Speciaal dance event voor dove mensen

Ivo Mollemans | 24 januari 2017
events

De meeste mensen beschouwen het als vanzelfsprekend dat je in staat bent om te kunnen horen en zien, maar er zijn ook een hoop mensen die één (of misschien wel allebei) van deze vaardigheden missen. Dit kan aangeboren zijn of het kan op latere leeftijd ontwikkelen. Het zijn hoe dan ook twee van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt in het leven voor een hoop dingen. Wees daarom zuinig op je gehoor en zorg voor bescherming als je naar een festival gaat.

Dance event voor doven

Voor dove mensen is naar een festival gaan vaak namelijk niet eens een optie. Bij de meeste festivals draait het naast de gezelligheid voornamelijk om de muziek en dat is bij dancefestivals al helemaal het geval. Toch zullen mensen die niet kunnen horen ook wel eens een dance festival mee willen maken en daarom besloot Maclain Drake om een evenement op te zetten speciaal voor dove personen.

‘I think a lot of people have a thinking that only hearing is the only way that you can enjoy a concert, which is not true at all.’

LEES OOK: Tomorrowland maakt stage hosts bekend

Hoe het werkt

Het evenement werkt hetzelfde als een regulier dance event, maar de locatie wordt door middel van speciale installaties dusdanig aangepast dat de muziek in zekere mate hoorbaar wordt voor de aanwezigen. Dit zal gebeuren door LED-strips die de geluidsgolven laten zien, water dat reageert op de muziek en andere speciale visuele effecten. Daarnaast zal er een geluidsinstallatie worden gebruikt die het mogelijk maakt om hoge en lage tonen extra te versterken waardoor de bezoekers de trillingen voelen. Ook zullen er speciale stoelen zijn die vibreren op de muziek. Deze techniek wordt ook wel eens door artiesten gebruikt in de studio.

Maclain Drake

De man achter het evenement heeft zelf ook gehoorbeschadiging. Bij zijn geboorte had hij al een verlies van 65 procent en toen hij twee was kreeg hij al zijn eerste gehoorapparaat. Toch liet hij zich door deze beperking niet tegenhouden om iets in de muziek te gaan doen en tijdens zijn schooltijd deed hij actief mee met musicals als zanger.

‘Most people don't even know I have a hearing loss. And they kind of look at me like, 'Why are you of all people trying to throw this deaf concert? Because I have a hearing loss. You have a hearing loss?' Then they kind of get weirded out by it.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws