guess the scene is really evolving fast in India, and of course EDM is still the driving force here, but eventually those kids listening to EDM will graduate, and graduate to other styles of music, whether its house or techno or whatever, and this will make the scene for underground music bigger here in India for sure.’

Zoals Christian Smith zegt is de muziekvariatie groot in India. Op de mainstage van Sunburn werden vooral hits en eigen nummers van de headliners gedraaid, maar op de andere stages waren de meest uiteenlopende genres te horen zoals techno, psy-trance en trap. Deze variatie komt door het feit dat de artiesten zelf niet alleen dance luisteren, maar ook graag andere genres opzoeken voor inspiratie. Door de verscheidenheid aan muziek wordt het mogelijk voor de artiest om extra diepte in hun sets te steken. Ook Smith doet dit graag:

‘I listen to everything but not EDM, when I’m on the road and travelling. When I’m back home and I’m chilling, I’m mostly listening to jazz music for example, some chill out drum and bass sometimes even. And also, because before being a DJ, I was playing guitar in a rock band, I also listen to a lot of rock music.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws